24 Czerwca 2026, 01:57:33 czas Polski

Autor Wątek: Stolarzu podziel się!  (Przeczytany 3766 razy)

Offline Morświn

Stolarzu podziel się!
« dnia: 23 Grudnia 2014, 00:04:07 czas Polski »
Witam
jako że Święta Bożego Narodzenia się zbliżają można trochę pomyśleć o innych i podzielić się nie tylko swoją wiedzą na forach stolarskich czy produktami żywnościowymi w sklepach przy zbiórkach żywności ale również....krwią.
Łatwo zostać dawcą i nie jest to wcale jakieś skomplikowane.Wystarczy poświęcić około godziny swojego czasu.
Dla nas to niewiele a nasza krew może się komuś przydać a wręcz uratować czyjeś życie.

Krótki cytat z internetu:

"Dawcami mogą być przede wszystkim ludzie zdrowi, pomiędzy 18 a 65 rokiem życia o masie ciała nie mniejszej niż 50 kg. Mężczyźni mogą oddawać krew nie częściej niż 6 razy w roku, natomiast kobiety nie częściej niż 4. Oddając systematycznie krew nie tylko pomagamy potrzebującym, ale również sami jesteśmy każdorazowo badani przez lekarza."

Wystarczy być zdrowym i spełnić kilka warunków (między innymi być trzeźwym :P i nie brać niektórych leków)

Temat może i głupi ale nieraz warto przypomnieć ludziom że można bez większego wysiłku pomagać ;).

Chętnie usłyszę wasze opinie na ten temat.

Pozdrawiam i życzę wesołych świąt Adrian.

Offline Mack

Odp: Stolarzu podziel się!
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2014, 08:56:04 czas Polski »
temat nie jest wcale głupi. Ja już mam na koncie 17,8 litra oddanej krwi :) zacząłem w 1999 po skończeniu 18 lat i z różnymi przerwami oddaje do dziś.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2014, 12:00:20 czas Polski »
Również mam już oddane kilka litrów krwi i chętnie bym to kontynuował regularnie gdybym był w Polsce. Zawsze na urlopie staram się odwiedzić punkt krwiodawstwa ;-)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2014, 13:36:31 czas Polski »
Kolego Morświn  ;) temat całkiem poważny,czepiłbym się tytułu, bo do stolarza mi daleko albo jeszcze dalej ;D a pytanie skierowałeś do nich(może dlatego że z racji wykonywanego zawodu są narażeni na częste urazy)
Ja niestety do dawców nie należę :-[  dlatego że,w młodości byłem wątpliwego zdrowia i powiem że zbytnio się nie pchałem.W dorosłym(a nawet późniejszym)wieku to trochę mnie przeraziło może nie moje ale mojej psychiki podejście do tematu ::)
Nie chciałbym opisywać tej sytuacji(dość wesoła)z dalszego punktu widzenia ,ale pani doktor+ 3 pielęgniarki dbały żebym zmienił kolor z zielonego na różowy ;D
Mam kolegę co oddawał, ale później już od niego nie chcieli,dlaczego? nie wiem ,ale wiem że był okazem zdrowia.Dlaczego był? ano dlatego ,że jest po zawale ma cukrzycę i za tym wzrok się sypie,nie zwalam tego na oddawanie krwi ,ale za pewnego okresu standardy były inne i może wszczepiono mu jakieś choróbsko :-\ nie wiem.Ale wiem że krew ratuje życie i żeby nie ludzie tacy jak wy ,to może(a raczej na pewno) z dwójki dzieci pozostało by mi jedno .Szacun i WIELKIE DZIĘKI  wam Panie i Panowie ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2014, 17:01:01 czas Polski »
Ja chętnie jeżdżę oddawać ale moja żona mówi że nie chce na to patrzeć.
Za każdym razem padam jak mucha ale to mnie nie zraża.
Pozdrawiam i polecam ten sposób pomocy bo warto

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Grudnia 2014, 17:25:23 czas Polski »
czepiłbym się tytułu, bo do stolarza mi daleko albo jeszcze dalej
No miałem napisać stolarzu i amatorze podziel się  ale trochę przydługo :P.

Teraz to prędzej chorobę załapiesz  u fryzjera czy dentysty niż przy oddawaniu krwi.
Panie naprawdę dbają o to aby wszystko było na najwyższym poziomie i każdym się interesują, wczoraj widziałem jak do jednej pani która słabiej się poczuła pobiegły trzy pielęgniarki i przez 10 minut się nią zajmowały.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2014, 18:05:43 czas Polski »
Oddawałem parę razy krew, ale tylko docelowo, dla kolegów po wypadku, dla rodziny przed operacją, będzie tego ze 4 razy. Ale tak bez powodu, to jeszcze nie. Nie miałem żadnych sensacji, widok krwi mnie nie przeraża, więc może trzeba się wybrać :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Grudnia 2014, 21:38:29 czas Polski »
Morświn  ;)  sorry za słowo"czepiam"nie miałem złych intencji :)
Widok krwi też mnie nie przeraża ale "nie zawsze chcieć, to znaczy móc"
Pozdrawiam  :)

Offline Nano

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Stycznia 2015, 21:03:30 czas Polski »
(Odgrzeję kotleta, a co mi tam.)
Oddawajcie, oddawajcie - krew zawsze się komuś przyda :). Ja mam raptem 2,7l oddane, ale już mam dożywotniego bana na oddawanie, niestety. A w centrach krwiodawstwa i autobusach z reguły panuje przyjazna atmosfera i tak, jak Morświn napisał, personel na uszach staje, żeby ludziom ułatwić oddawanie. Zresztą, co to za filozofia - siadasz, nadstawiasz rękę i najwyżej mdlejesz, jak się słabo zrobi ;). A poważnie mówiąc, brakuje mi tego, ale już nie dla psa kiełbasa...

Klo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Stycznia 2015, 21:15:44 czas Polski »
ale już mam dożywotniego bana na oddawanie
Mam to samo, chociaż oddanych ponad 20 litrów.
A mdleć należy, jak pielęgniarka ładna. ;)

Offline pacyfic_77

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Stycznia 2015, 10:58:35 czas Polski »
Ja ostatnio oddałem na WOŚP mam na razie oddane 4,5 litra :) Zarejestrowałem się również jako potencjalny dawca szpiku. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Piotrek :)
-----------------------------------------------------
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić".... Mark Twain

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Listopada 2015, 19:27:48 czas Polski »
Hej
podbije temat bo już się ukrył w czeluściach HP.
Nadal zachęcam do dzielenia się krwią.
Oraz... organami :P
A tak na serio polecam wypełnić deklaracje dawcy organów i szpiku.
Nas to nic nie kosztuje a jak wiadomo nasze organy mogą uratować komuś życie.
Nam po śmierci nie są one potrzebne a wiele osób możemy uratować.

Miłego  ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopada 2015, 19:51:45 czas Polski »
ok,  ale organy po śmierci dopiero ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Listopada 2015, 20:51:11 czas Polski »
organy po śmierci dopiero ;D 
Ma się rozumieć,"trza'' za życia na nich pograć :P ;D

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Listopada 2015, 20:58:39 czas Polski »
Nerkę możesz oddać, jedna Ci starczy  :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.