07 Maja 2026, 18:06:03 czas Polski

Autor Wątek: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch  (Przeczytany 36444 razy)

Offline pbaszyn

Odp: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Maja 2015, 20:04:21 czas Polski »
mlynarczykmeble,  ja jestem zadowolony. Kupiłem podobny zestaw. Porównania nie mam bo to moja pierwsza taka maszynka. Wszystko działa pięknie, na pierwszy ogień poszedł blat 30mm, cięcie czyste bez wyrwań.

Offline Kael

« Odpowiedź #106 dnia: 23 Maja 2015, 07:50:16 czas Polski »
Też macie zapach palonej gumy/klocków hamulcowych przy festoolu, czy tylko mi się taki bonus trafił?

Offline robson

« Odpowiedź #107 dnia: 23 Maja 2015, 10:13:20 czas Polski »
Przy cięciu ?

Offline Kael

« Odpowiedź #108 dnia: 23 Maja 2015, 10:32:49 czas Polski »
Na sucho w powietrzu nawet.

Offline robson

« Odpowiedź #109 dnia: 23 Maja 2015, 10:42:04 czas Polski »
Posiadam kilka elektronarzędzi tej firmy i nic takiego nie wyczuwam  ???
kupiłeś nową na gwarancji ?

Offline Kael

« Odpowiedź #110 dnia: 23 Maja 2015, 11:34:27 czas Polski »
Nowa od oficjalnego sprzedawcy z datą produkcji 02 2015. Zawiozę im do powąchania przy okazji.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 23 Maja 2015, 15:52:51 czas Polski »
U mnie też nic takiego nie czuję, mam ją ponad pół roku i pachnie nowością choć już trochę się nacięła, nawet materiał 40mm i nic

Offline pawel49

« Odpowiedź #112 dnia: 05 Lipca 2015, 21:45:22 czas Polski »
Co do zapachu, to mój Festool też posiada taki specyficzny. Jak go wyjmę z systeinera po jakimś czasie.

A ja mam pytanie co do cięcia, czy Wasze Festoole bądź też inne zagłębiarki przy rozcinaniu wzdłużnym dedykowaną tarczą zostawiają dość gęsty ślad tarczy na ciętym boku? Czy cięcie jest bardzo czyste? U mnie przy cięciu wzdłużnym widać jak tarcza się obracała w materiale, przy cięciu poprzecznym praktycznie nie. W sumie zauważyłem, że miałem trochę nierówno ustawione te regulatory luzu na szynie, podejrzewam, że to może być główna przyczyna (pilarka minimalnie nierównolegle prowadzona). Muszę się jeszcze temu przyjrzeć.

Offline hindus3d

« Odpowiedź #113 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:44:13 czas Polski »
Witam panowie.

Wiem że lekko odgrzebane ale nie chciałem zaśmiecać, też przymierzam się do zagłębiarki i nie chciałbym żałować.
Pomijam festoola, zastanawiam się nad Bosch gkt55gce lub mafell mt55cc - moc jak i głębokosc cięcia chyba to samo, blokada kąta przód tył też obie, szybsza wymiana tarczy i podcinak w mafellu, różnica w cenie dwukrotna. Szybka wymiana tarczy nie specjalnie do mnie przemawia, nie robie tego często, natomiast podcinak jak najbardziej, nie wierzę do konca w to cofanie tarczy o włos w mafellu - mafell mi tego nie potwierdził na @, polscy dystrybutorzy też nie wiedzą o czym mowa, natomiast zastanawia mnie czy podcięcia nie można zrobić na boschu ustawiająć mniejszą głębokość - wiem że w mf jest to bardziej intuicyjnie rozwiązane ale i cena adekwatnie większa. No i pytanie czy ktos z obecnych używających boscha może powiedziec czy po przestawieniu kąta na 45st granica cięcia na szynie jest tez w tym samym miejscu - tak jak w mf gdy następuje przesunięcie środka cięcia wzg. osi szyny.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #114 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:50:20 czas Polski »
Jako użytkownik Mafella mówię Ci że tarcza przy funkcji podcinaka przesuwa się minimalnie - o ten przysłowiowy włos ☺️
Musisz uwierzyć.
Jak Cię stać weź Mafella, taka zagłębiarke kupuje się raz na długie lata.

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam - Michał

Offline hindus3d

« Odpowiedź #115 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:55:18 czas Polski »
no ale jest to faktycznie potwierdzone przez producenta albo robiliscie pomiary, czy testy? jakies zdjęcia?

Offline cyrulik

« Odpowiedź #116 dnia: 23 Stycznia 2017, 18:59:13 czas Polski »
Widać na cięciu że ten milimetr na górze jest cięty po innej linii - bliżej szyny.
Nie mogę w w najbliższym czasie zrobić Ci zdjęcia na potwierdzenie. Musisz uwierzyć na słowo lub poczekać ☺️

Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam - Michał

Offline hindus3d

« Odpowiedź #117 dnia: 23 Stycznia 2017, 19:31:17 czas Polski »
a jak bym poprosił o foto to w ciągu tygodnia była by szansa? nie spieszy mi się z zakupem, jestem dość napalony na mafella bardziej niż na boscha, festool to taki dla mnie bosch więc nie chcę przepłacać nie biorę go pod uwagę, wiem że mf to wydatek na lata. Ale ta podcinka mnie zastanawia.

Offline RobRob

« Odpowiedź #118 dnia: 23 Stycznia 2017, 19:44:37 czas Polski »
Jak do płyt to tylko mafell

kwita

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 23 Stycznia 2017, 20:12:53 czas Polski »
a jak bym poprosił o foto to w ciągu tygodnia była by szansa? nie spieszy mi się z zakupem, jestem dość napalony na mafella bardziej niż na boscha, festool to taki dla mnie bosch więc nie chcę przepłacać nie biorę go pod uwagę, wiem że mf to wydatek na lata. Ale ta podcinka mnie zastanawia.
Sam producent Mafella mówi o przesunięciu tarczy o 0,1mm...Ważne że tnie i tnie dobrze. Bardzo mi się spodobało stwierdzenie, że Festoll to taki Bosch :). Cóż, mam Festolla i jestem z niego zadowolony, nawet przy płytach, nauczyłem się już nim ciąć w taki sposób, że nie wyrywa. Można mieć najlepszą maszynę a i tak sporo zależy od umiejętności. Samo nie tnie tak jak auto samo nie jeździ.
Nie zapomnij też kupić dobrej, dedykowanej tarczy do płyt laminowanych. To też bardzo ważny element jak nie najważniejszy :)
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2017, 20:14:51 czas Polski wysłana przez kwita »