13 Czerwca 2026, 00:29:56 czas Polski

Autor Wątek: Makita 4351 czy ktoś posiada ten sprzęt?  (Przeczytany 12049 razy)

Offline II Artur II

Makita 4351 czy ktoś posiada ten sprzęt?
« dnia: 21 Listopada 2014, 23:36:25 czas Polski »
Witajcie
Szukam kogoś kto posiada ten model wyrzynarki żeby się wypowiedział jak się sprzęt spisuje. Czytałem opinię o Boschu GST 150 ale obraziłem się chwilowo na Boscha, festool to za drogo jak na moją amatorkę i tak się skłaniam właśnie ku Makicie. Brałem już udział w aukcjach kilku używanych wyrzynarek w bardzo dobrym stanie tego właśnie modelu, średnio aukcje kończyły się ceną 400-500 zł. Skoro jeszcze nie kupiłem to może poznam kogoś kto ma ten sprzęt.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Paweł 46

Odp: Makita 4351 czy ktoś posiada ten sprzęt?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2014, 00:41:02 czas Polski »
Przeproś się z GTS, bo to jest naprawdę dobra wyrzynarka  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2014, 01:18:31 czas Polski »
Paweł dobrze prawi, przeproś się z Boschem.
Mam GST 150 CE i nie zamienił bym na żadną.

Makita jest w podobnych pieniądzach więc według mnie lepiej było by kupić GTS-a.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2014, 10:18:54 czas Polski »
Witajcie
Nie obraziłem się na tego konkretnego GTS-a tylko tak ogółem na Boscha, zawiódł mnie w bardzo
krótkim czasie dwukrotnie a że dotyczy to wkrętarek więc nie będę się rozpisywał bo będzie OT.

GTS-a bym wziął, nawet wręcz po Twojej recenzji Pawel 46 byłem na nią napalony ale zacząłem się
zastanawiać czy pod ten system odsysania z Boscha dam radę podpiąć mój odkurzacz Makita VC2511
Zresztą ta rurka w wyrzynarce i w Makicie i w Boschu jest dość małej średnicy, żeby to podłączyć pod
odkurzacz to trzeba jeszcze jakiejś przejściówki,redukcji? Wy swoje Boschce podłączacie?
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2014, 10:44:04 czas Polski »
Ja podłączam, ale pod odkurzacz Stanley, który w komplecie miał przejściówkę redukcyjną.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2014, 11:01:11 czas Polski »
Ja mam Makite 4351 FCT chyba trzy lata. Dla mnie najważniejszy był sposób uchwytu (nie żelazko). W pierwszej próbie (sic!) zniszczyłem taki mały plastik, który miał minimalizować wyrywanie materiału od góry. I pomyślałem, że kupno tej wyrzynarki to był błąd. Ale jak mówią pierwsze śliwki robaczywki. Potem było już tylko lepiej. Wyrzynarka jest b. precyzyjna. Jest cicha a stopniowy rozruch jest bardzo przyjemny. Bardzo łatwa wymiana ostrza, dobre oświetlenie i wydmuchiwanie urobku, nawet bez odkurzacza. Uchwyt za korpus, moim zdaniem pozwala wygodniej i wydajniej pracować. Jakość cięcia zawsze zależy od dobrego i ostrego brzeszczotu. Oryginalne były b. dobre, ale szybko się skończyły. Teraz używam głównie brzeszczoty Boscha.
W każdym razie polecam, pewnie nie jest gorsza od Boscha, może nie ta liga co Festool, Maffel, ale na pewno nie rzucisz jej ze złości w kąt po godzinie pracy. Da radę.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2014, 11:32:22 czas Polski »
Dzięki lemonmint za recenzję, chodzi Ci o ten przeźroczysty plasticzek?

Mam prośbe do Ciebie i do Pawła 46, może kiedyś, w chwili wolnej uda się Wam
zmierzyć średnicę zewnętrzną tych rurek

Paweł 46, czy ja dobrze widzę że ta rurka od boscha ma gwint na końcu?
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2014, 11:42:23 czas Polski »
Ja mam bez gwintu, ale może są różne modele, średnicę zmierzę przy okazji.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2014, 12:51:50 czas Polski »
Tu znalazłem ciekawy artykuł porównujący Bosch GTS 140 i 150.

http://www.bosch-professional.com/pl/pl/download/pdf/preview/133865/bosch-gst-140-kontra-bosch-gst-150-professional.pdf

Testował ktoś może wersje 140?? Bo z powyższego opisu wychodzi że powinna być dużo bardziej precyzyjna niż 150.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2014, 13:29:44 czas Polski »
Hmmm, no właśnie, z tego artykułu wynika że do moich potrzeb bardziej by się przydała GST 140 bo
ma system precision control. Różnica głębokości cięcia to miedzy tymi Boschami to 10 mm a wspomniana
Makita tnie max 135 mm. Teraz mam jeszcze większą zagwozdkę ;-)

Ps. Sprawdziłem cenę Boscha GST 140 CE czyli w wersji z uchwytem gałkowym i to jest minimum dziewięć stówek :-/
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2014, 13:37:52 czas Polski wysłana przez II Artur II »
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline konradk1k

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2014, 13:38:51 czas Polski »
No ja jak kupowałem 150 to szczerze nawet nie wiedziałem o istnieniu 140 i takim systemie, a jakoś w salonie też nikt nie dopowiedział tego.

Teraz pewnie przed zakupem przetestował bym 140 i dopiero decydował się na jakiś konkretny model.

Nie wiem jak duża jest różnica z precision control a bez niego bo moja 150 i tak ma dość sztywny brzeszczot przy cięciu luków.

Jeśli ktoś to testował na własnej skórze (a może lepiej desce) to niech podrzuci jakąś relacje.

Offline II Artur II

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2014, 13:41:48 czas Polski »
W artykule jest napisane że GST 140 jest następcą bardzo popularnej i cenionej przez stolarzy GST 135, ciekaw jestem
czy GST 135 też miała ten system precision control.
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2014, 13:44:53 czas Polski »
Ja jestem bardzo niezadowolony ze swojej gst 150 bce. Czuję się oszkany bo myślałem, że bedzie ciął tak jak na reklamach. A potem się dowiedziałem,  że takie cięcie jest dostępne tylko z prowadnicami ostrza. Brzeszczot tak lata, że jak powierzchnia cięcia jest pod kątem prostym to tylko przez przypadek. Dlatego już niedługo przerobię ją na wyrzynarkę stołową z łożyskowanym brzeszczotem.

Offline hycel

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopada 2014, 13:47:58 czas Polski »
Witam .   
   Wiele osób o podobnych zamiłowaniach co my zachwyca się marką Festool .
Ja ,również posiadam tę markę ,ale nie jestem bez krytyczny co do ich wyrobów .
Ze wszystkich ich narzędzi jakimi pracowałem to właśnie wyrzynarki oceniam
najniżej . Mam również starą ELU , oraz Boscha ,zielonego z lat osiemdziesiątych .
Zdecydowanie lepiej się nimi pracuje.
                                         Pozdrowienia.

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopada 2014, 14:42:03 czas Polski »
To ja powiem jeszcze lepiej. Jak miałem 14 lat kupiłem sobię za około 75 zł wyrzynarkę Einhell i ona cięła lepiej niż Bosch gst 150 bce. Myślę, że to przez system SDS. Tam były dwa imbusy które świetnie i pewnie trzymały brzeszczot.