01 Lipca 2026, 22:05:04 czas Polski

Autor Wątek: Renowacja deski podłogowej  (Przeczytany 5128 razy)

Offline raki24

Renowacja deski podłogowej
« dnia: 02 Stycznia 2015, 15:41:38 czas Polski »
Cześć. Mam zagwozdkę dt. drewnianej podłogi. Otóż w mieszkaniu które właśnie kupiłem (w bloku z lat 80) we wszystkich pokojach i korytarzu położona jest deska sosnowa (na legarach) łącznie deska pokrywa powierzchnię ok 55 m2. Deska jest ułożona od okna do drzwi (w każdym z pomieszczeń) a poszczególne deski są tak długie jak długi jest każdy konkretny pokój ok 2,5 m. Deska ma grubość 30 mm, jest ułożona na pióro i wpust na legarach jej powierzchnia jest nieco pościerana i zużyta a w dodatku sama podłoga miejscami trzeszczy i skrzypi widoczne sa także drobne szczeliny między niektórymi deskami, zaś mieszkanie jest ciepłe i suche. Chciałbym wykorzystać ta deskę ale nie do końca chciałbym, żeby była ona położona na legarach.
Czy ktoś z kolegów forumowiczów spotkał się z podobnym zagadnieniem lub z praktyki byłby w stanie doradzić jakieś sensowne rozwiązanie, postępowanie z ta deską?
Ja osobiście trochę już zgłębiłem temat (ale tylko na necie) i chciałbym położyć tą deskę w tzw technice pływającej ale zastanawiam się także nad przyklejeniem jej do podłoża (będzie wylewka wyrównująca). Przez myśl przeszło mi także takie położenie tej deski aby uzyskać jednolitą powierzchnię w mieszkaniu bez progów i przejść między pomieszczeniami. Stąd też pomyślałem o tym aby po zdjęciu desek pociąć je na mniejsze długości i od przodu deski zrobić pióro a od tyłu wpust. Uzyskam w ten sposób deski które ładnie połączą się w całość tworząc jednolitą powierzchnię. Proszę o jakieś opinie, rady lub podpowiedzi.
Z góry dziękuję.

Offline studio tata

Odp: Renowacja deski podłogowej
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2015, 15:53:16 czas Polski »
pomysl dobry , aczkolwiek dobrze jest zasiegnac opinii parkieciarza .

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2015, 16:20:30 czas Polski »
Chciałbym wykorzystać ta deskę ale nie do końca chciałbym, żeby była ona położona na legarach.

Jeśli pozbędziesz się legarów to jak dociągniesz deski do siebie  ?( mam na myśli klamry i  kliny)
jak zamocujesz deski do podłoża ?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2015, 18:54:31 czas Polski »
Rasowy parkieciarz może  będzie miał inne  zdanie ;)

Ja widzę to tak:
1. Czy sosna zasługuje na to?
2. Dziwne  w bloku legary - jakie  grube ?
3. Deski były szlifowane kiedyś - po zdjęciu nie będą równo grube.
4. Szlifować całość i tak będziesz musiał po montażu
5. Pływająca odpada nie będzie wszędzie  dolegać do podłoża - lite  drewno to nie deska  np. Barlinecka
6. Klejona ? jak długie  odcinki to mogą odprężyć pkt 5
7. Krótkie odcinki , ale w kolejności  ułożone tak jak była  deska - inaczej galimatias bo szerokość  wszystkich  desek nie równa.
8. Ciasne pióra i już deski nie ściągniesz razem ( młotkiem ?)

Kładąc z powrotem deski po ich rozebraniu ( najlepiej ponumerować ) na legarach będzie to łatwiej zrobić . ?nawet jak trafi się cieńsza deska to można coś po nią podłożyć a legar .
Pozdrawiam

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2015, 19:21:56 czas Polski »
Kładziono niegdyś podłogówkę w blokach. Zwłaszcza w mieszkaniach milicjantów i wojskowych. :)

