17 Maja 2026, 16:25:00 czas Polski

Autor Wątek: Sklejka elastyczna  (Przeczytany 3998 razy)

Offline jczernia

Sklejka elastyczna
« dnia: 19 Listopada 2014, 22:00:17 czas Polski »
Witam
Mam taki pomysł, żeby zrobić prosty stolik zaaorąglonymi rogami. Taki jednoczęściowy, ze bok przechodzi w blat i później znowu w bok. Znalazłem coś takiego jak sklejka elastyczna, czy ktoś miał z tym do czynienia? Wyczytałem, że jak sie sklei kilka warstw to się usztywnia, więc mój pomysł na wykonanie jest taki ze ze zwykłej sklejki zrobie formę, tj wytne ze 3 kawałki nie wiem jak to się nazywa, żerdzie czy wręgi w każdym razie to coś co będzie kształtem odpowiadało pożądanej przestrzeni pod stolikiem, następnie nałoże na to tą sklejke elastyczna i ... no własnie jak ją ścisnąć. Jakimś ściskiem, ale to będzie punktowo tylko, nawet jeżeli użyje kilku, powinenem mieć formę która będzie wymuszała kształt "od góry"? Czy w ogóle to co wymyśliłem ma sens?
Pozdr
jacek

Klo

• Gość
Odp: Sklejka elastyczna
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2014, 22:04:59 czas Polski »
Pewnie nie obejdzie się bez podgrzewania sklejki.
A tu masz małe co nieco n.t. klejenia i wyginania sklejki: http://woodgears.ca/toys/curvy_board.html

Offline Marcins

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2014, 22:40:22 czas Polski »
Witam to co nie wiedziałeś jak nazwać to tzw.kopyto. Widziałem tą sklejke zależy jakie ostre będziesz robił przejście między blatem a noga. Do sklejania to użył bym sciskow i pasow. Pewnie ktoś lepiej podpowie. Robiłem coś takiego ale dawno i łuk był łagodny więc było latwo

Offline jczernia

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2014, 23:05:31 czas Polski »
Klo, dzięki, właśnie w międzyczasie też natknąłem się na ten filmik, z tym że wydaje mi się że gość używa zwykłej cieńkiej sklejki, elastyczna gnie się jakby sama (http://www.lathamtimber.co.uk/ProductDetail.418.html) pod swoim ciężarem. Teoretycznie jakby łatwiej.
Marcins kopytko tak, tylko że mi się kojarzy to z pełną formą, a tu pisałem o jakby częściowym. Tj załóżmy że szerokość stolika to 30 cm, ja do kopytka np użyje sklejki 10mm zrobie z tego 3 kawałki, 2 dam po bokach i jedno na środku. W sumie jednak 90% szerokości nie będzie  "kształtowane", stąd moje wątpliwości. Zrobienie kopytka na całą szerokość to jednak sporo. Tak czy inaczej filmik od Klo dał mi trochę obrazu z trymi ściskami.
Dzieki !
jacek

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2014, 23:56:39 czas Polski »
Z wyginaniem sklejki jest jazda ;)

Może lepiej MDF i to sobie okleisz fornirem?

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek