07 Maja 2026, 03:17:47 czas Polski

Autor Wątek: odkurzacz do mini warsztatu  (Przeczytany 8053 razy)

Offline krystian27

odkurzacz do mini warsztatu
« dnia: 07 Listopada 2014, 22:52:48 czas Polski »
Witam
Co koledzy sadzicie o tym odurzaczu , nada się do elektronarzędzi jak frezarka , ukośnica , szlifierka oscylacyjna ?  http://allegro.pl/odkurzacz-przemyslowy-50l-1400w-2000w-filtr-hepa-i4749957048.html

Offline Paweł 46

Odp: odkurzacz do mini warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2014, 23:01:35 czas Polski »
Lepiej weź Stanley, nie wielka różnica w cenie, a mocniejszy i firmowy.
http://allegro.pl/stanley-odkurzacz-przemyslowy-stn32xe-1600w-32l-i4776204154.html
Polecam bo mam taki i spisuje się super, na forum jeszcze parę osób taki kupiło i też są zadowoleni.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopada 2014, 23:24:24 czas Polski »
Moim zdaniem obojętnie czy kupisz zaproponowany przez siebie czy stanley czy inny noname.
Rozmawiałem niedawno z kolegą ze Stanley i po tej też rozmowie byłem niemiło zaskoczony. Mianowicie większa część produktów sprzedawanych jako Stanley jest sprzedawana tylko na ich licencji. Nie mają nic wspólnego z dawną jakością marki.
Produkują to jakieś lepsze chińskie fabryki i "ślizgając" się na znanej marce - Stanley sprzedają jako profesjonalne narzędzie.

Jeśli ktoś miałby wątpliwości to wystarczy spojrzeć na ceny ich produktów. Są niewiele wyższe niż marketówki (bo są markowane jako Stanley).
A jeszcze parę lat temu była to jedna z droższych firm.

Czy jakakolwiek wiodąca firma; festool, makita, bosch, dewalt, milwaukee, metabo lub inna zbliżyła ceny swoich produktów do martekówek??

Offline konradk1k

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2014, 23:30:06 czas Polski »
A jeśli chodzi o odkurzacz do warsztatu to ja zaproponował bym Ci przemyślenie zakupu odciągu.

Ja też miałem podłączony odkurzacz i denerwowało mnie to że po chwili pracy na maszynie był już pełny.

http://allegro.pl/odciag-polchaniacz-wiorow-trocin-1000m3-h-0-75kw-i4715438932.html

Całkiem ciekawe, nieduże i cenowo myślę że przystępnie. I na pewno nie będzie się tak często zapełniało.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2014, 23:33:02 czas Polski »
Ma moim Stanleyu produkcja jest Italy.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2014, 23:46:02 czas Polski »
Pisząc że "produkują to jakieś lepsze chińskie fabryki" nie miałem na myśli że są produkowane w akurat w chinach, tylko chciałem powiedzieć że produkują je przypadkowe fabryki/producenci, którzy zaproponują najkorzystniejszą cenę przy zachowaniu pewnej jakości.

Właściciel marki Stanley jest też właścicielem m.in. marki Black & Decker o której opinie są jakie są.

Jedyną marka której są właścicielem i ją "szanują" nie szukając oszczędności jest DeWalt.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2014, 11:10:49 czas Polski »
Za poprzedniego układu ,byłem świadkiem ,produkcji z opisem"Made in England ,Made in France " a to było produkcji Made in Poland :o  Kiedyś Chińskie np.koszulki,trampki, były dobrej jakości :o  ciężko uwierzyć ???  Ale wymagania rynkowe (markety ,duże firmy)wymagają żeby było dużo ,szybko i tanio.I tak pomijane są pewne procesy technologiczne(zapomną np. że dłutko trzeba zahartować ;D markowej produkcji) ale to jest może nie zemsta ,ale krzyk rozpaczy zwykłego pracownika (co pracuje prawie za darmo) :-\ I do puki będzie popyt na tego typu towary(tanie) ,to zapomnijmy o jakości :-\ chyba że mamy pojęcie co mamy w rękach , czy to nam się przyda i posłuży .

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2014, 11:35:07 czas Polski »
Niezmiennie namawiam do stosowania do jakiegokolwiek odkurzacza w warsztacie separatora wiórów- bądź to cyklonu bądź wiadra z przegrodą thiena. Przy odpowiedniej konfiguracji nadają się zarówno do elektronarzędzi jak i niewielkiej wyrówniarki czy grubościówki. Odpada częsta wymiana worków w odkurzaczach.
Na forum oba rozwiązania były omawiane.

Offline krystian27

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2014, 21:54:05 czas Polski »
W przyszłości mam w planach zbudować taki cyklon jak Amigorg

Offline konradk1k

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2014, 22:32:56 czas Polski »
A nie prościej od razu postawić na odciąg??

Za 600zł jest najtańszy maktek, masz spokój z ciągłym opróżnianiem worka, na pewno nie zatka go grubościówka czy strugarka i stosując rozdzielkę na wlocie możesz na stałe podłączyć kilka urządzeń a nie za każdym razem przepinać odkurzacz.

Offline studio tata

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2014, 22:46:01 czas Polski »
odciag srednio nadaje sie do mniejszych elekronarzedzi
ze nie wspomne o mobilnosci oraz rozmiarach

Offline konradk1k

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2014, 22:52:55 czas Polski »
czy ja wiem?? co to za różnica czy podłączysz rurę do okurzacza czy odciągu. Odpowiednio elastyczna rura i dobra średnica i będzie hulało aż miło.
Co do wymiarów to też niema tragedii 600 x 420 x 1500 (dł. x szer. x wys.)
A skoro miał być do warsztatu to raczej nie ma być mobilny.

W każdym razie ja w warsztacie nie zamienił bym odciągu za żaden odkurzacz. (na montażach oczywiście używam)

Offline studio tata

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2014, 23:05:23 czas Polski »
odkurzacz daje znacznie wieksze podcisnienie
szybciej startuje , lepiej pochlania pyl
w sumie odciag nie nadaje sie do drobnego pylu
nie da sie zastapic jedno drugim na stale
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2014, 23:07:50 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2014, 23:07:41 czas Polski »
Odciąg do piły, heblarki, zebrania wiórów z podłogi ok. Jeśli chodzi o np. szlifierkę mimośrodową odciąg się nie sprawdzi na róże o przekroju np 30mm, znacznie ogranicza przepływ powietrza i wydajność odciągu spada. Sprawdzałem i sam  szukam odkurzacza do szlifierki i do sprzątania.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2014, 23:41:49 czas Polski »
w sumie odciag nie nadaje sie do drobnego pylu nie da sie zastapic jedno drugim na stale
zgadzam się w 100% - od biedy czasami da się podłączyć, ale to nie to samo. odciąg tylko do większych wiórów - a do wszystkich "ręcznych" elektronarzędzi odkurzacz. ale również należy rozważyć propozycję amigorga
sam musisz zdecydować do czego potrzebujesz - jaka wielkość i ilość wiórów, mobilność, łatwość przełączania, itp