01 Maja 2026, 21:09:42 czas Polski

Autor Wątek: Pomoc w wyborze sprzętu do warsztatu. Festool CMS.  (Przeczytany 9667 razy)

Offline kusterek

Odp: Pomoc w wyborze sprzętu do warsztatu. Festool CMS.
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopada 2014, 14:10:59 czas Polski »
Witam!
Jak coś to ja zastanawiam się nad pozbyciem mojego cms.  Gnacik podaj nr telefonu na priva to porozmawimy.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2014, 14:12:37 czas Polski wysłana przez kusterek »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopada 2014, 20:55:04 czas Polski »
gnacik - nie gdybaj, idź do salonu i musisz potestować sobie różne konfiguracje CMSa + MFT/3

Na MFT/3 masz kątownik i szynę i na tym zacinasz już pod zadanym kątem. Wszystkie stoły po bokach mają profile V - do nich montujesz właśnie kątowniki nastawne.

Frezarka - też odsyłam do salonu. 2200 to spore narzędzie, jest co dźwigać. Przy jednej desce tego nie odczujesz ale po 10 masz dość :) Po to są 3 różne + krawędziówki.

Czy TSC pasuje do CMS'a - uuuu tu nie wiem, mogę jutro technika zapytać, bo takiej opcji nie miałem w rękach jeszcze :) Sam jestem ciekawy :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline gnacik

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Listopada 2014, 18:25:29 czas Polski »
Dzięki wszystkim za pomoc, już praktycznie zadecydowałem co będę kupował. Jeszcze za dwa tygodnie do toruńskiego przedstawiciela Ferstoola przyjedzie jakiś człowiek ze sprzętem i mi wszystko pokaże jak działa, no i może jeszcze uda mi się odwiedzić @robsona jak będę jechał do rodzinnego domu na wybory.
W następnym tygodniu ruszam z remontem budynku, w którym będzie nowy warsztat i można będzie zacząć się urządzać :-) W sumie to pewnie jeszcze będzie tu masa moich pytań odnośnie rozplanowania pomieszczenia i budowy własnego stołu montażowego, no ale to później.

W ogóle trochę pluję sobie w brodę, że 2,5 miesiąca temu nie kupiłem sobie CMSa z frezarką górnowrzecionową albo chociaż krawędziówki, ponieważ wszystkie te elementy na zdjęciu poniżej szlifowałem zwykłą szlifierką oscylacyjną :-/ No ale teraz już po ptokach, no ale z 1,5-2 miesiące w plecy :-/

Pozdrawiam,
Janusz

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Listopada 2014, 19:26:14 czas Polski »
Przepraszam, że się wcinam w wątek, lecz czy dobrze rozumiem, że kupując stół CMS oraz moduły dedykowane do np zagłębiarki czy frezarki, mogę pracować tymi narzędziami na tym stole? Czyli mogę podpiąć zagłębiarkę ręczna pod ten stół i mieć pilarkę stołową? Jak wtedy z dokładnością tych narzędzi? Czy taki CMS z zagłębiarką TS75 będzie lepszy i dokładniejszy niż Bosch GTS 10XC? Chcę kupić takiego Boscha i póżniej frezarkę i kilka innych rzeczy, a kupując taki zestaw miałbym wszystko pod ręką i raczej dobrej jakości, stąd moje pytania.

Offline gnacik

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Listopada 2014, 19:34:37 czas Polski »
Dokładnie, w zestawie są jeszcze boczny stół przesuwny wraz z prowadnicą kątową i jazda. Tylko też weź pod uwagę z jak grubymi materiałami pracujesz, aby się nie okazało, że TS 55 jest za mały, wtedy weź moduł z TS 75. Różnica w cenach nie jest zbyt duża, no chyba, że kupujesz wszystko oddzielnie.

A tu film pokazujący jak to działa od Festoola:

Zagłębiarka TS 55 R EBQ Festool - montaż w systemie CMS
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2014, 20:32:47 czas Polski wysłana przez JarekO »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Listopada 2014, 19:49:54 czas Polski »
No właśnie dlatego pisałem o zagłębiarce TS75 bo wolę coś z zapasem. Bosch GTS 10XC ma wysokość cięcia 79mm a TS75 ma 75mm więc podobnie. Tylko nie wiem jak z precyzją w tym przypadku.

Offline robson

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Listopada 2014, 21:13:44 czas Polski »
Myślę że parę milimetrów trzeba odliczyć z wysokości cięcia (grubość blatu)  :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Listopada 2014, 21:44:11 czas Polski »
Bosch GTS10XC ma też większą moc niż zagłębiarka Festool TS75. W pewnych sytuacjach może to być decydujące dla Ciebie.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Listopada 2014, 22:24:07 czas Polski »
Bosch GTS10XC ma też większą moc niż zagłębiarka Festool TS75. W pewnych sytuacjach może to być decydujące dla Ciebie.

No tak, 1200W vs 2100W to prawie 2x więcej.

Myśl

To kolejna rzecz odejmująca wysokości cięcia, może zostanie z 60~65mm a to juz spora różnica.

Oczywiście zależy do czego nam ta wysokość potrzebna, a ja jako amator z przypadku będę ciął różne rzeczy i sam nie wiem jaka wysokość będzie mi potrzebna, wydaje się, że im wyższa tym lepsza. Planuję również zakup Makity LB1200F, więc tu mógłbym nadrobić wysokością cięcia. Hmm wychodzi mi niezły offtop, nie wypada mieszać komuś w temacie.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Listopada 2014, 22:36:02 czas Polski »
TS 75 ma 1600 W

Offline MarcinW

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Listopada 2014, 23:21:51 czas Polski »
Planuję również zakup Makity LB1200F
Planuję również zakup Makity LB1200F
taśmówką tylko w niektórych sytuacjach zastąpisz pilarkę stołową, chociaż fakt, że jest bardzo pożytecznym uzupełnieniem. sam czasami rozcinam materiał na taśmówce zamiast na pilarce stołowej ze względu na grubość rzazu