29 Kwietnia 2026, 12:50:04 czas Polski

Autor Wątek: Mobilna podstawa pod Mlt100  (Przeczytany 3659 razy)

Offline Wojtek Ś

Mobilna podstawa pod Mlt100
« dnia: 19 Stycznia 2015, 11:40:02 czas Polski »
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Drodzy koledzy mam pewien problem mianowicie chcialbym wykonac mobilna podstawe pod pilarke (głównym powodem jest mala ilosc miejsca w warsztacie). Oglądałem zdjecia waszych podstaw i wszystkie sa fajne ale u mnie zrodzila się koncepcja poszerzeń pilarki czyli dodatkowe blaty robocze ktore chcialbym miec skladane i nie wiem jak moge ten problem rozwiazac. Prosze was o pomoc w rozwiazaniu tego problemu
Dziękuje i pozdrawiam
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Mobilna podstawa pod Mlt100
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:07:39 czas Polski »
Rozwiązań może być kilka. Ja wykonałem blat składany, z regulowaną  nogą. Możesz go umocować na zawiasach na stałe. Ja jednak wykorzystuję go również do innych maszyn - szlifierek, piły taśmowej i dlatego nie mocuję go na stałe.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:21:39 czas Polski »
Dzieki Amigorg! Juz cieplej ale jeszcze chodzi o blat z drugiej strony bo przedluzeniem bedzie koziolek warsztatowy ktory przy dluzszych elementach bedzie potrzebny. Hmm amigorg czyli mowisz ze zawiasy do bocznej sciany ale co z podpora blatu? Masz moze na jakis pomysl mocowania nog? Fajne sa te ktore zrobiles przy swoim stole :) ogolnie wszystkie Twoje meble sa dla mnie inspiracja ;) dziekuje raz jeszcze!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:45:16 czas Polski »
Raczej nie planuj zbyt dużych blatów do obróbki. Po prawej stronie masz wysuwalne przedłużenie, po lewej możesz dorobić. Nie wiem co masz zamiar przecinać tak dużego. Jeżeli sklejkę - to najpierw przetnij arkusz na mniejsze części zagłębiarką lub pilarką ręczną przy listwie prowadzącej, a na pilarce tylko dotnij na wymiar. Operowanie dużymi arkuszami sklejki, czy płyt OSB, MDF jest niewygodne i niebezpieczne.
Jeżeli to mają być długie deski, to lepiej je przecinać ukośnicą, wtedy deska jest stabilnie umocowana a operujesz  piłą. Przesuwanie długiej deski po blacie przedłużanym i po pilarce też jest niewygodne i też niebezpieczne. Przemyśl to jeszcze.
Są dorabiane duże blaty do pilarek, ale robi się to na stale i do przesuwania elementów są solidne sanki, przykładnice.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:20:27 czas Polski »
Dobrze madrego posluchac! Nie bralem pod uwage tego ze blat jest dodatkowo poszerzany. Generalnie wlasnie chodzilo mi o rozcinanie sklejki i innych plyt. Zaglebiarki nie posiadam i pilarki ale mam za to wyrzynarke i do niej zrobie jakas prowadnice do rozcinania. Amigorg jestes wielki.
Ahaa no i powiedz mi jeszcze cos takiego jak bys widziaj to zeby w jednym blacie dodatkowym zrobic miejsce na frezarke? Czy moze warto zrobic osobny stol mobilny? Zastanawia mnie kolejna rzecz jak zrobic przykladnice?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:28:16 czas Polski »
Amigorg postaram sie wieczorem rozrysowac to co mi przyszlo na mysl i moze wtedy ocenisz moja wizje? :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:43:23 czas Polski »
Wpisz do wyszukiwarki hasło: "table saw diy" , wybierz link ze zdjęciami i przejrzyj przeróżne rozwiązania, między innymi takie jak na zdjęciu - jest w czym wybierać.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:57:22 czas Polski »
Na forum prócz szafki pod pilarkę Amigorg'a jest też ciekawa, wykonana ze sklejki pod niebieskiego boscha (poszukaj sobie).
Ja również mam w planach wykonanie takiej szafki pod MLT, ale moja będzie miała wymiary (szerokość i głębokość) pilarki.
Następnie chcę wykonać szafkę pod frezarkę, która będzie miała wysokość taką jak szafka nr1+pilarka razem, i głębokość  jak szafka pod pilarkę. Tak aby mogły obie do siebie przylegać. Spinać je planuję 'zaczepami burtowymi'. Dzięki temu mam 2 meble, ale w niektórych przypadkach mam pilarkę lub frezarkę z powiększonym blatem.

Offline Borus89

• Newbie
  • *
  • Ocena +2/-0
  • Live is a journey, enjoy every single step.
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2015, 17:20:52 czas Polski »
ale mam za to wyrzynarke i do niej zrobie jakas prowadnice do rozcinania
Może to zależy od wyrzynarki, ale wykonanie prostego cięcia tak, żeby brzeszczot nie uciekał w boki nie jest czynnością prostą. Moim zdaniem piła do cięć prostych jest (prawie) niezastąpiona.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:55:39 czas Polski »
Borus89 masz rację i nie wiem czy nie będzie tak że jakoś niebawem kupię i ręczną pilarkę tarczową. Jeszcze do niedawna posiadałem ją na wyposażeniu ale ze względu na swój wiek już sie rozleciała. Najwyżej wyrzynarka będe rozcinał na formatki z naddatkiem i na pilarce już bede je piłował na wymiar.
Chciałbym wam pokazać co udało mi się wymyślić i jak ja to widzę. Przepraszam za bazgroły ale robiłem rysunek w pośpiechu na przerwie w pracy ;) Jak widzicie ten projekcik? Wymiarów nie moge zmienic bo jestem trochę ograniczony kubaturą warsztatu :)