05 Maja 2026, 11:10:26 czas Polski

Autor Wątek: Kolejny przykład na połączenie kunsztu i narzędzi ręcznych  (Przeczytany 4771 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Kolejny przykład na połączenie kunsztu i narzędzi ręcznych
« dnia: 22 Maja 2013, 00:50:46 czas Polski »
Po takich filmach, aż się chce wrócić do warsztatu...

Block Front Chest of Drawers Building Process by Doucette and Wolfe Furniture Makers

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline ronin_V

Odp: Kolejny przykład na połączenie kunsztu i narzędzi ręcznych
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2013, 04:30:09 czas Polski »
ehhhh, żeby takiego mistrza znaleźć, co by chciał takie sekrety zdradzić i pokazać

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2013, 07:52:02 czas Polski »
Piękny mebel - piękna rzemieśllnicza robota i ten  spokój stolarza

Offline Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2013, 07:59:03 czas Polski »
Coś niesamowitego! Wszystko rączkami i klasycznymi narzędziami  :o
Pozdrowienia
Przemek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2013, 08:02:33 czas Polski »
To jest to, co "tygrysy" lubią najbardziej. W Polsce też mamy takich mistrzów. Polski zakład stolarski Pana Dariusza Bergiera w Tuszynie wykonywał meble na ślub Kate i księcia Williama. Czy może ktoś ma link do ich strony? Warto byłoby obejrzeć.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2013, 08:12:05 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2013, 09:39:42 czas Polski »
Dobry jest , ale ostatnim zdjęciem  bym sie nie chwalił :-\

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2013, 15:38:00 czas Polski »
Z tym filmikiem wszystko ok, ale ja zawsze jak oglądam takie wyroby to się zastanawiałem czy tak może być czy co, że cały korpus tzn. boki mebla są z jednego kawałka, a nie z klejonki czy czegoś. Przecież taka decha pracuje jak nie wiem. Chyba, że dzięki tym wczepom i tym zapłetwieniom półek to się wszystko trzyma. Ale nie wiem czy to nie pęka? Tak samo, on sobie ciasno te szuflady spasuje a po sezonie grzewczym przyjdzie lato i nie wiem czy ktoś szufladę otworzy. Proszę mądrzejszych (Armagedon, tomekz) o wytłumaczenie mi tego :D
Pozdrawiam Jakub.

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maja 2013, 23:19:59 czas Polski »
Jak sobie dechy potrzymasz w bardzo zblizonych warunkach jakie panuja w pomieszczeniu docelowym to Ci sie nic nie wygnie. Druga sprawa to dobre drewno. Najlepsze sa te ktore sa ze starych drzew bo te ktore rosly juz po pierwszej wojnie juz nie sa takie same. glownie chodzi o to ze atmosfera jest zanieczyszczona jak i gleba itp i to negatywnie wplywa na rozwoj drzew...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2013, 00:00:22 czas Polski »
No to pierwszy przykład jaki mi przychodzi do głowy - szuflady w szafce łazienkowej. One były właśnie na wcisk prawie. Jedna działa idealnie do dziś. Druga wymaga minimalnego przestrugania. Tam jak pamiętam sapeli poszło na skrzynie szuflad. Świetny gatunek jak dla mnie.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2013, 00:19:35 czas Polski »
w sumie im twardsze tym mniej pracuje... w kazdym razie ja zauwazylem taka tendencje. Do tej malej reguly nie wpasowywac buku bo to zupelnie inna broszka...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2013, 17:02:49 czas Polski »
Przecież taka decha pracuje
Drewno jest za młode ścinane i za      krótko leżakuje . Ojciec mój  ( mam   starą fotografię       -  meble jeszcze stoją )  robił około 1930 r sypialnię na wyprawę do swojej  siostry  z dębiny  . Pytałem  się jego jak ręcznie obrabiał boki szafy 60 -tki , przecież to ciężka praca kleić , równać itd. Twierdził że nie było to tak skomplikowane , bo na placu z drewnem  zakupił gotowe   proste   szerokie  dechy  w sam raz na boki . Podobnie jest teraz , gdyby kupić   deskę  egzotyk z olbrzymiego  drzewa  , która  spokojnie sobie  leżakuje  przez  lata  i z niej robić  mebelki .

Offline Jakub

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2013, 18:36:45 czas Polski »
Dobra, zgadzam się z tym, że drewno które sobie długo leżakowało, odprężyło się itd. ma mniejsze skłonności do paczenia się, łukowania ale przecież to i tak nie zmienia faktu, że jest to materiał higroskopijny i będzie chłonął i oddawał wilgoć zależnie od warunków (temp. wilgotność) zmieniając przy tym swoje gabaryty. Dzieje się tak ponieważ drewno dąży do homeostazy z otoczeniem. I teraz pytam, czy taka praca drewna nie spowoduje z czasem pękania na tych długich złączach wczepowych? Wiem, że przy dużych uciosach od pracy drewna złącze kiedyś pęka. Tu nie ma takiej obawy?
Pozdrawiam Jakub.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maja 2013, 21:18:10 czas Polski »
Jakub , jest to pewne  ryzyko , ale jeśli mebel  będzie stał  w pomieszczeniu o w miarę  stałej  wilgotności , nie narażony  na zmieniające się cykle to będzie dobrze . Ponadto  powinien  być zrobiony zgodnie  ze sztuką stolarską odnośnie litego  drewna  , a jest ona trochę inna od płyty , sklejki , materiałów okleinowanych .
Na przykład :   podstawowym   ideałem było by  mieć tarcicę z jednej  kłody  ( zobacz na filmach  ile  japońców  samych przeciera  sobie  kłody  na deski ) Ja tą zasadę bardzo przestrzegałem , woląc zakupić   dłużycę  w lesie i pilnowaćdo końca by  np.  na schody brać kilka desek z jednej kłody .
Poza elegancją , jednolitym  kolorem i usłojeniem , zrobienie  oskrzyni mebla da gwarancję  równego jego zsychania bez pęknięć . Ponadto  elementy  poprzeczne  mocowane  na bokach są tak  zrobione   by boki  mogły  pracować  ( zastosowanie płetwy/ gradu    , nie klejone  , wkręty z poszerzonymi  otworami  , żadnych  doklejek  poprzecznych   itp.)
Tak że  ,    zwracanie  uwagi na    właściwe  warunki   jakie  mamy  w warsztacie  w czasie wykonania wyrobu 

Offline Jakub

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Maja 2013, 22:35:08 czas Polski »
Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź, widać z tego ktoś robiąc w ten sposób mebel musi mieć to wszystko obeznane, wyselekcjonowany materiał itd. Nie może mieć materiału od tak zakupionego w byle tartaku. To ma sens...
Pozdrawiam Jakub.

Offline Kellur

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maja 2013, 16:14:15 czas Polski »
Z ciekawości Panowie, jaką wilgotność macie w warsztacie? U mnie w lecie wilgotno niestety, 50-60%. Przynajmniej wydaje mi się że to sporo.
W zimie z racji grzania i zamkniętych okien 30-40%.