13 Maja 2026, 20:12:38 czas Polski

Autor Wątek: Domek narzędziowy 12m2 - 4x3 Krok po kroku, w wykonaniu amatora.  (Przeczytany 20028 razy)

Offline krzycho

Domek narzędziowy 12m2 - 4x3 Krok po kroku, w wykonaniu amatora.
« dnia: 09 Lutego 2022, 23:11:11 czas Polski »
Cześć wszystkim.

Zbliża się wiosna i czas zacząć mój pierwszy tegoroczny, poważny projekt.

Wymarzył mi się na działeczce Domek Narzędziowy, około 12m2 o rozmiarach (4x3m).

Mam dwie drogi działania:

1. Zakup domku do złożenia, takiego jak na poglądowym zdjęciu o ścianie z deski 34mm, (dość proste ale taki domek wydaje mi się dość kruchy i mam wrażenie, że długo nie przetrwa) Koszt około 8.000 zł
Druga droga to:
2. Zaprojektowanie od podstaw i zrobienie domku samemu na bazie szkieletu z kantówki, obłożonego zewnętrznie deską elewacyjną, od wewnątrz płyta osb. Dach deska 20mm, gont. Podłoga osb na legarach. Koszt ? (dość luźne wstępne liczenie około 10.000 zł)

Dylemat mam taki, że jestem amatorem i zbyt dużego doświadczenia w takim temacie nie miałem, ( jakieś drobne prace typu nad tarasem sufit podwieszany z płyty osb, podbitka dookoła domu, kilka donic drewnianych i dwie szafki łazienkowe  ;D )

Mnóstwo pytań i dylematów, tak się zastanawiam czy z pomocą doświadczonych tutaj osób, udałoby mi się coś takiego stworzyć.

Narzędzia są, chęci są.

Pomożecie ?  ;D

Ps. Przeszukałem dość dużo internetu i nigdzie nie udało mi się znaleźć poradnika Krok po kroku na budowę takiego domku. (może to w ogóle się nie opłaca i nie ma co się spinać z takim domkiem narzędziowym ?)

Pozdrawiam
Krzysiek

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Domek narzędziowy 12m2 - 4x3 Krok po kroku, w wykonaniu amatora.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2022, 23:24:57 czas Polski »
Pomożemy

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lutego 2022, 00:25:34 czas Polski »
Pytaj. Buduje domy szkieletowe od 10 lat. sam mam taką szopke i garaz w trakcie budowy. Nic trudnego, kazdy amator przy odrobinie checi zbuduje, chodz nie powiem ze dobre narzedzia duzo pomagaja.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lutego 2022, 09:13:19 czas Polski »
W zeszłym roku syn zamówił podobny  gotowy . W cale nie jest słaby i wytrzyma  lata .
Dogadał  sie  z firmą ,że będzie taniej jak przygotuje i zrobi sam :

1 równe podłoże i wypoziomowane punkty podparcia  podłogi ( podano na rysunku w jakich miejscach )
2   zrobi konstrukcje i obije cały dach deskami i przybije papę podkładową
3. zamontuje okna i drzwi na zawiasach
4. skręci dodatkowo moduły ścian wkrętami ze sobą i z podłogą

Wszystkie potrzebne  materiały ( papa , wkręty, zawiasy listwy wykończające itd. ) oraz docięte na wymiar desek otrzymał zapakowane .
Firma przywiozła gotową zbitą podłogę , położyli na przygotowane miejsce i stawiali gotowe  moduły ścian , łącząc je ze sobą wkrętami i z podłogą
Zajęło im to z 5 godz.
Byli zadowoleni ,bo najdłużej schodzi robienie dachu  ,co im się nie kalkuluje  ( dojazd  , czas ) a Ty ze spokojem sobie  zrobisz i masz taniej .

Od środka syn obił sobie struganymi  deskami z palet . w środek  styropian

Offline krzycho

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2022, 21:58:31 czas Polski »
Moje wstępne założenia do budowy domku narzędziowego:

Cel domku: Przechowywanie narzędzi i sprzętów ogrodniczych.
Założenia: Ma być praktycznie, prosto i ekonomicznie. ;D

1. Podłoga

Podłoga drewniana lub płyta osb (28mm) , ułożona na legarach przymocowanych do punktowych betonowych fundamentów. Myślałem o wylaniu 8 takich fundamentów i dodatkowo dla wsparcia w miejscach przecięć ułożyć bloczki betonowe. Zastanawiam się nad jej ociepleniem, ale nie jest to konieczne, na pewno trzeba będzie zaimpregnować legary ( jeszcze nie wiem jak i czym. )
Materiał legary to myślałem o czymś takim 45×95 Drewno konstrukcyjne C24 Świerk Skandynawski (skład drewna algawood) rozstaw co 60 cm a może 40cm (w kolejnych postrach wrzucę projekt stworzony w sketchup)

2. Ściany

Konstrukcja szkieletu ścian to również materiał 45×95 Drewno konstrukcyjne C24 Świerk Skandynawski, zastanawiałem się nad rozstawem co 60cm ( rysunek projektu wrzucę w kolejnym poście)
Wysokość domku to około 2,20 m, drzwi około 1 metra i z boku jedno okienko.
Zewnątrz obłożone deską elewacyjną 28mm pióro-wpust.
Wewnątrz: ( płyta osb 12mm, w środku możliwe ocieplenie watą ale nie koniecznie )

3. Dach.

Dwuspadowy, Konstrukcja również z kantówki 45x95, przykryty deską (18-22 mm) + gont. ewentualnie jakieś prosty system rynienek.

Zakładam, że jasno nakreśliłem pomysł.

Pierwsze wątpliwości:
Zastanawia mnie tylko czy oparcie całego planu o tą kantówkę 45x95 to dobry pomysł. Czy deska 28mm na obicie ścian i 22mm na dach to też dobry wybór ? Płyta osb od wewnątrz, w sumie jakby nie byłoby izolacji to nie jest potrzebna.
Zastanawiają mnie również odpowiednie odległości, czy domek równe 4x3 m  po zewnętrznym obrysie czy wewnątrz. Czy to ma znaczenie przy optymalizacji zakupowej materiałów.
Czy o czymś może zapomniałem ? ( Pewnie jakieś wkręty i kątowniki ciesielskie do łączenia )

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2022, 22:37:33 czas Polski »
Dasz radę

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2022, 12:05:50 czas Polski »
45*95 w zupełności wystarczy. Ja garaż 6*6 z poddaszem postawiłem  z 50*100. Nie pchałem się w żadne c24, bo to nie ma sensu ze względu na cenę oraz drewno owe jest rzadkie jak papier. Jedyny plus że strugane( nie wbijesz zadziorna w łapę oraz suche. Kupilem normalnie w tartaku i nawet nie suszylem.

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2022, 12:08:16 czas Polski »
OSB droga teraz, więc może jakieś deski szalunkowe.powinno być taniej
.

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2022, 13:12:55 czas Polski »
Wymiary dostosuj sobie do materiału. Np jeśli będziesz obijał deska szalowka to przeważnie są dostępne 4m, więc zewnętrzny wymiar 4m będzie ok, bo nie musisz łączyć. Z doświadczenia wiem że nigdy nie będzie za duże, więc jeśli masz możliwość wybuduj większą szopę. Znajdę czas wieczorem, to wstawię zdjęcia mojej.

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2022, 19:57:56 czas Polski »
Trochę bajzej w środku, na wiosnę porządki.

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2022, 20:00:11 czas Polski »

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Lutego 2022, 20:01:42 czas Polski »

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lutego 2022, 20:02:14 czas Polski »

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lutego 2022, 20:02:46 czas Polski »

Offline Misiu Uszatku

« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lutego 2022, 20:03:37 czas Polski »