18 Maja 2026, 00:08:25 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka kolumnowa... ręczna  (Przeczytany 4395 razy)

Offline nythil

Wiertarka kolumnowa... ręczna
« dnia: 26 Stycznia 2015, 14:44:36 czas Polski »
Witam! Jakiś czas temu zostałem posiadaczem wiertarki kolumnowej napędzanej ręcznie. Zdecydowanie antyk - sprzedawca twierdził, że ma około 100 lat. Przeczyściłem ją, nasmarowałem, dorobiłem drewnianą podstawkę (z oryginalnej metalowej wystają nity i śruby, nie da się stabilnie postawić). Pozostało wymienić/uzupełnić kulki w łożysku (brakuje m/w 3). Wtedy będzie w pełni sprawna.

Piszę, bo chcę się poradzić co do następnego kroku. Chcę ją przystosować do prac stolarskich - dodać niewielki stół roboczy z ruchomą przykładnicą, wymiennym środkiem oraz punktami do montażu docisków. Oraz podnieść kolumnę względem stołu, gdyż obecnie uchwyt wiertarski może zjechać 9cm poniżej poziomu podstawy, co stanowi niewykorzystany, "martwy" zakres regulacji wysokości. A przede wszystkim wyregulować wał wiertarki względem stołu, bo jest kilka stopni odchylenia od pionu. Załączam zdjęcia projektu.

Porady potrzebuję odnośnie materiałów i sposobu wykonania podstawy. Przede wszystkim potrzeba czegoś stabilnego i wytrzymałego. Wiertarka waży 30kg, a jej podstawa ma 14cm średnicy. Mamy więc spore obciążenie na niewielkim obszarze. Konstrukcja musi być sztywna - żadnego bujania się i gdy raz wyreguluję pion wiertarki, to chcę, żeby jak najdłużej tak zostało. Fajnie, gdyby dało się to zbudować z materiałów, jakie mam pod ręką. Ale jak trzeba będzie coś dokupić, to nic się nie stanie.

Mam prawie cały arkusz sklejki 6mm. Kupiona po taniości, lecz niestety wykrzywiona, więc na blat stołu na pewno się nie nada. Ale tak sobie myślę, że gdyby sklejkę potraktować jak deskę - ustawić ją nie na płasko, ale pod kątem 90 st. do podłoża i skleić ze sobą na grubość kilkanaście/-dziesiąt warstw, to powinienem otrzymać kawał solidnego drewna. Chodzi o coś takiego:

Na szerokość (a więc po przekręceniu - na wysokość) mogę precyzyjnie dociąć odpowiednie paski. Położyć na to płytę MDF i będzie płaski stół. Drewno jest najwytrzymalsze na siły działające wzdłuż włókien. W przypadku sklejki mam 50% włókien skierowanych pionowo. Jeśli zrobię blok 50 x 20 x 5 cm, to wydaje mi się, że masę wiertarki utrzyma bez najmniejszego ugięcia. A wykrzywienie warstw sklejki w tym wypadku nic nie szkodzi - blok będzie milimetr dłuższy czy krótszy, nic się nie stanie.

Co sądzicie o tym pomyśle?

Offline sajo

Odp: Wiertarka kolumnowa... ręczna
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:22:36 czas Polski »
a może beton?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2015, 15:39:48 czas Polski »
a może beton?
E tam beton. Żelbet... Strunowy. ;D

Z cięciem i klejeniem sklejki dałbym sobie spokój. Narobisz się tylko. Zrób/zleć wykonanie blatu z drewna. Nawet sosnowego.
Ostatecznie rozważyłbym sklejenie kilku twardych płyt drewnopochodnych.
Osadź blat na lub w kątownikach i do ściany można zamocować. Oczywiście ze stalowymi zastrzałami.

Offline nythil

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:03:17 czas Polski »
Beton odpada. Ani trochę nie mam z tym doświadczenia, ani nawet warunków do obróbki.

Sam blat myślałem z MDF zrobić. Ze sklejką chodziło mi o: a) cokół, na którym stoi kolumna wiertarki, b) podstawę/podpórkę pod blatem. Chcę blat zrobić stosunkowo cienki (12mm powiedzmy) i miejscami tylko podeprzeć go czymś (np. właśnie sklejką). Miejscami, tzn. przede wszystkim pod cokołem, no i w paru miejscach dla wypoziomowania blatu.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:18:07 czas Polski »
Cokół zrobiłbym z jakiegoś twardego drewna. Ewentualnie - jak masz dostęp, wyspawać z blachy 10-15mm.

