04 Czerwca 2026, 08:18:14 czas Polski

Autor Wątek: Olejowanie blatów kuchennych - festool Surfix + heavy-duty  (Przeczytany 4739 razy)

Offline kreczmar

Olejowanie blatów kuchennych - festool Surfix + heavy-duty
« dnia: 28 Września 2014, 14:46:05 czas Polski »
Jako że nasz mały domek zbroi się w środku w różne nowe sprzęty kuchenne i nie tylko. Dziś padło na blaty kuchenne. Najpierw zabrałem się za wycięcie otworów pod zlewozmywak i pod płytę gazową.  Następnie zaczeły się poszukiwania oleju do wykończenia blatu. I tu dość szybko padł wybór na aplikator surfix’a wraz z olejem heavy-duty. Jak już miałem wybrany olej zaczęło się szlifowanie blatu zacząłem od szybkiego szlifu 120, a potem 180 i pierwsze pokrycie olejem. Nigdy wcześniej nie miałem przyjemnośći olejowania czego kolwiek poza patelnią :D Oglądnąłem tylko film Jarka o systemie olejowania festoola. Naprawdę w bardzo prosty sposób można tą pracę sobie ułatwić tym małym przyrządem. Tak mi się spodobało olejowanie że po pokryciu blatów pierwszą warstwą oleju nie mogłem się powstrzymać i po 6-7 godzinach pojechałem jeszcze raz na wioskę. W ruch poszła szlifierka i papier 280. Po odpyleniu blatów druga warstwa oleju i biały pad do polerowania. Jako że nie posiadam dużej szlifierki pady mocowałem do wiertarki. Efekt końcowy zadowala moje potrzeby a co najważniejsze mojej kochanej żonki :D Pozostało mi jeszcze tylko połączenie blatów za pomocą śrub rzymskich ale z tym muszę poczekać do kolejnego weekendu. Zdjęcia z telefonu więc za jakość mogę tylko przeprosić.

kozio

• Gość
Odp: Olejowanie blatów kuchennych - festool Surfix + heavy-duty
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2014, 18:57:38 czas Polski »
Po przeprowadzce chcę mieć takie blaty w kolorze Orzecha.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2014, 19:50:14 czas Polski »
No wygląda bardzo solidnie!!! Co do ilości warstw - sprawdź po jakimś czasie czy olej jeszcze będzie się wchłaniał, jeśli tak to dodaj kolejną.
My szafkę i blat w łazience chyba z 8 razy potraktowaliśmy i przez 2 lata palcem nie tknąłem ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline kreczmar

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2014, 20:08:21 czas Polski »
W łazience jak będę robił szafkę to też dam więcej warstw tylko czy do wilgotnych pomieszczeń olej heavy duty  się nada?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2014, 21:05:45 czas Polski »
Ja ostatnio wykańczałem blat dąb olejem osmo - efekt rewelacyjny - specjalny do blatow kuchennych woda cały czas wokół zlewu i nie ma sladu, polecam.

Offline Artur

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudnia 2014, 12:58:43 czas Polski »
Probowal ktos nakladac innego  innego oleju(nie festoola) tym sprzetem festoola???

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2014, 11:56:49 czas Polski »
Probowal ktos nakladac innego  innego oleju(nie festoola) tym sprzetem festoola???

Podbijam jeszcze raz temat. Czy inne oleje przez te gąbki festoolowe przejdą?

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2014, 21:44:20 czas Polski »
OLej nie przechodzi przez gąbkę. Ściskając pojemnik wyciskasz olej bezpośrednio na obrabiany element. Gąbka służy do rozsmarowania. Wydaje i się że nie ma przeciwwskazań do zastosowania innego oleju.  Jeżeli pusty pojemnik (wyczyszczony z resztek) napełnisz dowolnym olejem, to po ściśnięciu go olej wytryśnie na obrabiany element. Potem go rozsmarujesz gąbką. Wprawdzie w moim zestawie festoolowym używam tylko olei festoola, ale nie sądzę by nie można użyć innych