21 Kwietnia 2026, 02:36:28 czas Polski

Autor Wątek: Remont dachu  (Przeczytany 3849 razy)

Offline leku

Remont dachu
« dnia: 31 Sierpnia 2014, 16:54:40 czas Polski »
Zamierzam wymienić pokrycie dachu dwuspadowego (ok 113 m2) ze starej dachówki cementowej na blachodachówkę.
Firma wstępnie wybrana. Czeka mnie jednak przyspieszony kurs podstawowych zasad przy takich pracach
aby ustrzec się błędów. Membrana wstępnego krycia to DORKEN DELTA MAXX PLUS, krycie zasadnicze
blachodachówka RUUKKI FINERA. Jeśli macie doświadczenia w tej kwestii to chętnie poznam
na co szczególnie zwrócić uwagę. Więźba dachowa pozostaje stara z  naprawą uszkodzonych (zużytych) elementów.
Na razie zastanawiam się co zastosować do mocowania kontrłat (25x50 mm) i łat (40x60 mm). Wkręty czy gwoździe ?
Skłaniam się ku wkrętom ze względu na możliwość lepszego usztywnienia konstrukcji oraz precyzji montażu.
Jeśli wkręty to jakie ? (grubość i długość)
Jeśli jednak gwoździe to też jakie ? (grubość i długość)

Tu są fajne wkręty ale pewnie trudno osiągalne. Nie bez znaczenia jest też wpływ na koszt całości.

http://www.jaw.com.pl/wkrety-do-poziomowania-lat.html

Pytań jest więcej :)
Całość jest do przedyskutowania z wykonawcą ale na początek szukam niezależnych opinii
aby mieć jakieś pojęcie :)

Offline hycel

Odp: Remont dachu
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2014, 18:34:32 czas Polski »
Witam .
   Jako ,ze mam swoje lata i popełniłem ,w swoim życiu trzy nieruchomości chciałbym się
podzielić z Tobą i z takimi jak Ty, swoimi uwagami , natury ogólnej.
  Cudownie ,ze pytasz. To już świadczy o Twojej mądrości i i rozwadze .
Piszesz ,ze z wykonawcą wiele już ustaliłeś ale proszę nie opieraj się
na jednej opinii . Z mojego doświadczenia wiem ,ze wykonawca będzie
promował (zazwyczaj) technologię jemu wygodną .
 Mam swoją maksymę budowlaną ,, NALEŻY WSZYSTKICH WYSŁUCHAĆ ,ALE TYLKO
 NIEKTÓRYCH POSŁUCHAĆ "!!!.
                                      Pozdrawiam.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:01:09 czas Polski »
Miałem do czynienia z tymi wkrętami do łat, ułatwiają życie... jak będę coś jeszcze kiedyś takiego robić to bankowo z ich udziałem.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline leku

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2014, 20:39:19 czas Polski »
Czyli dokręcasz łatę do oporu następnie odkręcasz odciągając jednocześnie łatę do określonego poziomu,
następnie wkładasz podkładkę i dokręcasz ponownie do oporu ?
Tak to działa ?

Jako podkładki są fajne kliny
http://fitberg.istore.pl/pl/system-do-montazu-i-renowacji-dachow

Przykręcałeś wszystkie łaty na wkręty ?

Offline Tomek

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2014, 21:35:38 czas Polski »
Witam ja juz w rzyciu zrobiłem kilka dachów i ważne żebyś wybrał gościa który zna techniki połączeń a nie tylko piłą kame zatnie i geazdziem przybije krokwie kręć wkretami np 10 x 350 łaty również na wkręty gdyż gwoździe lubią się cofać jeśli już gwoździe to walcowane lub skrętne 125 te kliny które pokazałeś w linku to są do takich sytuacji jak masz krokwie nie równo i trzeba na łatach równać co do pokrycia ja osobiście blachodachówki nie lubię gdyż jest bardzo przeciągnięta na przejściu fal jeśli masz kominy to popatrz jak koleś będzie kołnierz robił bo teraz robi się podwójny żeby nie pękał jak dach pracuje drewno jeśli masz możliwość zamów strugane wszystko bo ogień

Offline leku

« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2014, 21:58:38 czas Polski »
Tomek to ma być tylko wymiana pokrycia na istniejącej konstrukcji dachowej.
Dom z lat 30-tych ubiegłego wieku stąd pomysł na lekką blachodachówkę (ok. 5kg/m2)
Dach obecnie prosty wizualnie ale spodziewam się niewielkich nierówności przy układaniu
łat na kontrłatach. Do ich likwidacji myślę zastosować podane wcześniej kliny i wkręty.
Czy stosował ktoś uszczelki pod kontrłaty ? (samoprzylepne lub w płynie poliuretan)
Pytam bo producent DORKEN dla folii DELTA MAX PLUS zaleca a dla wykonawców
to oczywiście fanaberie :)
Przecież my od dziada pradziada robimy bez uszczelek i jest dobrze :)
A może to chwyt marketingowy producenta folii :)

Offline Tomek

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2014, 22:15:37 czas Polski »
Z tymi uszczelkami chodzi o to ze po pierwsze robisz mniej dziur e membramie a drugie to ze tworzy się izolacja pomiędzy membraną a kontrłatą i wilgoć tam nie siedzi co zwiększa żywotność twojego dachu kiedy odsłonisz więźbę to warto ją zabezpieczyć przeciw grzybiczo i no owady nic co ma sul

Offline leku

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2014, 23:35:03 czas Polski »
popatrz jak koleś będzie kołnierz robił bo teraz robi się podwójny żeby nie pękał jak dach pracuje

Dzięki za rady, muszę coś poszukać do impregnacji bez soli.
Możesz przybliżyć tą technikę uszczelnienia kołnierza.
Chętnie bym gdzieś podejrzał (rys., link).
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2014, 23:37:41 czas Polski wysłana przez leku »