14 Maja 2026, 19:30:25 czas Polski

Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 9589 razy)

Offline lj78

Odp: Oświetlenie
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Października 2014, 10:49:23 czas Polski »
Co do świetlówek, to powinny być co najmniej trzy i każda zasilana z innej fazy, oczywiście jeżeli mamy doprowadoną siłę do warsztatu, wytedy efekt stroboskopowy będzie wyeliminowany.
Pozdrawiam,
Łukasz

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Października 2014, 11:09:07 czas Polski »
nie instalujcie zadnych ledów niszczą strasnie zwrok

Nie jest to takie jednoznaczne.  Warto przeczytać kilka artykułów: Tu artykuły na ten temat: http://enterius.pl/wsparcie-techniczne/wplyw-oswietlenia-led-na-zdrowie  ,   
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Czego-oczy-nie-widza-to-oczy-odczuja-Szkodliwe-lampy-LED,13577.html

Jak można wyczytać, to jakość diod LED decyduje także o ich szkodliwości bądź nie.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Października 2014, 19:39:10 czas Polski »
Co do świetlówek, to powinny być co najmniej trzy i każda zasilana z innej fazy, oczywiście jeżeli mamy doprowadoną siłę do warsztatu, wytedy efekt stroboskopowy będzie wyeliminowany.
A co zrobić jesli mamy tylko 1 fazę? Polecam poczytać http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=12&t=8836&time=1414434893

Klo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Października 2014, 21:25:37 czas Polski »
A co zrobić jesli mamy tylko 1 fazę? Polecam poczytać http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=12&t=8836&time=1414434893
Po co czytać aż tam? ;) Wspomniałem, że warto zainwestować w statecznik elektroniczny. Co prawda wcześniej napisałem "starter", ale to przez roztargnienie. :)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Października 2014, 21:52:18 czas Polski »
Tak zgadzam się z Tobą ale jest tam też o użyciu kondensatora co daje podobny efekt jak użycie innej fazy. Po za tym statecznik elektroniczny daje lepszy efekt niż zasilanie z różnych faz ale chodziło o samą możliwość.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Października 2014, 22:48:24 czas Polski »
Jarzeniówki też świecą latami... w odróżnieniu od reszty "energooszczędnego" szmelcu, który pada po kilku miesiącach.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Października 2014, 01:27:14 czas Polski »
No to ja już zgłupiałem ;) Kiedyś przy maszynach w jednej oprawie wisiały dwie świetlówki właśnie po to, żeby wyeliminować efekt strobo. Wątpię, żeby każda była zasilana z innej fazy. Takie rozwiązanie było standardowo stosowane we wszystkich zakładach pracy gdzie były używane maszyny będące w ruchu...

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Października 2014, 08:36:43 czas Polski »
Patent-  :D
Ja ,  by przedłużyć " wieczność "  jarzeniówek , powiesiłem oprawy  ( trzy  rury )  na  dwóch sprężynach chroniących je  przed drganiami od  maszyn .

