20 Kwietnia 2026, 22:47:45 czas Polski

Autor Wątek: Lepszy 'statyw do wiertarki' czy gorsza 'wiertarka kolumnowa'  (Przeczytany 13398 razy)

Online amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Lepszy 'statyw do wiertarki' czy gorsza 'wiertarka kolumnowa'
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Maja 2013, 20:25:35 czas Polski »
Ronin_V rozumiem, że potrzebujesz wiertarkę do małego warsztatu i użyteczną dla amatora, hobbysty. Ja od 2 lat mam wiertarkę PARKSIDE z LIDLA (zresztą wiele innych elektronarzędzi również). Moc 500 W, uchwyt kluczykowy do fi 16 mm mocowany w tulei na stożek Morse'a, regulacja obrotów od 385 do 2600 na przekładni pasowej, max głębokość wiercenia 50 mm. Wierciłem setki otworów w metalu, sklejce i drewnie, W drewnie sękaczem fi 35 też. Cena 249 zł - 3 lata gwarancji. W razie uszkodzenia bez problemu oddają pieniądze lub wymieniają sprzęt. W ciągu 3 lat można się zdecydować co dalej. Tym sposobem mam ciągle nowy sprzęt za niewielkie pieniądze. Tylko dla amatorów!
W warsztacie wg mnie najważniejsza jest piła stołowa i powinna być najlepsza na jaką nas stać.

Offline ronin_V

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Maja 2013, 21:18:28 czas Polski »
To jeszcze mam takie pytanie do właścicieli wiertarek do 'trzech stów'. Jak jest z luzami, czy są, tzn. chodzi mi o to, że gdy włączona wiertarka dotyka drewna, to czy w tym momencie schodzi wam w którąś stronę np 0,5mm.

Chodzi mi o to, czy tanie chinole wiercą wam dokładnie w punkt co chcecie, czy schodzą.

Offline Jakub

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Maja 2013, 22:09:22 czas Polski »
Mam taką samą wiertarkę jak Dedra z linku tylko z inną naklejką. Powiem tak, za takie pieniądze jest oki. Idealnie nadaje się do wiercenia wszelkiego rodzaju sednikami np. pod zawiasy. Do tego też jej najczęściej używam. Zaletą jest też kilka prędkości które pozwalają na wiercenie na bardzo niskich obrotach. W metalu na małych obrotach u mnie też się sprawdza. Co do wad to ma luzy na pełnym wysunięciu głowicy. Jak dla mnie to ma też zbyt małą moc. Przy większych sednikach (40 mm i więcej) zdarzało mi się ją zatrzymać. Myślę, że do zastosowań stolarskich typu wiercenie pod zawiasy puszkowe jest aż zanadto  wystarczająca. Fajny jest też pochylany stolik. Do lekkich zastosowań polecam.
Pozdrawiam Jakub.

Offline amciek

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2013, 23:30:14 czas Polski »
I tak się zastanawiałem na jakimś lepszym a używanym statywem do wiertarki
dobre statywy robi np. Duss, ale jak juz zobaczysz cene i ochloniesz to moze warto zastanowic sie nad Wolfcraftem. Za rozsadne pieniadze masz rozsadna jakosc.

Offline tomysz1

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2013, 20:50:00 czas Polski »
Proponuję jednak chociaż trochę dołożyć i kupić coś troszkę lepszego niż sprzęt za 200 czy 300 zł. Przerobiłem wiertarkę za coś około 250zł firmy Eurotec. Skok bardzo mały, choć może i dobrze bo luzy na "pinoli" takie, że trudno wywiercić we właściwym miejscu nawet gdy jest napunktowane. Ciekawe zjawisko pojawiało się przy próbie ustawienie na przekładni maksymalnych obrotów bo wtedy silnik nie miał siły uciągnąć niczym nie obciążonego wrzeciona wiertarki  :o Pokrywy tak dopasowane, że koła pasowe trą o nie od środka i trzeba używać z otwartą pokrywą ( na szczęście Chińczycy chyba to przewidzieli i nie zastosowali wyłącznika krańcowego na pokrywie ;) co ciekawe CE na naklejce jest...). Do tego wszystkiego kolumna z rureczki, która gnie się nawet przy wierceniu małymi średnicami.  Generalnie dramat. Teraz przerabiam wiertarkę firmy Scheppach. Również nie szczyt techniki (kosztowała 599zł) ale porównując do opisywanej wcześniej to niebo a ziemia. Tę do warsztatu hobbysty mogę z czystym sumieniem polecić.
Pozdrawiam
Tomek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2013, 23:45:21 czas Polski »
CE czyli China Export - trochę inne fonty jak "nasze" CE ale jak człowiek podniecony zakupem można nie zwrócić uwagi...

Offline tomysz1

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2013, 10:15:29 czas Polski »
Certyfikat być musi bo inaczej oficjalna sprzedaż na terenie UE jest niemożliwa. Wiertarka jest zakupiona w legalnie działającym sklepie.
Pozdrawiam
Tomek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2013, 10:37:27 czas Polski »
Certyfikat to tylko ogólne ramy. Nie określa trwałości, jakości użytych materiałów i wielu innych rzeczy. Głównie skupia się na bezpieczeństwie. Był kiedyś program w tv o tym CE. Jedyna różnica to literka E a raczej jej środkowa "poprzeczka" - albo dochodzi do końca (jest równo z górnym i dolnym łukiem litery) albo cofnięta - krótsza. Wałek polega na tym, że Chińczykom można w tej kwestii naskoczyć gdyż wszystko jest legalne. Ty akurat kupiłeś w sklepie ale kup coś na bazarku czy z drugiej ręki...

Offline tomysz1

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Czerwca 2013, 11:02:51 czas Polski »
Certyfikat określa tylko i wyłącznie kwestie bezpieczeństwa i dla urządzeń elektrycznych kwestie kompatybilności elektromagnetycznej. To czy wiertarka ma na pinoli luzy i czy w ogóle da się nią coś wywiercić urzędników nie interesuje (choć moim zdaniem zdecydowanie powinno, przy dzisiejszym podejściu do "ekologii" segregacji odpadów nielegalnych wysypiskach itp. importowanie śmieci z Chin nie jest zbytnio etyczne). Wyłącznik zabezpieczający przed włączeniem z otwartą pokrywą kół pasowych ma tylko i wyłącznie zwiększać bezpieczeństwo poprzez uniemożliwienie wsadzenia paluchów w przekładnie napędową. Ale jak widać i to da się obejść.... Że tak powiem zapewne "jak się DA to się da".

Pozdrawiam
Tomek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Czerwca 2013, 20:56:53 czas Polski »
Czyli tak jak pisałem. Zwróćcie uwagę jak łatwo jest się pomylić. Na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia, prawda? Ciekawe czy ewentualni kontrolerzy widzą tę różnicę czy też wystarczy że jest jakieś CE (a jakie to nieważne...)?

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Czerwca 2013, 23:39:41 czas Polski »
dla chcacego zawsze znajdzie sie sposob jak obejsc przepisy... smutne