Dzień dobry
Problem polega na tym, że podczas cięcia materiału przy fabrycznie ustawionych wartościach podziałki kątowej np. 90 lub 45 stopni i ich zablokowaniu, w rzeczywistości nie uzyskuje się tych kątów. Przycięta pod kątem 90 stopni listwa nie ma tej wartości, co zweryfikowałem profesjonalnym kątomierzem wzorcowym. Podobnie jest z kątem 45 stopni, dwie przycięte pod tym kątem listwy po złożeniu nie dają kąta 90 stopni. Od pilarki za którą zapłaciłem prawie 4 tysiące mam jednak pewne wymagania. Po telefonie do serwisu Makity, od sympatycznego zresztą pana, usłyszałem, że Makita to nie Festool i zaproponował, żebym przywiózł pilarkę i będą próbować coś poprawić. Wiem jednak, że można temat ogarnąć we własnym zakresie. Przypomnę, że pilarka mimo, że jest u mnie już prawie trzy lata, była w tym czasie bardzo rzadko używana. Dodam jeszcze, ze wcześniej korzystałem z ukosówki AEG z która nie miałem takich kłopotów. Oddałem ją córce, która też odziedziczyła po mnie sympatię do drewna

. Byłem przekonany, ze zakupem Makity wskoczyłem na wyższy lewel narzędziowy (być może tak jest).
Miłego dnia