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Października 2014, 15:56:44 czas Polski »
Też miałem dylemat co kupić, ale w końcu kupiłem świetlówki ze starterem elektronicznym - czyli zapala się od razu, a nie migota przy starcie. Strugałem już i jakoś widzę się wałek się kręci.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Października 2014, 19:51:26 czas Polski »
Tak czytam i czytam i prubuję połączyć z tym co wiem ::) technika galopuje że ho, ho,i tak napiszę jak było kiedyś ,czyli:
-tradycyjnie świetlówki zapalały się migocząc czyli starter podawał i przerywał obwód w którym były dwa żarniki (świetlówki)połączone w szereg.W tym czasie żarniki podgrzewały gaz w świetlówce (ułatwiając zapłon)  + napięcie jakie sie wyindukowało na dławiku (podczas właczania i wyłaczania układu)
i wtedy powinien nastąpić zapłon ,czyli przepływ elektronów w oparach rtęci ,które uderzając w powłokę świetlówki pokrytą luminoforem ,powodują świecenie.-tak po krótce nie patrząc w książkę i wikipedię :P
-barwa świecenia zależy od zastosowanego luminoforu
- bylo też zapalanie na zimno -czyli elektronika która podawała takie napięcie aż nastąpił zapłon (przepływ prądu)no i świecenie świetlówki(tu mogą działać świetlówki z uszkodzonymi żarnikami które w tradycyjnym zapłonie by nie działały)
-tu chciałbym napomknąć że świetlówki z zapłonem na ciepło działają dłużej (podgrzanie gazu przez żarniki)a na zimno krócej- to tyczy się również żarówek kompaktowych (świetlówek)
Co do szkodliwości na zdrowie ,to kiedyś montowało się je wysoko nie pamiętam ale min.2-2,5 m nad stolem roboczym(nie jestem pewien)
-jeśli chodzi o zjawisko stroboskopowe (dwie rury)to stosowano kondensator 4,7 mikro (jeśli mnie pamięć nie myli) do przesunięcia fazowego i to wystarczało. nie wiem jak to było z oprawami z 3 rurami
-w dzisiejszych czasach są elektroniczne stateczniki(dławiki)które załatwiają wszystko,ale to mi wygląda na zapłon na zimno czyli włączamy i świeci (skraca żywotność świetlówki) a czy wyeliminowane jest zjawisko stroboskopowe nie wiem(powinno być napisane do czego to służy i czy nadaje się do oświetlania w stolarni ,warsztatów gdzie są maszyny wirujące)
-świetlowkom szkodzi częste zapalanie i gaszenie (skraca zywotność)czyli jak zapalimy to niech się pali mimo woli jak nas nie ma 5min.
-co do szkodliwości LED to nie wiem ,ale wiem napewno że, nie można świecić po oczach (nawet dla żartów) bo można uszkodzić wzrok (na slońce też nie patrzymy bezpośrednio),ale myślę że są zdrowsze niż oświetlenie jażeniowe(świetlówki,kompakty)
-zasilanie 3 świetlówek każda z innej fazy ma jakiś sens bo każda faza jest przesunięta od drugiej o 120 stopni(i powinno wyeliminować ten efekt)
-
Mam w swoim warsztacie oświetlenie typu tzw jarzeniówki i jest trochę za słabe.
-napisz jakie mocy masz to oświetlenie- ja mam rury 40W no i raczej widno jest ale to zależy czy masz odblask odbijający ,czy pomieszczenie jasne czy ciemne no i czy rura czysta bo lubi być brudna :P
-do doświetlenia szlifierki itp.można użyć starą lampkę halogenową (ja mam zamiar tak zrobić) :) zapalającą się automatycznie po załączeniu szlifierki :o

A na koniec zacytuję kolegę
"Jeśli się mylę to mnie popraw!"
 :)
Zjawisko stroboskopowe jest wykorzystane do regulacji (stabilizacji) obrotów talerza gramofonu,(33 i 45) :-\   starsi forumowicze powinni pamiętać ;)  a może nie tylko?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Października 2014, 20:31:59 czas Polski »
A na koniec zacytuję kolegę
"Jeśli się mylę to mnie popraw!"

Taki cytat pozostawia potrzebny dystans :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Października 2014, 01:00:06 czas Polski »
Czyli że w oprawach "wielojarzeniówkowych" jest/są zamontowane lub też powinny być) (kondensator(y) lub inne układy eliminujące migotanie (jeśli można to tak nazwać) kilku świetlówek w tym samym "rytmie"?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Października 2014, 17:12:52 czas Polski »
Tym razem zacytuję " Oprawa zawiera kondensator kompensujący moc bierną oraz układ elektryczny antystroboskopowy."ze strony
http://www.solostocks.pl/sprzedaz-produkty/inne-produkty-oswietleniowe/oprawa-przemyslowa-do-swietlowek-opf-240-1-171160
I z ostatniej chwili ,bo w pracy jestem :P powinno się wyjaśnić co ,nie co dla dociekliwych :-\
http://www.przemyslawtabaka.info/strony_www/sie_isw/7_9.pdf
mam taką nadzieję  ;)

Offline robson

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Października 2014, 17:54:25 czas Polski »
Krzyś 48 teraz to ja wszystko rozumiem ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Października 2014, 18:09:20 czas Polski »
A ja nie :o dawno w szkole byłem :P i pewne połączenia nerwowe przestały działać (a technika do przodu) :'( ale można wyłuskać z artykułu pewne elementy potrzebne (które nas interesują)od tych mniej :)