26 Czerwca 2026, 16:37:17 czas Polski

Autor Wątek: Podstawka na serwetki / serwetnik  (Przeczytany 4973 razy)

Offline pbaszyn

Podstawka na serwetki / serwetnik
« dnia: 22 Listopada 2014, 23:36:05 czas Polski »
Nadchodzi prezentów czas a jaki prezent jest lepszy jeśli nie ten wykonany własnoręcznie.
Moja Małżonka wymyśliła by były to podstawki na serwetki, na stół wigilijny jak znalazł.
Po drobnych acz burzliwych :) konsultacjach powstał projekt - w załączniku projekt w sketchupie.
Większe deseczki będę z dębu, wstawka łącząca z kolorowego egzotyka a element dociskający serwetki z kawałka ciężkiego i ciemnego egzotyka.
W przeciwieństwie do części poprzednich moich projektów, ten z wiadomych względów ma jasno określony termin wykonania wiec jest spora szansa, że wkrótce zobaczycie efekty :)
Większość pracy wykonam ręcznymi narzędziami, będzie więc to co tygryski lubią najbardziej, relaks przy struganiu :)

Offline pbaszyn

Odp: Podstawka na serwetki / serwetnik
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2014, 23:54:26 czas Polski »
Pierwszy krok to wybór drewna, wybrałem różne odpadowe kawałki dębiny, zwracając szczególną uwagę na kolor drewna i układ słojów.
Największą deskę o grubości 28mm najpierw pociąłem na 4 części - to będą podstawy do czterech serwetników. Potem wstępne struganie surowej tarcicy.
Kolejny krok to rozcinanie na cieńsze deseczki - 12-13mm. Gotowe deseczki obrabiam parami - jedna para, jedna podstawa. Po rozcięciu struganie do finalnej grubości 10mm.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2014, 00:04:09 czas Polski »
Kolejny etap to formatowanie deseczek do finalnych wymiarów. Dłuższe boki zestrugałem to konicznej szerokości. Krótsze, najpierwej docięte na wymiar a potem strugane tak by krawędź była idealna. Przed cięciem pod kątem prostym, wszystkie linie znaczyłem nożem a potem dodatkowo zrobiłem "rowek" prowadzący dla piły.
Przycinałem grzbietnicą IRWIN i przyznam, że szło mi tak średnio :( Zastanawiam się czy ta piła tak ma czy też mi brakuje wprawy. Myślałem nad kupieniem grzbietnicy Kirchen ale po ostatnich opiniach na forum to zostają tylko chyba japońskie ? Przy tym cięciu nie miało to aż tak krytycznego znaczenia, ale za chwilę będę wycinał połączenia na wczepy ( tak będą połączone boki z podstawą ) a tam cięcia muszą być idealne.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2014, 00:06:07 czas Polski »
A tu jeszcze kawałki dębiny o dość ciekawym rysunku, które wykorzystam na boki - aparat w telefonie i sztuczne światło tego nie oddają, kolory są od koloru kakao / jasnej czekolady do jasnego siwego.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2014, 05:18:03 czas Polski »
Witam
fajny projekt na prezent świąteczny.
Nie myslales jednak o jakimś ciekawym zaokragleniu boków na rogach podstawki ? Mysle sobie również ze ten element dociskajacy mógłby być okragly ułatwiałoby to wyjmiwanie serwetek.
Pozdrawiam

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopada 2014, 13:00:07 czas Polski »
Witam
fajny projekt na prezent świąteczny.
Nie myslales jednak o jakimś ciekawym zaokragleniu boków na rogach podstawki ? Mysle sobie również ze ten element dociskajacy mógłby być okragly ułatwiałoby to wyjmiwanie serwetek.
Pozdrawiam
Witam.
Taki właśnie ma być projekt, bez zaokrągleń. Dlatego kwadratowy w przekroju docisk bardziej pasuje.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2014, 13:01:45 czas Polski »
Pierwsza postawa się klei, chyba muszę dokupić małych ścisków

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2014, 15:38:31 czas Polski »
A czy pasowales juz serwetki? Wydaje mi się ze twój projekt podstawki jest prostokątny a serwetki kwadratowe?

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopada 2014, 16:01:29 czas Polski »
Podstawa jest prawie kwadratowa, tylko ściski zasłaniają boki.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2014, 22:22:10 czas Polski »
Tak jak piszesz, to co zrobione przez siebie jest najlepsze - nawet jeśli nie jest idealne (to nie do Ciebie i Twojego projektu uwaga)Może na końcu podklej ten stojak jakimis malutkimi silikonowymi gumeczkami, żeby nie ślizgał się po stole :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2014, 23:10:49 czas Polski »
Dwie pierwsze podstawy gotowe.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2014, 23:13:11 czas Polski »
Dwie pierwsze podstawy gotowe.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopada 2014, 23:17:12 czas Polski »
Dziś przygotowałem deseczki  na boki, zestrugane na 6mm. Jutro dotnę je na wymiar i pierwsze przymiarki do wycinania wczepów.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopada 2014, 23:41:43 czas Polski »
Kolejny etap, wykonanie połączeń. Wyszło chyba nie tak źle jak na pierwsze połączenia na jaskółczy ogon :-).

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopada 2014, 00:12:54 czas Polski »
No gitara! Jaskółki dobre na wszystko! ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek