11 Lipca 2026, 17:05:14 czas Polski

Autor Wątek: Ja też chcę zostać stolarzem  (Przeczytany 7038 razy)

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Ja też chcę zostać stolarzem
« dnia: 29 Sierpnia 2014, 23:04:44 czas Polski »
Witajcie stolarze ;) Wybieram się na staż finansowany z urzędu pracy. Chciałbym przyuczyć się zawodu stolarza. Przed wyborem firmy w której chciałbym pracować proszę kogoś z fachu o radę. To mój mail marcin0430@poczta.fm Jeśli ktoś ma czas i chęć żeby odpowiedzieć na moje pytania to bardzo proszę o kontakt.
Volenti non fit iniuria

Offline krzyś48

Odp: Ja też chcę zostać stolarzem
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:07:20 czas Polski »
Witam serdecznie  :)  stolarzem nie jestem ale hobbistą  :D
Trochę pomyliłeś wątki bo to co napisałeś tu
http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/jak-znalezc-dobry-warsztat-stolarski-do-odbycia-stazu-z-urzedu-pracy/?topicseen#msg19676
powinno być chyba tu  :-\ 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2014, 14:28:03 czas Polski »
Witaj.
Krzyś48 już zwrócił uwagę, ze wyczerpująco przedstawiłeś się w innym dziale. Zostaje Ci tylko życzyć powodzenia w poszukiwaniu firmy do odbycia stażu i we własnej działalności. :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2014, 19:37:22 czas Polski »
Nie spiesz się i dobrze poszukaj . W dużym zakładzie  zginiesz w tłumie , myślę że będzie dobry zatrudniający  ok 10 osób . Najlepiej o profilu usługowym nie produkcja , włącznie z montażem swoich  wyrobów,  pracujący  w większości  w litym  drewnie  ,  bo  jest   to  prawdziwe   stolarstwo . Pracy w płycie   np . meble , zabudowy itp.  jest łatwiej się douczyć  mając podstawy.
Nie licz , że będzie sielanka  :( , ogromny  zasób  wiedzy  do poznania   a kasy mało , bo to nie takie  same  stawki jak u mechanika za----- np. sam wjazd na kanał  . Ale ucz  się  , pytaj , podglądaj - dasz radę :)

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2014, 22:04:50 czas Polski »
Myślę o tym zakładzie http://czaplicki.lomza.info/pl/realizacje. Ale wydaje mi się że pracuje tam kilkadziesiąt osób ale jeszcze to sprawdzę.
Z opisu ich strony wygląda na to, że robią schody, meble, drzwi i okna i inne. Nie chciałbym być kimś kto stoi tylko przy jednej maszynie. Popytam po firmach, może intuicja mi podpowie. Dzięki za rady. Będę tu jeszcze zaglądał.
Mam spory wybór w Łomży https://www.google.pl/maps/search/zak%C5%82ad+stolarski+%C5%82om%C5%BCa/@53.1825404,22.0587981,13z/data=!3m1!4b1

Pierwsze co bym chciał zrobić to jak poczuję się pewnie w temacie to kupić trak, jakąś piłę wielofunkcyjną, wyrówniarkę czy jak to tam się nazywa i chciałbym robić schody. W mojej okolicy (nie w Łomży a na kurpiach) sporo ludzi ma własny las i mógłbym mieć taki przewoźny tartak do przecierania.
Podoba mi się też praca na tokarce do drewna, miałem okazję trochę popracować.

Żałuję, że nie zostałem stolarzem z 10 lat temu. Dawniej nie myślałem tyle o tym, że trzeba zarabiać pieniące i mógłbym z przyjemnością i bez stresu rozwijać pasję.
Mam już jedną pasję robię wychwalane na okolicę trunki domowej roboty począwszy od piwa skończywszy na 60% mocy niebiańskiego eliksiru :) W tej chwili pestkuję mirabelkę. Polecam bimberek na mirabelce.
Chciałbym z tym wyjść szerzej ale wiadomo jak jest u nas w kraju i nie tylko, koncesje, akcyzy, zakazy i spełnianie norm unijnych...
Volenti non fit iniuria

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2014, 18:57:13 czas Polski »
Witajcie stolarze
Gdybym był stolarzem to bym się przywitał :D
a tak mówię DZień dobry

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2014, 19:18:06 czas Polski »
Witaj  :) kolejny raz muszę się zgodzić z Tomkiem Z ,mały zakład świadczący różne usługi  stolarskie , to najlepsze było by dla Ciebie a i czasu sobie zarezerwuj tak z dziesięć latek  :)

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Września 2014, 00:39:55 czas Polski »
Byłem dziś w czterech zakładach.

