06 Maja 2026, 15:48:18 czas Polski

Autor Wątek: Prasa do serów  (Przeczytany 17614 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Prasa do serów
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Kwietnia 2015, 21:27:28 czas Polski »
Witam
Do serów coraz bliżej...
- szlifowanie desek na gładko papierem o granulacji 240,
- wykonanie nóg.

Deski prasy będą nachylone w dwóch płaszczyznach:
- poprzecznie ok 4 stopnie,
- podłużnie dwie możliwości ok 3 i 5 stopni - regulacja nachylenia poprzez umieszczenie sztyftu w otworach fi 20
Ma to spowodować odpływ serwatki w dół i w prawo, wylew ma być w prawym rogu. W prasie jednorazowo ma być odsączane 4, 5 serków

W dolnej desce przy krawędziach będę robił rowek do odprowadzenia serwatki, do nóg zamontuję mechanizm do podnoszenia deski dociskowej. Nogi pod dolną deską będą połączone stężeniem wzdłużnym.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2015, 21:30:54 czas Polski wysłana przez amigorg »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Kwietnia 2015, 22:14:31 czas Polski »
Każda praca to jak dzieło sztuki...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Kwietnia 2015, 21:13:39 czas Polski »
Witam
Dzisiaj praca z ostatnich dwóch dni:
- Kontynuacja konstrukcji ramy ( został do wykonania jeszcze jeden element).
- Wykonanie elementów podnośnika górnej deski. Kołowrotkiem z blokadą , za pomocą cięgien  będzie podnoszona górna deska wraz z obciążnikami. Po opuszczeniu deski na sery będzie działać grawitacja, sery dociskane bedą ciężarem deski i obciążników na niej umieszczonych.
Na razie elementy składam bez klejenia - wszystko powstaje w trakcie pracy.

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #33 dnia: 04 Maja 2015, 18:46:20 czas Polski »
Witam
Dzisiaj uruchomiłem " maszynę stolarską"  ;) o mocy od 0.5 KM (chwilowo) do 0.05 KM średnio, z prędkością od 1 m/s do 0.15 m/s, do planowania sklejonych desek bukowych. W sumie muszę przygotować 4 szt - dobry sposób na zachowanie linii :)

Piękna sprawa!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Maja 2015, 20:11:23 czas Polski »
Witam
Wiosna, dużo pracy wokół domu, ale warsztatu i pracy nad prasą nie odpuszczam, prasa uruchomiona na próbę - mechanizm działa. Ciekawe tylko czy będzie działał kilka lat?
Jeszcze nic nie sklejone, tylko poskładane i trzyma się na czopach. Teraz muszę wszystko rozebrać, wyfrezować rowek w dolnej desce na odciśniętą serwatkę, wyrównać, wystrugać, zaokrąglić, dopasować cięgła, może nawet upiększyć itd. Ramę chyba zaimpregnuję. No i na koniec muszę wszystko naszkicować i zwymiarować - będę przecież robił drugą, może nawet taką samą.

Dodatkowe obciążniki, to 5 kg koła od sztangi. Nie mam pojęcia jakie będą potrzebne, to już użytkownicy prasy wypróbują.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Maja 2015, 21:18:28 czas Polski »
Witam
Dzisiaj dużo różnych prac, ale najciekawsza, to wyfrezowanie rowka w dolnej desce na odpływ serwatki.
- rowek ma 24 mm szerokości i 13 mm głębokości z odpływem w rogu deski,
- był frezowany "na raty", najpierw frezem palcowym 12 mm, potem przerobionym frezem kształtowym fi 22 mm ( obcięta końcówka z łożyskiem prowadzącym ). Jako pierwsze wyciąłem łuki korzystając z cyrkla i wzornika zrobionego ze sklejki, potem rowki proste, na końcu odpływ.
- do kształtowania odpływu przydał się wałek giętki z końcówką ścierną ( komplet z Lidla).
- frezarką krawędziową zaokrągliłem krawędzie desek i kilku jeszcze elementów ramy.
Korzystałem też z widocznego na trzecim zdjęciu regulatora obrotów frezarek, aby zanadto nie przypalić krawędzi rowka.
Była to wielogodzinna praco - zabawa ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Maja 2015, 22:06:38 czas Polski »
Panie Ryszardzie, w wojsku zawsze mówili, że niemożliwe jest tylko wywrócenie hełmu na drugą stronę. Patrzą na tę i inne prace to stwierdzenie traci sens :)
...respect

