21 Kwietnia 2026, 02:27:17 czas Polski

Autor Wątek: Młotowiertarka Makity HR2470  (Przeczytany 7581 razy)

Offline kobraW

Młotowiertarka Makity HR2470
« dnia: 07 Października 2014, 11:24:40 czas Polski »
Podszebuje czegoś do pracy, mam zamiat r pomagać znajomemu przy montażach instalacji elektrycznych, niestety sprzęt mam wybrać sam dla siebie. Czytałem dobrę oppinie na temat tej mlotowiertarki, podrzucam link jakby ktos nie byl zorientowany jk ona wyglada http://www.narzedzia.pl/mlotowiertarka-makita-hr2470,38222.html Sam nie mam na tyle duzej wiedzy zeby ocenic czy te informacje są obiektyuwne. Jesli pracowlaiscie ną powiedzecie czy jest dobra, jesli macie jakies inne propozycje, chetnie wyslucham i skorzystam z rad bardziej doświadczonych.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Młotowiertarka Makity HR2470
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2014, 13:56:08 czas Polski »
Sprzęt dobry, może nie rewelacyjny , ale wart swojej ceny.
Teraz tylko pytanie do jakich zastosowań będzie użyta, bo znajomi elektrycy mają po dwie, trzy do różnych zastosowań (podkuwanie , wiercenie itd..)
Ważne , żeby nie przeciążać sprzętu  :)

Offline kobraW

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2014, 15:32:57 czas Polski »
podkuwanie i wierenie na pewno. Robiłem już takie rzeczy więc na pewno to na mnie spadnie. Co do reszty jeszcze nie mam takiego rozeznania, bo najpierw mam zakupić cały sprzęt. Nasjgorsze jest właśnie to, że do końca nie wiem czego potrzebuje, a głupio mi pytać co chwilę o coś, bo kumpel stwierdzi, że się do tej roboty nie nadaje, a bardzo mi zależy. Może ktoś z Was podpowie w co jeszcze na pewno będę musiał zainwestować?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2014, 16:28:56 czas Polski »
Szukaj sprzętu z udarem pneumatycznym. Te zabawki z udarem elektrycznym nadają się do wiercenia pod kołki do zawieszania obrazków.
Sam do konkretnego remontu (kucie ponad 600 m^2 ścian, sufitów i posadzek + wiercenie pod podwieszane sufity) kupiłem jakiegoś chińskiego Graphite'a za 160zł. :) Nie dość, że wytrzymał ten Sajgon, to jeszcze pożyczałem go pracownikom do wiercenia w jezdniach z betonu asfaltowego. Działa po dziś dzień. Jedyna wada, to waga. Ale po robocie jakie muskuły... ;D
Dużo lżejszym, poręczniejszym i sprawdzonym narzędziem jest Enhell Bavaria. Cena ok. 300zł.

Co do samej Makity, to z przykrością stwierdzam, że to już nie jest ta marka co 20 lat temu. Coraz więcej krytycznych opinii. Posiadam wkrętarko-wiertarkę akumulatorową, w której od nowości jest problem z wyskakującymi biegami.

PS
Zapytaj kumpla, co konkretnie masz robić, bo może się okazać, że czeka Cię nurkowanie. :D Będzie potrzebny akwalung. ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Października 2014, 16:31:37 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline lemonmint

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2014, 17:13:23 czas Polski »
Jak do kucia to Hilti. Ale droga, długo się amortyzuje. Ewentualnie Bosch z pneumatycznym udarem. Mam taką 14 lat i nawet szczotek nie wymieniałem. Co prawda nigdy nie kułem nią przez całą dniówkę, ale dwie budowy wytrzymała.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2014, 17:53:35 czas Polski »
(...) droga, długo się amortyzuje.
Święte słowa.
Zrób sobie bilans zysków i strat, żeby nie okazało się, że wydasz na sprzęt dużo więcej niż zarobisz.
Pełno dobrego sprzętu za grosze leży w lombardach.

Offline RobRob

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2014, 20:09:39 czas Polski »

Jeszcze 2 lata temu zawodowo zajmowałem się budowlanką a konkretnie wykonczeniówka
robiłem tysiące otworów w miesiącu
montaż paneli scienych ,sufity podwiszane różne
listwy przypodłogowe itp.
Skuś się na tą makite Hr 2470 będziesz  z niej zadowolony zadowolony
Hitachi ma jeszcze fajny model, ale nie pamiętam modelu
nie kupój zadnych wynalazków szkoda kasy
Przy twojej pracy ważne jest aby wiertarka była lekka
aby ci ręka po pracy nie odpadła
Makita jest z tym dobra ze jest lekka i pracujesz nią spokojnie jedną reką i druga masz wolną
Tylko ze ten sprzęt nie nadaje sie do kucia,najwyzej lekkiego podkuwania
Ja akurat nie mam tego modelu
Mam model bardzo stary Hr 2400 kupioną z 1998r jeszcze działa tylko ma słabe bicie
ale troche latek ma
i  9 letnią makite model Hr 2450 ,7 lat wierciła codzienie coś i działa do dzisiaj niezawodnie
Tylko tymi wiertarkami nie wierci sie siłowo
Ważne warto zainwestować w firmowe wiertła

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2014, 20:11:01 czas Polski »
chińskiego Graphite'a
Jeśli chodzi o tę firmę to mam kilka rzeczy i nie mogę narzekać. polecił mi ją znajomy który to posiada firmę budowlaną i powiedział że przerobił boscha i makitę, graphit jeśli chodzi o cenę do jakości przebija jedno i drugie.
Posłuchałem i nie żałuję.

trdm

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Października 2014, 08:30:13 czas Polski »
Mam tę wiertarkę, jest bardzo dobra, mam też komplet wierteł dewalt extreme, to ta seria z czterema krawędziami wiercącymi.
W trakcie remontu mieszkania skułem nią stare tynki, rozbiłem kawał betonowej ściany, porobiłem otwornicą otwory do gniazdek w betonowych ścianach, polecam.
Polecam również dobrze poszukać bo można ją kupić taniej.

Offline kobraW

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Października 2014, 09:22:30 czas Polski »
Dzięki wielkie za pomoc Panowie!

Offline wojti11

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Grudnia 2014, 09:40:06 czas Polski »
w domu mam ta makite z 8 lat. super sprzet. Polecam