Moje wstępne założenia do budowy domku narzędziowego:
Cel domku: Przechowywanie narzędzi i sprzętów ogrodniczych.
Założenia: Ma być praktycznie, prosto i ekonomicznie.
1. PodłogaPodłoga drewniana lub płyta osb (28mm) , ułożona na legarach przymocowanych do punktowych betonowych fundamentów. Myślałem o wylaniu 8 takich fundamentów i dodatkowo dla wsparcia w miejscach przecięć ułożyć bloczki betonowe. Zastanawiam się nad jej ociepleniem, ale nie jest to konieczne, na pewno trzeba będzie zaimpregnować legary ( jeszcze nie wiem jak i czym. )
Materiał legary to myślałem o czymś takim 45×95 Drewno konstrukcyjne C24 Świerk Skandynawski (skład drewna algawood) rozstaw co 60 cm a może 40cm (w kolejnych postrach wrzucę projekt stworzony w sketchup)
2. Ściany Konstrukcja szkieletu ścian to również materiał 45×95 Drewno konstrukcyjne C24 Świerk Skandynawski, zastanawiałem się nad rozstawem co 60cm ( rysunek projektu wrzucę w kolejnym poście)
Wysokość domku to około 2,20 m, drzwi około 1 metra i z boku jedno okienko.
Zewnątrz obłożone deską elewacyjną 28mm pióro-wpust.
Wewnątrz: ( płyta osb 12mm, w środku możliwe ocieplenie watą ale nie koniecznie )
3. Dach.Dwuspadowy, Konstrukcja również z kantówki 45x95, przykryty deską (18-22 mm) + gont. ewentualnie jakieś prosty system rynienek.
Zakładam, że jasno nakreśliłem pomysł. Pierwsze wątpliwości:Zastanawia mnie tylko czy oparcie całego planu o tą kantówkę 45x95 to dobry pomysł. Czy deska 28mm na obicie ścian i 22mm na dach to też dobry wybór ? Płyta osb od wewnątrz, w sumie jakby nie byłoby izolacji to nie jest potrzebna.
Zastanawiają mnie również odpowiednie odległości, czy domek równe 4x3 m po zewnętrznym obrysie czy wewnątrz. Czy to ma znaczenie przy optymalizacji zakupowej materiałów.
Czy o czymś może zapomniałem ? ( Pewnie jakieś wkręty i kątowniki ciesielskie do łączenia )
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.