17 Maja 2026, 22:05:05 czas Polski

Autor Wątek: "Uniwersalny rysak do osi środkowej" ver. 1.1  (Przeczytany 5162 razy)

Offline ronin_V

"Uniwersalny rysak do osi środkowej" ver. 1.1
« dnia: 01 Czerwca 2013, 21:04:25 czas Polski »
Swego czasu zobaczyłem na 'domidrewno' taki filmik do prostego urządzenia jak rysak środkowy 043. Uniwersalny rysak do osi środkowej
Postanowiłem zrobić sobie takie małe urządzenie tyle, że trochę je zmieniając. Przede wszystkim ołówek możemy zawsze zaostrzyć bo strugaczki raczej nigdy nie zgubimy, tak samo jak ołówek zawsze mamy gdzie schować. Najważniejsze było aby wejście ołówka jako rysaka było na sztywno, tak aby przy przesuwaniu wzdłuż deski nam się nie ruszał.

Offline Jakub

Odp: "Uniwersalny rysak do osi środkowej" ver. 1.1
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2013, 02:58:26 czas Polski »
Praktyczny jak kierunkowskaz w taczkach  :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline ronin_V

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2013, 04:14:54 czas Polski »
Ale jeśli masz dużo do zrobienia podziałów na pół na wielu deskach i tak policzysz czas... gdzie byś musiał wymierzać, poprawiać czy to liniałem czy suwmiarką nowe linie, tak tutaj... to jest jedna chwila. Przykładasz i linie masz, zaoszczędzony czas jest już twój.
Oczywiście, nie jest to rzecz pierwszej potrzeby :) ale w niektórych przypadkach całkiem przydatny gadżet.

Offline perpetoom

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2013, 13:48:43 czas Polski »
Ładnie wykonany i praktyczny przyrząd. Zastanawiają mnie 2 kwestie:
  • W jaki sposób zostały wykonane oznaczenia i strzałki?

• Temperówka jest zamontowana na stałe i używa się jej "w rysaku", czy na wcisk i wyjmowana jest w razie potrzeby jak ołówek?

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Offline ronin_V

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2013, 17:41:01 czas Polski »
- Oznaczenia wykonałem cienkopisem Faber-Castell 0,3, przykładając szablon liter 0,5, tylko nie polecam stosować tego na świeże drewno, tylko pierwsze pomalować np Caponem jako grunt, wtedy tusz się nie rozpływa na boki.

- Temperówka jest zamontowana na stałe i używana w rysaku, ale tak pomyślałem, że również może być ona na wcisk i wyjmowana jak kto woli (tylko czy się szybciej nie zgubi?). W końcu tak samo ważna rzecz jak ołówek chowany po drugiej stronie, bo na deskach często ten rysik nam się złamie, a po co szukać temperówki, jak już pod ręką jest.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2013, 20:17:25 czas Polski »
No szacunek... teraz kurde ja muszę swój poprawić  hehehe
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline ronin_V

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2013, 21:36:13 czas Polski »
@Jarek: Przede wszystkim dzięki za pomysł, swojego nic nie poprawiaj bo jest tak samo dobry, ten jest bardziej jakby 'tuningowany' :) Ale nic... nasze rysaki, jak znalazłem w necie rysak jednego stolarza zza wschodniej granicy:
Center finder - Центроискатель
Jak to zobaczyłem, to szczęka w moment do szklanki wypadła :) naprawdę gość pomyślał a w sumie żadnych specjalnych technik nie wkładał, a efekt super

@Jakub: Też trochę i w tym prawdy:), że przydatne jak kierunkowskaz do taczek, ale zawsze zastosować się da. To dobrze i tak, że nie przydatny jak kierunkowskaz do kolejki na Gubałówkę :)

Offline perpetoom

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Czerwca 2013, 23:11:45 czas Polski »
- Oznaczenia wykonałem cienkopisem Faber-Castell 0,3, przykładając szablon liter 0,5

No nieźle. Wygląda jak wypalane laserem :)

naprawdę gość pomyślał a w sumie żadnych specjalnych technik nie wkładał, a efekt super

Ciut mniej konwencjonalne podejście, ale z tego co widzę to trochę się nakombinował nim osiągną finalny efekt:

« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2013, 23:13:27 czas Polski wysłana przez perpetoom »

Offline Sławek M.

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:40:59 czas Polski »
Ronin a masz filmik z realizacji projektu? A po drugie czy masz filmik z rysowania, bo rozumiem, że usprawnienie w stosunku do przyrządu Jarka - to możliwość dojechania ołówkiem max. blisko do początku deski (krótszego boku) lub powiedz co daje twoje usprawnienie?
Ja widzę jeden problem, że środek ciężkości przyrządu jest zmienny i chyba trzeba bardziej uważać przy rysowaniu, żeby nie przekrzywić.
I tak brawa z twórczą wenę  ;)

Offline ronin_V

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2013, 19:18:16 czas Polski »
   Filmu akurat nie mam,ale dorzucę zdjęcie jak nim rysuję. Środek ciężkości nie jest aż tak ważny, gdyż nie jest to jakaś ciężka rzecz, a jak prowadzisz linię rysakiem po desce to i tak musisz mieć go lekko przyciśniętego.
   A jeśli chodzi o usprawnienia, to idea jest ta sama, tylko jest więcej miar pod deski, dzięki temu można wyznaczyć linię na desce węższej i krótszej, zresztą sam pisałeś o tym. Ale to są rzeczy oczywiste.
  A zupełnie nowym usprawnieniem jest jak widać jest temperówka i miejsce na ołówek, może to i tylko gadżet, ale... jak pomyśleć bardzo przydatny, jeśli pomyśleć ile czasu człowiek musi szukać takich rzeczy po warsztacie, gdy taki ołówek złamiesz, a tak jedna chwila i gotowe :)