Jakub , jest to pewne ryzyko , ale jeśli mebel będzie stał w pomieszczeniu o w miarę stałej wilgotności , nie narażony na zmieniające się cykle to będzie dobrze . Ponadto powinien być zrobiony zgodnie ze sztuką stolarską odnośnie litego drewna , a jest ona trochę inna od płyty , sklejki , materiałów okleinowanych .
Na przykład : podstawowym ideałem było by mieć tarcicę z jednej kłody ( zobacz na filmach ile japońców samych przeciera sobie kłody na deski ) Ja tą zasadę bardzo przestrzegałem , woląc zakupić dłużycę w lesie i pilnowaćdo końca by np. na schody brać kilka desek z jednej kłody .
Poza elegancją , jednolitym kolorem i usłojeniem , zrobienie oskrzyni mebla da gwarancję równego jego zsychania bez pęknięć . Ponadto elementy poprzeczne mocowane na bokach są tak zrobione by boki mogły pracować ( zastosowanie płetwy/ gradu , nie klejone , wkręty z poszerzonymi otworami , żadnych doklejek poprzecznych itp.)
Tak że , zwracanie uwagi na właściwe warunki jakie mamy w warsztacie w czasie wykonania wyrobu