14 Czerwca 2026, 22:27:35 czas Polski

Autor Wątek: Impregnowanie stołu z surowej sosny.  (Przeczytany 10152 razy)

Offline birdiebrain

Impregnowanie stołu z surowej sosny.
« dnia: 10 Października 2014, 11:21:09 czas Polski »
Witam, nie jestem pewna, czy wybrałam odpowiedni dział, ale spróbuję tutaj.

Chciałabym zabezpieczyć w jakiś sposób stół z surowej sosny. Stół jest już lekko przybrudzony (lekkie plamy od rąk i delikatne kółko z kubka, raczej nic wżartego w głąb deski) będę więcej musiała blat delikatnie odczyścić, a później chciałabym go jakoś zaimpregnować, żeby w przyszłości plamy dało się usunąć. Mam tylko jeden zasadniczy problem:
BARDZO zależy mi na tym, żeby wygląd drewna pozostał bez zmian, czyli wyglądał jak JASNA, surowa sosna i żeby nie okazało się, że po olejowaniu czy woskowaniu przyciemnił się o kilka tonów.

z ważniejszych informacji: stół stoi w środku, nie jest więc narażony na czynniki atmosferyczne. Jest to stół do pracy (czystej, przy kompie) więc właściwie to tylko przybrudzenia z rąk, ewentualnie plamy z kubków, czy jedzenia wchodzą tutaj w grę :)

Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe, ale jeżeli jest to obstawiam, że ktoś będzie wiedział i poradzi mi jak tego dokonać :)
z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Impregnowanie stołu z surowej sosny.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Października 2014, 11:52:48 czas Polski »
Ja widzę znany  sposób pomalowania lakierem nitro capon 3x . Można  dać dla lepszego  utwardzenia na wierzch nitro  do  mebli .
drugie  rozwiązanie to lakiery bezbarwne akrylowe . Sosna i tak po pewnym czasie  ściemnieje .

Offline birdiebrain

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Października 2014, 12:12:41 czas Polski »
Ja widzę znany  sposób pomalowania lakierem nitro capon 3x . Można  dać dla lepszego  utwardzenia na wierzch nitro  do  mebli .
drugie  rozwiązanie to lakiery bezbarwne akrylowe . Sosna i tak po pewnym czasie  ściemnieje .

A czy lakier nie nada powierzchni połysku? Zależy mi na jak najbardziej naturalnym efekcie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Października 2014, 12:27:14 czas Polski »
Możesz wybrać lakier akrylowy mat lub półmat. Jeżeli stół ma kilka lat, to jak przeszlifujesz tylko miejsca zabrudzone, to drewno będzie w tym miejscu jaśniejsze. Pewnie trzeba przeszlifować równo cały blat przed malowaniem.

Niżej masz zdjęcia kilkunastoletniego stolika sosnowego przed i po szlifowaniu, różnica barwy jest znaczna.

Miło nam będzie jak przedstawisz się w dziale "Przedstaw się" - taki mamy tu zwyczaj.

Offline birdiebrain

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Października 2014, 13:01:39 czas Polski »
Możesz wybrać lakier akrylowy mat lub półmat. Jeżeli stół ma kilka lat, to jak przeszlifujesz tylko miejsca zabrudzone, to drewno będzie w tym miejscu jaśniejsze. Pewnie trzeba przeszlifować równo cały blat przed malowaniem.

Niżej masz zdjęcia kilkunastoletniego stolika sosnowego przed i po szlifowaniu, różnica barwy jest znaczna.

Miło nam będzie jak przedstawisz się w dziale "Przedstaw się" - taki mamy tu zwyczaj.

Stół jest stosunkowo nowy, kupiony kilka miesięcy temu, więc drewno jest dalej jasne, ale mam w planie delikatnie przeszlifować całość, nie tylko zabrudzone miejsca.
Rozumiem, że drewno sosnowe z czasem ciemnieje, ale to z Twojego zdjęcia w wersji "przed szlifowaniem" wygląda jak polakierowane i właśnie to mnie martwi - że po lakierze drewno będzie jednak ciemniejsze niż w przypadku naturalnego sciemnienia pod wpływem czasu. (wybaczcie, że trochę podważam wasze głosy, ale dla każdego "jasne drewno" oznacza pewnie co innego - dla mnie stół ze zdjęcia (ten po prawej) jest już dość ciemny:)

dziękuję za odpowiedzi i już się poprawiłam i przedstawiłam w odpowiednim dziale.

Offline zarekl

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Października 2014, 13:36:20 czas Polski »
Aby lakier bezbarwny nie powodował ciemnienia drewna stosuje się lakier podkładowy, Ja używałem kapon super (nitro celulozowy) z polifarbu i sprawdzał się.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2014, 14:30:06 czas Polski »
Capon jest w miare  matowy , a jak uznasz że jest za duży połysk , przecierasz wiórkami stalowymi  o  nr . OOO z marketu budowlanego

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2014, 15:44:34 czas Polski »
Justyno, nie musisz cytować całych, poprzedzających wpisów, mówi o tym regulamin :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2014, 20:48:53 czas Polski »
Może niczym nie maluj i nie lakieruj...
Są podkładki z plexi w różnych rozmiarach np o grubości 0,8mm
Trzeba by było przeszlifować równo blat, odkurzyć i położyć dociętą plexi.
Będziesz miała jasny blat i nie będzie się brudził.
Pozdrawiam

Offline birdiebrain

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2014, 21:46:45 czas Polski »
ok! robota zrobiona ;)
jestem zadowolona z efektów, bo udało się zupełnie nie zmienić koloru stołu.
Użyłam tego bezbarwnego oleju: http://www.castorama.fr/images/products/i/i_647038.jpg
Załączam efekty, nie ma się wprawdzie specjalnie czym chwalić, ale może ktoś będzie szukał podobnego rozwiązania i mu to w tym pomoże :)

zał.: Blat przed szlifowaniem i malowaniem (po prawej widać największe przebarwienia od rąk) oraz blat po zeszlifowaniu i nałożeniu dwóch warstw oleju.