24 Lipca 2026, 11:00:04 czas Polski

Autor Wątek: Grubosciowka Lutz prosze o porade  (Przeczytany 6470 razy)

Offline Marucha

Grubosciowka Lutz prosze o porade
« dnia: 10 Października 2014, 09:51:44 czas Polski »
Czesc, koledzy systematycznie powiekszam swoj warsztat....
Przyszla kolej na zakup grubosciowki.... na chwile obecna moge wydac 1000zl
Na poczatku bylem zainteresowany nowa, chinska maszyna... poczytalem i mi sie odechcialo :(

Znalazlem cos takiego:

http://olx.pl/oferta/heblarka-grubosciowka-niemiecka-CID628-ID7jC0b.html#a6fecafe9d

Mozecie doradzic czy warto? Sprzet bedzie uzywany bardzo amatorsko. W planach jakas altanka, kilka ozdob na ogrod itd

Offline Mack

Odp: Grubosciowka Lutz prosze o porade
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2014, 20:59:49 czas Polski »
Jeśli masz do gościa blisko to pojedź i obejrzyj ją na miejscu. Jak dla mnie wydaje się trochę za mała/słaba, ale to model "kompaktowy" trochę krótkie stoły, dobra dla osób które nie maja wiele miejsca w garażu. Ale każdy ma inne potrzeby. Cena wydaje się atrakcyjna.

Offline Gal

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2014, 17:16:48 czas Polski »
Cena wydaje się atrakcyjna, ale nie polecam, a sam mam taką.
Tam wszystko jest papierowe i wymaga regulacji permanentnie. Jeżeli chcesz strugać listewki i będziesz po każdym użyciu czyścił, przedmuchiwał i smarował, to może ona posłuży.
Stolik grubościówki podnoszony jest na czterech cienkich śrubach - gwinty zapychają się po kilku deskach i stolik się przekasza przy podnoszeniu - równoległości nie ma . Sam stolik to cieniutki odlew aluminiowy - też nie stanowi żadnego usztywnienia konstrukcji. Nie licz na to, że tym sprzętem przerobisz tarcicę.
Jeżeli jednak chodzi o sformatowanie małych desek i jesteś typem pedanta, to da się.
Zarabiam gdzie indziej.

Offline Marucha

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2014, 18:31:47 czas Polski »
Maszyna sprzedana takze nie ma o czym mowic. Szukam grubosciowki do uzytku czysto amatorkiego, bedzie uzywana zadko. Co chce nia robic? glownie kilka ozdob na ogrod, moze altane. Bardzo chcialbym uniknac chinskich wynalazkow ale kwota jaka dysponuje chyba nie pozwala myslec o czyms innym