23 Czerwca 2026, 20:42:22 czas Polski

Autor Wątek: Jaka wyrzynarka do płyty meblowej?  (Przeczytany 16721 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Jaka wyrzynarka do płyty meblowej?
« dnia: 16 Stycznia 2015, 14:49:16 czas Polski »
Witam,
moi drodzy tak jak w temacie ;)
wyrzynarka była by stosowana głównie do płyty meblowej 18mm, na pewno czasami MDF, no i oczywiście blaty meblowe więc i grubość 6cm wchodzi w grę.
Swego czasu kolega polecał mi firmę Maktec w cenie około 250zł. (nie pamiętam modelu)
Możecie coś powiedzieć o tej firmie lub polecić coś innego powiedzmy do około 300zł.
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline Paweł 46

Odp: Jaka wyrzynarka do płyty meblowej?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:26:19 czas Polski »
Dorzucił bym jeszcze stówkę i kupił BOSCH GST 90 BE i masz w miarę profesjonalną maszynkę na lata.
http://allegro.pl/bosch-wyrzynarka-gst-90-be-650w-karton-i4959937911.html
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2015, 15:30:41 czas Polski »
Jeśli nie za zależy Ci na jakości cięcia i czasie to robiłem próby dość starym dość Boschem 270 Watt, ale przy blatach 38mm firmy Egger i Lupus, czyli dość twardych to jest mały kłopot(maszyna się męczy), do czasu gdy nie miałem zagłębiarki , zacząłem otwory pod płyty i zlewy wycinać Makitą 4350 720 Watt ale to inna liga. To daje radę, jeśli brzeszczot jest nowy i porządny, nawet płytę dość przyzwoicie przytnie jak już nie ma wyjścia

Offline konradk1k

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2015, 20:21:45 czas Polski »
Ciężko doradzić jakąkolwiek wyrzynarkę do cięcia płyt meblowych. Tu głównie chodzi o uzyskanie prostego cięcia w linii, więc według mnie więcej będzie zależeć od Twoich umiejętności manualnych niż od sprzętu.

Co do firmy Mactec jest to produkt na licencji Makity z nieco słabszymi podzespołami. Osobiście nie używałem za to znam kilka osób które chwalą sobie ich produkty.

Jeśli będziesz szukał jakiegoś konkretnego modelu to pamiętaj żeby był wyposażony w funkcję udaru brzeszczota. Przy cięciu grubych blatów bardzo się przydaje.

Istnieją na rynku wyrzynarki z przeznaczeniem strikte dla stolarzy. Mają różne dodatkowe systemy; np. w Boschu Precision Control. Ma on usztywniać dodatkowo brzeszczot co zapobiega podobno falowaniu.

Ja osobiście posiadam Boscha GST 150 CE i jestem bardzo zadowolony, co prawda nieco droższa za to na lata.

Z tańszych modeli mam jeszcze taki wynalazek jak Black&Decker Zenit. Ma on wbudowaną szynę/listwę która po wjechaniu we wstępnie rozkrojony materiał ma prowadzić go równo. Niby działa jednak dużo zależy od tego jak zaczniesz ciąć, jeśli krzywo lub pofaluje Ci się to listwa pójdzie po zaciętym torze.

Offline bentaleb

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marca 2015, 08:32:53 czas Polski »
Ja pamiętam gdzieś przeczytałem, że ludzie tną płyty meblowe frezarką, ale na ile to skuteczne to nie wiem, bo nie sprawdzałem. Jeśli chodzi o wyrzynarki to bierz tego bosha. Tak btw czy cięcię przez taśmę malarską rzeczywiście pomaga?
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2015, 08:55:38 czas Polski wysłana przez JarekO »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marca 2015, 08:39:52 czas Polski »
Ja pamiętam gdzieś przeczytałem, że ludzie tną płyty meblowe frezarką,
...można, krawędź jest idealna bo czasem ciąłem tylko droga impreza. Frez strasznie dostaje w d...na płytach. Okleiniarki też jadą frezem przed PCV, zależy jaką grubość okleiny

