03 Lipca 2026, 11:57:00 czas Polski

Autor Wątek: Hej!  (Przeczytany 2256 razy)

Offline cyrulik

Hej!
« dnia: 15 Grudnia 2014, 22:27:36 czas Polski »
Hej!
Mam na imię Michał, dłubanie w drewnie zawsze mi się podobało, poza tym lubię zrobić coś własnymi rękami.
Zajmowałem się modelarstwem redukcyjnym, gram hobbistycznie na gitarze (może kiedy wystrugam sobie jakąś dla zabawy), lubię pogmerać w elektronice a tak w ogóle to pracuje jako fotograf :)

Powoli przymierzam się do zagospodarowania garażu, jakieś szafki, regały, kawał porządnego stołu też by nie zaszkodził. Park maszyn rozwijam co jakiś czas o kolejne zabawki, czas zaprzyjaźnić się z zgłębiarką i piłą stołową - to będą z pewnością kolejne zakupy, upodobałem sobie linię niebieskiego Boscha i tam też pewnie będę szukał kolejnych nowych zabawek.

Puki co chętnie poczytam i pooglądam co tutaj ciekawego pokazujecie :)
Pozdrawiam - Michał

Offline II Artur II

Odp: Hej!
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2014, 22:30:03 czas Polski »
Miło powitać nowego kolegę :)
--
pozdrawiam
Artur Wojtkowski

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2014, 22:36:05 czas Polski »
Witaj. Pokaż kilka prac z modelarstwa w Galerii, chętnie obejrzymy. Powodzenia :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2014, 22:40:10 czas Polski »
Cześć Michał!

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2014, 06:24:46 czas Polski »
Witaj.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2014, 09:45:07 czas Polski »
Witam na forum :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2014, 19:53:42 czas Polski »
a tak w ogóle to pracuje jako fotograf
Witaj.
Zrób nam kurs dobrej fotografii komórką, bo niektórzy na forum narzekają na jakość zdjęć prezentowanych prac ;) Chodzi też o kadrowanie i w miarę dobre amatorskie oświetlenie.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2014, 22:14:12 czas Polski »
Kurs fotografii komórką ;) Ciężka sprawa, dużo zależy od modelu telefonu, jak bardzo zaawansowane jest oprogramowanie sterujące aparatem i jak on sam w sobie jest dobry.

Kadrowanie - prosta sprawa, zasada 4 mocnych punków i złotego podziału zdjęć. W internecie sporo na ten temat, choćby tutaj - http://www.fotografuj.pl/Article/ABC_fotografii_kompozycja/id/172 warto poczytać, nic skomplikowanego a pozwoli pokazać na zdjęciu to co najważniejsze.

Światło - ważna sprawa, najprostsze z najlepszych przy okazji najtańsze są świetlówki fotograficzne (tzw oświetlenie ciągłe) o temperaturze światła ~5500K, dwa/trzy takie punku oświetlające scenę a jak trzeba można zbudować prosty dyfuzor rozpraszający światło albo kupić parasolkę.
Do 300 zł można kupić zestaw 2x statywy, 2x żarówki i 2x parasolki, to pozwoli oświetlić scenę z przedmiotem na około metr, jak ktoś chce ładnie oświetlić całą dużo 2m komodę to przynajmniej trzy takie punku oświetlenia dużej mocy (150W).

Całkowicie amatorsko dobrze sprawdzają się też budowane halogeny - koniecznie na żółtych statywach :)
Pozdrawiam - Michał

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2014, 22:23:01 czas Polski »
Kurs fotografii komórką
No wiem, że z komórki nie wiele można wycisnąć, ale właśnie o to chodzi, żeby swoją niewiedzą nie pogarszać tego co i tak nie jest najlepsze.
Po prostu są pewne zasady, których w większości nie znamy, a które nie pogarszają efektu średniego aparatu (komórki)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2014, 22:34:15 czas Polski »
Paweł wszystko zależy jeszcze od tego jakiego smartfona używasz, te topowe modele mają lepszy moduł aparatu niż średniej klasy aparat kompaktowy :)

Zachowanie zasad podziału zdjęcia, czyli umieszczamy to co chcemy pokazać w mocnych punkach kadru i dużo światła, to w zasadzie wystarczy.
Pozdrawiam - Michał

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudnia 2014, 08:44:25 czas Polski »
Cześć :)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudnia 2014, 17:45:40 czas Polski »
Witaj :)

Całkowicie amatorsko dobrze sprawdzają się też budowane halogeny - koniecznie na żółtych statywach

A dlaczegóż to ,żółty musi być ???

Offline cyrulik

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia 2014, 18:19:24 czas Polski »
Taki żarcik :-)
Pozdrawiam - Michał

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Grudnia 2014, 20:48:14 czas Polski »
No to spoko  ;D  myślałem ..... w zasadzie nie wiem co myślałem :P ;D