20 Maja 2026, 23:24:32 czas Polski

Autor Wątek: odkurzacz do pyłu i wiórów?  (Przeczytany 11679 razy)

Offline Hiwatha

odkurzacz do pyłu i wiórów?
« dnia: 03 Grudnia 2014, 20:52:03 czas Polski »
Witam kolegów,
Noszę się z zamiarem kupna odkurzacza do 1000zł. Chciałbym aby zbierał pył ze szlifierki mimośrodowej, wióry z niewielkiej grubościówki i piły taśmowej. Jak rozumiem problem może być z odciągiem wiórów z grubościówki. Z waszych wypowiedzi wiem , iż jest to możliwe przy założeniu grubszej rury np o średnicy 50mm. Czy otwór w odkurzaczu musi mieć średnice 50mm, czy wystarczy redukcja np z otworu w odkurzaczu z 35mm na 50mm chcąc podłączyć rurę o średnicy 50mm? Czy ktoś z Was może polecić odkurzacz, który się do tego sprawdzi? Na odciąg niestety nie mam miejsca.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: odkurzacz do pyłu i wiórów?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2014, 21:53:54 czas Polski »
Kup sobie separator do kominków i odkurzacz. Wszystko razem połączysz. Do separatora podłączysz 50mm, a do odkurzacza 35mm.
Plus jest taki, że do odkurzacza nie potrzebujesz worków bo wszystko zostaje w separatorze i idzie w piec lub kosza jak wolisz.
Jak zrobisz na odkurzaczu redukcje z 50 do 35 to może się przytykać jak coś większego poleci.

A separatora szukaj po wystawowego. Ja swojego kupiłem za 50 zł.

Jest jeszcze opcja, że możesz to zrobić same z wiadra po emulsji, ale w separatorze masz filtr i pewność, że nic nie poleci rurą do odkurzacza poza powietrzem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2014, 21:55:48 czas Polski »
Od 4 lat używam odkurzacz warsztatowy PARKSIDE 1400 W. Właśnie do niego stosuję wąż fi 50 ( i króciec rurki kanalizacyjnej fi 50) do odciągania wiórów z grubościówki, stosuję również fabryczny wąż + odpowiednie redukcje do wszelkiego rodzaju szlifierek.
Jeżeli chcesz podłączać wąż fi 50 bezpośrednio do grubościówki i odkurzacza, to wlot i kolanko do wnętrz zbiornika w odkurzaczu musi być ok fi 50 - inaczej wióry szybko zatkają wlot. Jeżeli zastosujesz separator wiórów ( jak na zdjęciu), to zaoszczędzisz na workach, które przy struganiu na grubościówce bardzo szybko są pełne.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2014, 22:03:26 czas Polski »
Separator (ten na zdjęciu kolegi) można wykonać samemu stosując przegrodę Thiena, wióry zostaną w wiadrze ale pył poleci z powietrzem do odkurzacza. Z tego projektu korzystałem i potwierdzam dobrze się sprawuje. Można jeszcze wykonać cyklon, kolega amigorg takie ma u siebie ale jak się sprawuje to już Jego pytać musisz.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2014, 22:05:37 czas Polski wysłana przez sebacmielow »

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2014, 18:34:58 czas Polski »
Polecam Ci ten oto odkurzacz: Karcher MV 6 P http://www.karcher.pl/pl/Produkty/Home__Garden/Odkurzacze/Odkurzacze_uniwersalne/Modele_odkurzaczy_MV/13482720.htm
Używam go od roku. Jak dla mnie jest niesamowity. A cena to 950 zł.
Mało odkurzaczy ma funkcję dmuchania i tak duży worek jak za taką cenę. Chyba przed świętami zrobię recenzję tego odkurzacza.

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:48:52 czas Polski »
Od 4 lat używam odkurzacz warsztatowy PARKSIDE 1400 W. Właśnie do niego stosuję wąż fi 50
Czy taka moc wystarcza ci?

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:49:53 czas Polski »
Kup sobie separator do kominków i odkurzacz.
to chyba będzie najlepsze dla mnie rozwiązanie

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:51:31 czas Polski »
Gdybym miał taki pewnie by wystarczył

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2014, 19:53:46 czas Polski »
Polecam Ci ten oto odkurzacz: Karcher MV 6 P
U przedstawiciela karchera nie mogłem się dowiedzieć jakiej średnicy jest otwór w obudowie. Możesz mi podać średnicę? 

Offline demolkaa

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2014, 20:08:21 czas Polski »
U przedstawiciela karchera nie mogłem się dowiedzieć jakiej średnicy jest otwór w obudowie. Możesz mi podać średnicę? 
wystarczy wejść w linka kolegi i ściągnąć instrukcję o produkcie pisze w nim, że średnica to 35mm
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2014, 20:25:45 czas Polski »
w instrukcji jak i na stronie podana jest średnica węża, a mnie interesuje wymiar otworu w odkurzaczu gdzie wtykasz wąż

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2014, 21:38:36 czas Polski »
Mało odkurzaczy ma funkcję dmuchania
Naprzykład w casto odkurzacz macalistera

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2014, 12:29:11 czas Polski »
O ile pamiętam srednica to około 45mm, ale wieczorem zmierze dokladnie. Ten karcher jest baaaardzo wydajny. Jeden worek uzywam 3 razy, a filtr myje co jeden worek. Jeden worek oryginalny kosztuje 10 zł.

Offline Krzysiake

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2015, 15:39:18 czas Polski »
Średnica to 55mm.

Offline waldek1985

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2017, 19:42:31 czas Polski »
Witam forumowiczy potrzebuje porady odnośnie kupna odkurzacza który ma mi służyć w piwnicy, czyli głównie sądzę i kurz byle w rozsądnej cenie. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka