23 Czerwca 2026, 12:26:42 czas Polski

Autor Wątek: Projekt S.C.S.  (Przeczytany 18993 razy)

Offline Arek

Odp: Projekt S.C.S.
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Grudnia 2014, 19:28:57 czas Polski »
Naprawdę piękna praca,chyba będę jeszcze kiedyś musiał odwiedzić Twe okolice ,żeby na żywo obejrzeć ten piękny domek bo zdjęcia nie odzwierciedlają tego co rzeczywistość.Duży + ;)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Grudnia 2014, 20:15:03 czas Polski »
Dla chętnych, szukających odpowiedzi na temat drzwi ;)

I tak oto stoję przed drzwiami. Drzwiami do mej wizji, którą postaram się przedstawić w czytelny sposób. By rozwiać nieco mgłę tajemniczości nad powstaniem projektu „Gravis Ianua”.

http://www.szczepansnycerz.pl/?p=719

Nie chcę aby "zwykły" post sprowadził tę notatkę do przyziemnej informacji.
Mogę jedynie mieć nadzieję, że zostanie to zrozumiane.

P.S. Co do odwiedziń chatki, nie ma najmniejszego problemu. Tylko dać wcześniej znać, i będzie dobrze  :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Grudnia 2014, 20:38:36 czas Polski »
Otwieram. Wchodzę.
Plus już zapisany.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #93 dnia: 06 Grudnia 2014, 21:15:10 czas Polski »
Piękna robota, ale nie wiem czy odważyłbym się wejść

Offline hycel

« Odpowiedź #94 dnia: 06 Grudnia 2014, 21:19:37 czas Polski »
Witam .
   Szczepan Twoja odpowiedz bardzo mnie poruszyła i wzruszyła .
 Prawdę mówiąc takiej odpowiedzi się po Tobie spodziewałem .
   BARDZO DZIĘKUJĘ !!!.
       Twój fan  Hycel.
        Pozdrawiam.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Grudnia 2014, 22:42:30 czas Polski »
Otwieram. Wchodzę.
A ja bym się bał wejść :-\  czekałbym na otwarcie przez gospodarza :)  +

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Stycznia 2015, 18:38:26 czas Polski »
Na wstępie notka informacyjna. Wątek ten prowadzę aby podzielić się tym co uważam za ciekawe, i adekwatne do forum. Sposób mej pracy może być momentami błędny. Wynika to jedynie z braku doświadczenia, które na bieżąco zdobywam. Aby uniknąć offtopów, wątek zamykam na wpisy. Czytajcie do woli :)

W przerwach między rzeźbieniem, prace przeniosłem na poddasze. Mówiąc pokrótce: masakra. Nie lubię oceniać czyjeś pracy, w której sam nie przoduję, ale... Ekipa która stawiała dom, chyba nie do końca ma pojęcie w tej dziedzinie. Kable zostały puszczone na tragarzach. Do boków tragarzy przykręcone listewki grubości 30mm, wystające nad tragarz 40mm, tak by znajdować się ponad kablami. Podłoga miała znaleźć się na tych właśnie listewkach.
Szkoda słów na opisanie tej fuszerki. Pomijam gabaryty listewek... Ale żeby na długości 4 metrów, użyć 5 wkrętów to już przesada. Zmuszony zostałem do nadłożenia prac i materiału. Na tragarzach umieściłem legary wystające 10mm nad te listewki. Wypoziomowałem całość. Nad tarasem, oraz od drugiej strony domu, tam gdzie poddasze sięga poza ściany domu, podłoga została podniesiona o 10cm by można odpowiednio zaizolować przestrzeń. Czyli powstaną w sumie 3 poziomy: od facjaty 70cm, (spadek w dół) długość 520cm, (podniesienie około 5cm) długość 350cm. W facjatach znajdą się okna (łukowate), tak więc będzie więcej światła.
Deski obetnę przy uskoku po ułożeniu wszystkich. Da mi to jednolitą linię odcięcia. Gdybym docinał każdą deskę z osobna, mogło by wyjść różnie.
Jutro postaram się nagrać fillm, jak wygląda to o czym mówię "na żywo"

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #97 dnia: 31 Stycznia 2015, 08:31:01 czas Polski »
Schodzę z poddasza. Moja rola dobiegła tam końca (chyba). Podłoga stabilna, krokwie wystylizowane. Zostaje tylko wprawienie okien i drzwi balkonowych. Miałem to robić dzisiaj, ale tak sypnęło śniegiem, że na pewno nie dojadę do chaty. Tak więc będę rzeźbił w zaciszu 7 metrów kwadratowych, rozgrzanych przepaloną i pofalowaną kozą.
Sama podłoga wygląda super. Zdjęcia nie oddają w całości efektu jaki udało mi się uzyskać. Pomiędzy krokwie jak i na ścianach poddasza zostanie wkręcona płyta gipsowa, a na nią nałożony nieregularny jasny tynk. Coś w stylu starego budownictwa. Będzie to ładnie kontrastowało.
Dalej pewnie zajmę się projektami i wykonaniem mebli (łóżka, szafki, stołki, krzesła, itd.). Nie mogę ruszyć z pracą na dole (podłoga, schody), ponieważ nie został jeszcze wykończony kominek, wylewka w łazience, i coś tam jeszcze. Ja w to się nie bawię. A Panowie którzy tym się zajmują, robią to nawet dobrze, tempo mają jednak „ospałe”.
Okazało się że ekipa od strzechy nie zjawi się do pokrycia dachu bramu. Z rozmowy wynika, że jest to dla nich nieopłacalne. Za mała powierzchnia żeby tutaj przyjechać. Tak więc dach bramy pokryję deskami. Pewnie coś w stylu krycia gontem, lecz nie będzie to gont. Ale to i tak muszą śniegi puścić.
A się rozpisałem z rana. No nic. To teraz trochę liczb i zdjęcia.

Tak się przedstawia podłoga w liczbach:
- powierzchnia – 37m2
- około kubika desek jodłowych
- około 3kg gwoździ 70mm
- po odcięciu skosów, otworu na wejście i komin, powierzchnia wyniosła około 32m2
- całość postarzana szczotkami
- pierwsza warstwa oleju w kolorze merbau - poszło 4 litry oleju
- druga warstwa oleju bezbarwnego - 2 litry
Czas wykonania podłogi (ułożenie desek, postarzanie, olejowanie 2 razy) – 5 dni. Oczywiście nie po 8 godzin pracy. Bo samo nałożenie drugiej warstwy oleju potrzebowało 12 godzin odczekania. Jest to więc czas „całości” wykonania.

A teraz zdjęcia z pracy.

Offline robson

« Odpowiedź #98 dnia: 31 Stycznia 2015, 12:12:11 czas Polski »
Bardzo efektownie wygląda kolorek na podłodze :) tyle że mam pewne obawy mianowicie chodzi mi o pióra desek ,
z czasem podłoga nieco się rozeschnie i będzie świeciło białym, moim zdaniem warto same pióra zabarwić przed ułożeniem
podłogi.
Całość wygląda bardzo efektownie i  z przyjemnością obejrzę kolejne zdjęcia  :)

pozdrawiam

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #99 dnia: 31 Stycznia 2015, 20:13:29 czas Polski »
Fajna robota :) nie za mały otwór w stropie na schody? krawędzie krokwi jakby za bardzo zaoblone

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Marca 2015, 18:23:26 czas Polski »
Pokrycie dachu bramy spadło na me ręce.
Gdy musiałem tańczyć na krokwiach i łatach byłem niezmiernie szczęśliwy, że tak solidnie podchodzę do swych prac. Nic nie pękło, nic się nie poluzowało - nie spadłem. Dach pokryłem drewnem jodłowym. Klepki długości 75cm, szerokość od 14cm do 20cm, grubość 2,5cm. Układane na 1cm zakładkę. Bite na gwoździe.
Całość wyniosła około 18m2. Do tego modrzwiowe wykończenie szczytu i boków. Na środku umieściłem coś w rodzaju zwieńczenia. Ma to za zadanie rozcięcie długości szczytu, gdyż wydawał się zbyt ciągły, oraz znajduje się tam wlot powietrza pod dach. Tak dla pewności, co by drewno miało dobry przewiew. Może to zbędne, ale zaszkodzić nie zaszkodzi.
Deski dachowe wypuszczone 18cm poniżej krokwi.
Tak więc, wykonanie dachu zwieńczyło bramę jako w całości mego autorstwa.

Dojdzie pewnie jeszcze furtka obok, oraz wrota. Wszystko w swoim czasie.

Offline Wióro

« Odpowiedź #101 dnia: 31 Marca 2015, 17:35:29 czas Polski »
Jednak widok dobrze wykonanej pracy przynosi ogromną satysfakcję  :D   ... kurczę, napisałem jak bym sam był wykonawcą  ::)
Świetna robota

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #102 dnia: 22 Kwietnia 2015, 22:40:42 czas Polski »
I zapraszam na film z postępów pracy nad chatą:
Chata - cz.3

A dla forumowiczów gratis ;) Zdjęcia z wykonania podbitki.
Deski najpierw przestrugałem i na frezarce zrobiłem felc na 15mm, tak by po zeschnięciu się materiału nie powstała dziura. Następnie ośnikiem wykonałem "fazę". Później ogrom docinania każdej deski z osobna. Na końcu zabrałem się za wąskie szczytowe pola. Zabrały mi one najwięcej czasu. Rozciągnąłem żyłkę od szczytu do spodu, i do niej docinałem każdą deskę. Musiałem złapać linię prostą, ponieważ te łaty co pod strzechą są, to tak mocowane by trzymały strzechę, a nie linię.
Zostaje wykończenie deskami od frontów.
Na koniec, zdjęcie typu: "Zaufaj mi, jestem inżynierem." ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #103 dnia: 01 Maja 2015, 10:54:05 czas Polski »
Wykonałeś pracę nie tuzinkową. Drzwi wejściowe wyglądają lepiej niż w warsztacie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Maja 2015, 11:27:50 czas Polski »
Szczęka opada Szczepanie!!!
Kłaniam się.