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Maja 2015, 00:21:24 czas Polski »
Czasami dobrzeć jest nie wiedzieć, że się nie da ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Maja 2015, 20:08:38 czas Polski »
Witam
Dzisiaj składanie i sklejanie rozebranej wcześniej ramy prasy.
- dopasowywanie części, frezowanie krawędzi - ogólnie "dopieszczanie",
- wykonałem 6 połączeń na czopowy proste,  przelotowe z dwoma klinami. Kliny wykonałem z dębu. Przydał się film instruktażowy naszego szefa:
   http://www.domidrewno.pl/video/136-polaczenie-na-czop-prosty-przelotowy-z-2-klinami/
   Górna belka ramy ( nad krążkami z linką) jest połączona rozłącznie - jest osadzona na 4 kołkach fi 8 mm i od góry dokręcana wkrętami. Na pojedynczej nodze też jest nakładka na kółko przykręcona wkrętem. Zapewnia to dostęp do całego mechanizmu podnośnika.
- po sklejeniu całość ( za wyjątkiem desek) pokryłem Penetrinem.
Muszę dzisiaj poczytać wątek o olejowaniu desek do krojenia żywności - może deski do odciskania serów pokryję olejem?
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2015, 20:10:17 czas Polski wysłana przez amigorg »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Maja 2015, 21:35:48 czas Polski »
Kawał dobrej roboty... Coś co powstaje masowo to urządzenie, tutaj dzieło sztuki...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Maja 2015, 22:14:05 czas Polski »
a nie uważasz, że ser sam zakonserwuje drewno?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Maja 2015, 08:04:30 czas Polski »
Trochę czasu spędziłem na lekturze odpowiedniego wątku  dotyczącego pokrycia desek i na przeglądaniu ofert i znalazłem olej f-my Rustins z taką charakterystyką:
"ANTYBAKTERYJNY OLEJ DO DESEK DO KROJENIA i BLATÓW
Chopping Board Oil jest unikalną wodorozcieńczalną mieszanką naturalnych olejów roślinnych i innych specjalnych składników do odżywiania i ochrony wszystkich rodzajów drewnianych desek do krojenia i blatów. Wsiąka głęboko w drewno, nie pozostawiając na powierzchni łuszczącej się warstwy.

Zastosowanie
Dla wszystkich rodzajów desek do krojenia z litego drewna oraz na blaty kuchenne.

Właściwości
Olej zawiera dodatki bakteriobójcze wzoru wolno uwalniające się, które zapewniają ochronę przed szeregiem bakterii, w tym E-Coli i MRSA. Chopping Board Oil firmy Rustins spełnia wymogi produktu przeznaczonego do kontaktu z żywnością.

Przygotowanie powierzchni
Drewno musi być czyste, gładkie, suche i surowe.

Sposób użycia
Nanosić obficie za pomocą czystej ściereczki lub pędzla, następnie po kilku minutach wytrzeć nadmiar oleju. Pierwszą warstwę należy nanosić obficie pędzlem i pozostawić do wyschnięcia (nie wycierać).Drobne występki na ostatecznej powierzchni można usunąć poprzez nanoszenie ostatniej warstwy za pomocą zmywaka kuchennego delikatnie szorując wzdłuż usłojenia a następnie wycierając nadmiar oleju za pomocą czystej ściereczki lub papierowych ręczników kuchennych.

Czas schnięcia
2-3 godziny w zależności od temperatury i wilgotności.

Kolejne warstwy nanosić po wyschnięciu warstwy poprzedniej.
Należy zastosować 3 warstwy

Wydajność
Około 13m2 na litr, 1 warstwą, w zależności od chłonności drewna.
Wymagane jest okresowe olejowanie. Przed ponownym olejowaniem powierzchnię należy umyć za pomocą łagodnego detergentu i ciepłej wody"

Jest dość drogi. Czy ktoś użytkował taki produkt, możecie wyrazić opinię?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2015, 11:43:27 czas Polski »
Czasami warto pójść  do apteki. Znajoma Pani aptekarka powiedziała mi, że do konserwacji bukowych desek kuchennych używa parafinę w płynie lub olej lniany. Parafina w płynie lepiej zabezpiecza przed wodą i o to chodzi. Kupiłem w aptece dwie buteleczki po 100 ml, po 4 zł 90 gr za szt..
Pokryłem już deski tym środkiem - 3/4 butelki starczyło na obie deski na 1 warstwę, trzeba to zrobić kilka razy.
Poszukałem w internecie, okazało się, że jest ten środek stosowany:  http://chefwszystkichchefow.blog.pl/2015/01/03/jak-zakonserwowac-drewniana-deske-do-krojeniahow-to-properly-take-care-of-a-wood-cutting-board/
Być może okaże się to dobrym rozwiązaniem, ale to już użytkownicy sami zadecydują.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2015, 13:47:15 czas Polski »
do blatów można zaopatrzyć się w olej mineralny w Ikea SKYDD  500ml 20 zł
robiłem na jego bazie pastę woskową
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00046786/

lniany tez jest w ikea 750 mm  BEHANDLA  - 19,99 PLN

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery