17 Maja 2026, 19:05:57 czas Polski

Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 9594 razy)

Offline fantomas40

Oświetlenie
« dnia: 26 Października 2014, 19:48:33 czas Polski »
Mam w swoim warsztacie oświetlenie typu tzw jarzeniówki i jest trochę za słabe. Chodzi mi o dodatkowe nad niektórymi narzędziami szlifierka i wiertarka stołowa. Myślałem nad jakimś osiwtleniem ledowym . Proszę o jakieś pomysły ,sugestie szanownych kolegów majsterkowiczów

kozio

• Gość
Odp: Oświetlenie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Października 2014, 19:58:00 czas Polski »
Ja drogi kolego przyczepiłem sobie nad blatem gdzie wykonuję takie czynności ledy gu10. Możesz wybrać barwę zimną lub ciepłą.
Kupiłem u siebie w inter carsie za niecałe 12 zł ale znajdziesz w każdym sklepie z żarówkami, a oprawki w elektrycznym po 1.40zł
Wywierciłem w desce otwory 22mm i osadziłem oprawki i przykręciłem deski nad blatem. Tak naprawdę możesz zrobić ruchome ramie i ustawiać źródło światła tam gdzie potrzebujesz.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2014, 20:03:07 czas Polski »
Ja mam tylko jarzeniówki - używki z Alledrogo (jakieś z demontażu z hal magazynowych). 1/4 ceny sklepowej, więc warto w takie rozwiązanie iść.

Doświetlam miejscowo tym co na filmie było, małe ledowe punktowe, czołówka lub ta nowa lampa festoolowa.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

a13

• Gość
Oświetlenie stroboskop
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Października 2014, 20:28:29 czas Polski »
Czy gdy mamy oświetlenie jarzeniowe nie grozi nam efekt stroboskopowy przy wirujących narzędziach np piła ?

https://www.youtube.com/watch?v=0BEHjfzpqr8

Czyli nie wiemy czy jest włączone ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Października 2014, 20:32:03 czas Polski »
Jak masz więcej niż jedną świetlówkę w oprawie lub dwie obok siebie pokrywające ten sam obszar to możesz być spokojny.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Października 2014, 21:12:06 czas Polski »
nie  zgadzam się

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Października 2014, 21:28:31 czas Polski »

Offline wiewiór

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Października 2014, 21:34:06 czas Polski »
cyt:" Migotanie jest to odczucie niestabilności wrażenia wzrokowego powodowane przez bodziec świetlny, którego luminancja lub rozkład widmowy zmieniają się w czasie. Zjawisko to może być spowodowane zasilaniem źródeł wyładowczych z magnetycznym układem stabilizująco-zapłonowym z sieci o częstotliwości 50 Hz, uszkodzeniem tych układów lub uszkodzeniem źródeł światła oraz spadkami napięcia zasilającego urządzenie oświetleniowe. Najczęściej występującym rodzajem migotania światła jest tętnienie źródeł wyładowczych wyposażonych w magnetyczny układ stabilizująco-zapłonowy i zasilanych z sieci o częstotliwości 50 Hz. Fakt zmian strumienia świetlnego w rytm zmian prądu przemiennego, od wartości minimalnej do maksymalnej, nazwano tętnieniem światła. Aktualnie wykorzystywane do ogólnych celów oświetleniowych źródła światła zasilane są prądem przemiennym o częstotliwości 50 Hz. Wówczas częstotliwość zmian światła, wynosi 100 Hz.

W przypadku oświetlania za pomocą źródeł wyładowczych (świetlówki, lampy rtęciowe, sodowe) maszyn z elementami wirującymi lub wykonującymi ruch postępowo-zwrotny, może wystąpić efekt stroboskopowy - czyli postrzeganie pozornego bezruchu tych elementów, podczas gdy w rzeczywistości są one w ruchu. Zjawisko to jest niebezpieczne i może prowadzić do rożnego rodzaju wypadków. "

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Października 2014, 21:39:25 czas Polski »
Elektryk może to lepiej i fachowo wytłumaczyć . Sens jest taki ,że o ile sa dwie  lampy to musza mieć miedzy  sobą  przesunięcie fazowe  ( sinusoidy ? ) Może to należy inaczej wytłumaczyć ,  mam tak zrobione u siebie ale  przed laty i dobrze nie pamętam .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Października 2014, 21:48:47 czas Polski »
Czyli polecam ledy :D
Pozrawiam

Offline wiewiór

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Października 2014, 21:58:34 czas Polski »
Polecam przeczytajcie:
http://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/appmanager/ciop/pl;jsessionid=tTN6JNbJ1tHqksLPL31Rhb7L0m3DYy4hnMyYyVnFN3XJfbBWskpG!263069209?_nfpb=true&_pageLabel=P30001831335539182278&html_tresc_root_id=23200&html_tresc_id=23218&html_klucz=19558&html_klucz_spis=

a13

• Gość
Oświetlenie
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Października 2014, 07:21:02 czas Polski »
Ledy o mocy wystarczającej do pracy !!!
Zadajcie sobie pytanie:
Dlaczego nie ma ledów w oświetleniach ulicznych ?
Czy sprawdzają się latem (chłodzenie) ?
Te tematy były omawiane od wielu lat, internet.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Października 2014, 07:29:12 czas Polski »
Tu się mylisz, ledy są już wykorzystywane w oświetleniu ulicznym nawet niedaleko mojej miejscowości http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100818/POWIAT0107/38109546

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Października 2014, 07:39:06 czas Polski »
Jeśli jarzeniówki, to ze złączem T-5.
Oprócz mocy trzeba zwrócić uwagę na barwę (6500K to barwa zbliżona do światła słonecznego) i ilość lumenów (więcej = jaśniej). W sklepach akwarystycznych jest ich duży wybór.
Warto tez zainwestować w starter elektroniczny. Mogę polecić Philips Performer II. Mam je od kilku lat i zero usterek.

Offline RobRob

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Października 2014, 10:41:10 czas Polski »
nie instalujcie zadnych ledów niszczą strasnie zwrok