Moim zdaniem przekładanie desek, to rzeźbienie w g... ;)
Żmudny demontaż (saperska robota, aby uszkodzenia były jak najmniejsze; oznakowywanie; składowanie) i żadnej pewności, że po złożeniu będzie git. A i tak jakieś 15% desek będzie trzeba dorobić.
Jeśli chcesz mieć drewnianą podłogę, to może warto zastanowić się nad zakupem nowej. Np. deska modrzewiowa w klasie A z nacięciami przeciw odprężeniom, to koszt 40 zł/m^2 (pierwsza lepsza cena z aukcji).
Jeśli chodzi o legary, to uważam, że powinny być. A między nimi wełna mineralna i nie straszne, gdy sąsiad z dołu oszczędza na ogrzewaniu. :)
Starą podłogę sprzedasz na opał, albo zużyjesz w warsztacie. :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2015, 20:31:51 czas Polski »
Przerabiałem przekładkę desek na działce. Porobiły się szpary.
Zdjąłem deski, strop wyłożyłem folią i na to między legary nasypałem keramzyt.
Wełna trzyma trochę wilgoć, dla tego nie dałem wełny.
Podłoga skrzypiała jak u kolegi, dla tego wszystkie felce posmarowałem pokostem.
Potem ułożyłem deski mocno dobijając klinami.
Na koniec cyklinowanie i lakier Bondex do podłóg.
Robiłem to z 5lat temu, po przekładce nic się nie dzieje, podłoga nie skrzypi.
Zdecydowałem się na przekładkę z uwagi na to, że drewno leżało sporo lat z 20 i było super wysezonowane. Bałem się, że położę nową i za 5 lat znowu zrobią się szpary.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2015, 20:47:33 czas Polski »
Podłoga skrzypiała jak u kolegi, dla tego wszystkie felce posmarowałem pokostem.

Jakie zadanie wg . Ciebie miał pokost ? malowałeś w trakcie zakładania ?

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2015, 20:52:13 czas Polski »
Potem ułożyłem deski mocno dobijając klinami.

Paweł 46 przekładka desek jak najbardziej ale nie doczytałeś bo kolega chcę się pozbyć legarów ,więc jak dociągnąć deski,
ciekawa rzecz z tym pokostem  :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2015, 20:55:24 czas Polski »
Zadanie smarowania, a co za tym idzie wyeliminowanie skrzypienia, miejsca styku deski z legarem też pokostowałem. Felce malowałem wcześniej, miejsca styku deski z legarem w trakcie kładzenia.

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2015, 21:01:04 czas Polski »
ja jeszcze raz powtarzam ,ze moze powstac ciekawa podloga
szczegolnie , ze skracaniem desek po dlugosci i zrobieniem felcow
w szczytach desek  , moze wyjsc niestandardowa i nietuzinkowa ladna powierzchnia
na miejscu autota watku zrobil bym probe , jezeli efekt wizualnie bedzie fajny
a jest duze prwadopodobienstwo , to zasiegnol bymporady jak najlepiej technicznie to wykoanac , zeby
cieszyc sie efektem przez lata ,
napewno natomiast nie pytalbym sie  fachowcow czy sie tak robi i czy to sie oplaca i czy to jest ladne
;)     

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2015, 21:05:17 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2015, 21:03:04 czas Polski »
Dodam tylko, że pokostować można jeśli użyje się lakieru na bazie benzyny lakowej tzn lakieru ftalowego. W innym wypadku jeśli lakier będzie na bazie nitro lub poliuretanowy może się ważyć w miejscach łączenia desek, w kontakcie z pokostem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2015, 21:28:46 czas Polski »
ja jeszcze raz powtarzam ,ze moze powstac ciekawa podloga
szczegolnie , ze skracaniem desek po dlugosci i zrobieniem felcow
w szczytach desek  , moze wyjsc niestandardowa i nietuzinkowa ladna powierzchnia

Teoria - i  są pewne  haki.
Nie wierzę że deski są idealnie równe  na  szerokość , wiec jak  dobierać  pocięte kawałki ?
Połączenia w sztorcach można zrobić  bazując  tylko od  wierzchniej strony . a co jak nie mają równej grubości ? to jedne  kawałki  będą w powietrzu ?
Wyrównanie na grubościówce  wszystkich  desek  nie wchodzi  w rachubę bo nie będą zgadzać się pióro/ wpust .

Paweł 46
Skrzypienie podłogi nie zależy od tego czy jest lub nie pokost

Offline studio tata

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2015, 21:51:54 czas Polski »
Panie Tomek , to sa gdybania jak sie nie zrobi proby
to mozna tak w nieskonczonosc szukac dziury w calym
 ;)

ps
ja bym jeszcze specjalnie sfazowal deski z kazdej strony , zeby nie tworzyly jednolitej plaszczyzny jak sztuczne panele
i pobielil olejem do podlog

Offline raki24

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2015, 09:28:45 czas Polski »
Dziękuję Wszystkim za podjęcie tematu, komentarze, sugestie, podpowiedzi i uwagi. Muszę przyjrzeć się tym deskom zmierzyć ich szerokości jeśli będą takie same to będę chciał (tak jak sugerujecie) skonsultować to rozwiązanie z parkieciarzem. Jak status tematu się zmieni napiszę co i jak. Dzięki Wszystkim!

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2015, 10:03:41 czas Polski »
Paweł 46
Skrzypienie podłogi nie zależy od tego czy jest lub nie pokost
Tajemniczy Jesteś ?
Można się tylko domyślać co masz na myśli.
Wiem jedno, że jak się posmaruje, to się jedzie i nic nie skrzypi.
A to, że deski ułożone ciaśniej i nie pracują między sobą, też się do tego przyczyniło.