Offline bentaleb

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2015, 08:53:43 czas Polski »
No to niezbyt, pewnie już taniej wyjdzie oddać do sklepu żeby pocięli :)

Offline Nano

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2015, 22:29:21 czas Polski »
czy cięcię przez taśmę malarską rzeczywiście pomaga?
Niespecjalnie - i tak krawędź jest poszarpana. Podczas robienia szafek do kuchni zacząłem wyrzynarką, ale szybko przerzuciłem się na ręczną tarczówkę - efekt lepszy, ale teraz zamówiłbym gotowe formatki docięte na formatówce.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2015, 23:52:14 czas Polski »
Ja ostatnio zrobiłem sobie kilka szafek w kuchni z zamówionych w leroy&merlin formatek laminatu bukowego 18mm i za każdym razem brzegi formatek są poszarpane. Albo mają tarczę tępą albo nie wiem co. Brzegi obklejam okleiną i jest ok, chociaż i tak te poszarpane widać, lecz jakoś z tym żyję. Nie mam pilarki a wyrzynarkę kupiłem dopiero kilka dni temu. Aktualnie robię kolejną szafkę do kuchni, z wysuwanym krzesełkiem i jutro będę wycinał trochę w laminacie więc dam znać jak to wyszło. Wyżynarkę mam Graphite 710W a brzeszczoty Bosch CLEAN FOR WOOD. Na razi ciąłem tylko jakieś listewki z odpadów i było ok ale laminat to laminat.

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Marca 2015, 07:33:05 czas Polski »
chcialbym obejrzec te wasze szafki robione reczna wyrzynarka
macie jakis cud w rekach , albo dobra szlifierke
tasmowa pod reka !?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Marca 2015, 07:48:24 czas Polski »
Ja ostatnio wymieniałem hdf w szafce bo mi gwóźdź wyszedł. Klient tak upierdliwy ze tylko lupy mu brakowało.
W przypadku wyrwania o którym piszecie to by mnie ze wszystkim wygonił.
Na pewno w LM maja tępa pile lub nie maja podcinaka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2015, 08:54:06 czas Polski »
Pisałem przecież, że formatki kupuję z LM, a nie, że sam je docinam wyrzynarką. Wyrzynarką docinam tylko z tyłu pod listwę przypodłogową, żebym mógł dosunąć szafkę do ściany. A oto zdjęcie formatki z LM, brzegi oklejałem sam, widać poszarpane brzegi i tak to wygląda na całej długości formatki.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Marca 2015, 10:29:53 czas Polski »
Nie wiem czy nie głoszę herezji  :P ale prędkość cięcia materiału też ma znaczenie :)
Jak tnę na ukośnicy z Lidla powoli ,to ładnie wychodzi (nigdzie mi się nie spieszy),a jak krótkie "ciach"to sprawa dyskusyjna :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Marca 2015, 14:57:53 czas Polski »
ale prędkość cięcia materiału też ma znaczenie
dokładnie tak jest

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Marca 2015, 17:57:17 czas Polski »
Zgodnie z zapowiedzią wstawiam fotki po cięciu płyty. Wyrzynarka Graphite 710W a brzeszczoty Bosch CLEAN FOR WOOD. Pierwsze zdjęcie przedstawia widok od spodu, pod wyrzynarką, drugie zdjęcie widok od góry. Prędkość max, bez podrzynania. Szafka stała luźno na podłodze, trochę się przesuwała, ciąłem z ręki bez jakiejkolwiek przykładnicy. Gdyby element był sztywno przymocowany to może efekt byłby lepszy. To tył szafki więc się specjalnie nie przykładałem. Mam nadzieję, że pomogłem. Nie wiem czy wyrzynarka za 1000zł utnie lepiej, nie mam porównania. Aha, płyta nie była oklejana taśmą, co ponoć pomaga uniknąć poszarpania.
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2015, 17:59:33 czas Polski wysłana przez Marcin M »