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2015, 16:19:08 czas Polski »

Offline nythil

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Stycznia 2015, 17:43:47 czas Polski »
Mimo wszystko... z betonem nie czuję się komfortowo ;)

Mam tarcicę jesionową - z niej mógłbym zrobić cokół, skleić kilka warstw. Obawiam się tylko stabilności drewna, ruchów związanych ze zmianą wilgotności i sezonowych. Czy wtedy włókna powinny być ustawione pionowo, jak w pniu? Bo drewno "pracuje" głównie w poprzez włókien. Pytałem o sklejkę lub MDF, bo są z definicji dość stabilne, a osobiście wolałbym raz narobić się tnąc i sklejając paski sklejki niż co odkręcenie kaloryfera albo wietrzenie sprawdzać czy kolumna wiertarki się przekrzywiła.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2015, 20:11:51 czas Polski »
sklejkę potraktować jak deskę - ustawić ją nie na płasko, ale pod kątem 90 st. do podłoża i skleić ze sobą na grubość kilkanaście/-dziesiąt warstw, to powinienem otrzymać kawał solidnego drewna

Nie  to zły pomysł , tak sklejona sklejka nie będzie  prosta  . Lepiej jak pokleisz ją z pasków na płask

Offline nythil

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2015, 01:02:47 czas Polski »
Naprawdę blok ze sklejki złączonej "na płasko" będzie lepszy niż "w poprzek"? Dlaczego? Dopytuję, bo z tej mojej nieszczęsnej sklejki 6mm zrobiłem w ten sposób imadło i bardzo się napracowałem, żeby zniwelować nierówność wynikłą z ugięcia sklejki. Czy masz na myśli laminację grubszej, prostej sklejki prosto ze sklepu?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2015, 10:54:43 czas Polski »
Ja odnoszę się konkretnie do proporcji sklejonego  bloku jaki przedstawiłeś na zdjęciu . I tu moje doświadczenie i intuicja mówi mi że ,sklejony tak np. dłuższy odcinek sam pod własnym ciężarem się ugnie , nie mówiąc o niedużym nacisku który może go złamać. Co w odwrotnym poklejeniu da bardzo wytrzymały element .
Po drugie : wystarczy jakaś wilgoć lub z ( zsychanie ) działająca z jednej strony na obłogi sklejki   np . w jego  środkowej warstwie  , która puchnąc ( lub skurczy się ) spowoduje wykrzywienie elementu

Offline nythil

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Stycznia 2015, 13:57:46 czas Polski »
Dzięki za wyjaśnienia. Doświadczenia tu nie mam, ale intuicyjnie "czuję" o czym piszesz. Wstawione zdjęcie jest o tyle nieszczęśliwe, że chodziło mi o coś odwrotnego. Bardziej tak (trochę słabo widać):

Czyli długie i wąskie paski sklejki, sklejone w coś, co wygląda jak gruba deska. Taki blok 50 x 20 x 5 cm miałby służyć za podpórkę stołu do wiertarki. Czyli będzie pomiędzy jakimś stołem, a blatem (MDF) stołu do wiertarki. Z lewej i prawej strony takiego bloku ma być kawałek pustego miejsca - przestrzeń na wycięcia w blacie (widać je na projekcie). Wzdłuż krawędzi blatu, oczywiście, także podpórki.

Jak się taki blok wygnie odrobinę z powodu zmiany wilgotności w lewo/prawo, to nic się nie stanie - i tak jest tam pusta przestrzeń. Istotne jest, żeby był stabilny w kierunku góra/dół, a więc wzdłuż długości pasków sklejki. Popularne są blaty strugnic robione w ten sposób - budowanie głębokości blatu poprzez laminowanie desek na długość. Stąd pomysł, a sklejka powinna być jeszcze stabilniejsza niż czyste drewno, prawda?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2015, 14:10:13 czas Polski »
budowanie głębokości blatu poprzez

Tak tylko blat stołu stolarskiego ma 60 cm szerokości.. Jak skleisz na kant sklejki ale o dlug . 50 cm to będzie dobrze , a nie tak jak na zdjeciu pokazałes

Offline nythil

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2015, 14:46:10 czas Polski »
Dzięki za porady. Czyli powinno dać radę tak, jak myślałem. Faktycznie bardzo niefortunnie dobrałem zdjęcie w pierwszej wiadomości. Najchętniej bym je podmienił, ale nie widzę opcji edycji wcześniejszych postów.

A w kwestii cokołu, pomiędzy blatem stołu a kolumną wiertarki? Klocek 20 (szer) x 15 (głęb) x 10 (wys) cm. Na nim - 30 kg wiertarki na powierzchni 150 cm^2. Pod nim - blok 50x20x5, o którym wcześniej pisaliśmy. Pod ręką mam sklejkę 6mm i tarcicę jesionową 28mm. No i sosnę, ale zakładam, że te 2 materiały są lepsze. Moje pomysły:
  • paski sklejki 20x10 skleić na głębokość żeby otrzymać 15cm
  • paski sklejki 20x15 skleić na wysokość żeby otrzymać 10cm
  • bloki jesionu 15x10 skleić na szerokość żeby otrzymać 20cm - włókna skierowane w górę
  • bloki jesionu 15x10 skleić na szerokość żeby otrzymać 20cm - włókna skierowane naprzemiennie w górę i w bok - jak w sklejce
  • bloki jesionu 20x15 skleić na wysokość żeby otrzymać 10cm
Jak myślisz, który ma największą szansę utrzymać stabilnie wiertarkę?