Dwa mi podpasywały. Małe zakłady po kilka osób. ale myślę że dobrze prosperujące.
Pierwszy robi głównie meble http://ac-meble.pl/

drugi robi głównie schody http://www.schody-walkuski.pl/
https://www.facebook.com/schodywalkuski

Co myślicie o tych zakładach na podstawie opisów z linków?
Volenti non fit iniuria

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Września 2014, 09:02:13 czas Polski »
Ja wybrał bym  drugi.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Września 2014, 09:34:23 czas Polski »
Zgadzam się z Tomkiem, w drugiej firmie będziesz miał do czynienia z obróbką drewna od podstaw. Poznasz maszyny, technikę obróbki, klejenia, montażu. W pierwszym zakładzie w większości jest obróbka płyt wiórowych, MDF.

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Września 2014, 10:35:08 czas Polski »
Byłem pod drzwiami obydwu tych firm jednak szefowie byli w terenie. Porozmawiałem z nimi telefonicznie. Każdy chętnie przyjmnie stażystę ale to czy mnie potem zostawią zależy od tego ile będą mieli pracy.
Muszę wybrać taki zakład żebym po 9 miesiącach stażu umiał na tyle dużo żeby przyjęli mnie w innym zakładzie jeśli w tym mi nie przedłużą pracy. 
Też chciałbym w większości w drewnie robić. Jednak z drugiej strony w tym pierwszym zakładzie robią też tapicerkę i wszelakie meble na co jest pobyt a w samym drewnie też robią.
Muszę tam jeszcze raz jechać i o wszystko wypytać.
Myślę sobie że ważne jest abym zdobył gdzieś podstawy pracy z drewnem i płytami, sklejkami. Jak już będę miał praktykę to mogę zmienić zakład. A w międzyczasie po pracy będę próbował coś samemu w domu robić.
Volenti non fit iniuria

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Września 2014, 11:19:29 czas Polski »
Twoje rozumowanie   co  do pierwszego  zakładu  jest  błędne.
 9 miesięcy to ani  stolarz ani  tapicer  z Ciebie nie  będzie.  Tapicer to  praktycznie  osobny zawód , którego uczniowie  uczą się przez  3 lata , a Ty jak  będziesz miał szczęście to tylko go liźniesz .Jak Ci on leży, to od razu rób w tapicerstwie. Nie  staraj  się uczyć  wszystkiego  od  razu   po  trochu , bo wiedza  do poznania  jest  ogromna   .
Jeszcze raz powtarzam - prawdziwe  stolarstwo to obróbka drewna .

Offline drzewo

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Września 2014, 18:35:42 czas Polski »
Chyba wybiorę ten zakład w którym robią głównie schody z drewna. Szef tego zakładu powiedział mi, że raczej nie chce stażysty bo ma już swoich ludzi ale jak się uprę to mnie przyjmie na staż bo to mu się opłaca. I teraz tak, jeśli będę dobrze pracował i nauczę się tyle ile można w 9 miesięcy to czy znając się na stolarce drzewnej to czy chętnie przyjmą mnie do zakładu w którym produkują meble z materiałów drewnopochodnych? Bo takich zakładów jest najwięcej.
Dziękuję za cenne podpowiedzi. Muszę się zdecydować w ciągu dwóch tygodni.
Wszyscy pytali się mnie czy skończyłem szkołę drzewną, jest tu taka w okolicy. Mówię, że skończyłem leśnictwo i mam pojęcie o budowie drewna i rozróżniam wszystkie polskie gatunki drzew nawet z samej deski ale musi być gładka i to mnie trochę ratuje :)
Volenti non fit iniuria

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Września 2014, 20:26:43 czas Polski »
z mojej  wiedzy to tak . Gorzej było by w drugą stronę .
 Czy przyjmą Cię to  trudno  mi  i Tobie ,   powiedzieć na tą chwilę . Staraj się ,  jak tylko  możesz  by szef widział , że warto będzie Cię zostawić - to Twoja   szansa. Bo skończą się  dotacje i wzrosną koszty utrzymania pracownika

Życzę powodzenia i zdawaj relację z czasu  nauki

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Września 2014, 20:37:56 czas Polski »
Drzewo  ,czytając Ciebie to mam wrażenie tak jak byś chciał zjeść ciasteczko i mieć to ciasteczko, chciałbyś nauczyć się robić  wszelkiego rodzaju meble w tym tapicerowane ,schody i co tam jeszcze. Na to wszystko potrzebujesz lat ,wiem co piszę  i znam to z własnego doświadczenia .Jaki zakład byś nie wybrał to pokaż właścicielowi że warto w Ciebie'' inwestować'' bo o dobrych pracowników jest trudno.