Witam
Wykonałem ostatnio altanę 4x4 z dachem kopertowym. Nie jest to mój pierwszy dach kopertowy wyszło ale chciałbym nauczyć się go pewnie robić a nie na żądanie odrysowywania. Sporo jest filmików jak się chwała że wycinają wszystko na dole i później wszystko pięknie się schodzi. Znajomy zrobił mi projekt w woodcon czy jakoś tak i tak były podane wszystkie wymiary katy maszynowe itp. według projektu wyszło
kat polaci 22.5 stopnia
narożna 16.34. tutaj wszystko się ładnie zeszło
Kulawki podany był 67.5 i 42.73. ustawiłem na gilotynie i po przyłożeniu nie pasowało dopiero po ręcznym odrysowaniu wyszło 20stopni i 45stopni. Czyli ani 16.32 ani 22. Dach złożony tylko że uczę się tego dachu chciałbym dopytać jak to w rzeczywistości jest bo przyznam ciekawi mnie to czemu mi się nie zgadza z tym co kolega mi na projekcie zrobił. Proszę bez krytyki bo chciałbym się tego nauczyć tak dla siebie na przyszłość. Czy krokiew narożna musi być wyższa od kulawki bo to że grubsza to wiadomo. Może zna ktoś jakiś filmik albo literaturę gdzie jest to fajnie wytłumaczone krok po kroku.