02 Maja 2026, 03:36:08 czas Polski

Autor Wątek: strug japoński  (Przeczytany 8741 razy)

Offline Maciekdym

strug japoński
« dnia: 28 Stycznia 2015, 19:21:21 czas Polski »
Witam,
Mam zamiar kupić japoński strug.
Wykorzystam go do zgrubnego wyrównywania drewna jak i wygładzania go na lepszy poziom niż może dać papier ścierny.
I w tym miejscu chciałbym spytać, jaki to ma być typ (kanna czy jakiś inny) i ewentualnie gdzie kupić jak najlepszej jakości w cenie nie przekraczającej 400zł.
Pozdrawiam
Maciek
Pozdrawiam
Maciek

Offline Maciekdym

Odp: strug japoński
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:29:58 czas Polski »
Pozdrawiam
Maciek

Offline studio tata

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2015, 19:51:24 czas Polski »
do zgrubnego i do wygladzania jednym i tym samym
???  to po co tyle strugow produkuja ???

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:06:59 czas Polski »
Jak znasz trochę angielski to obejrzyj to https://www.youtube.com/watch?v=FeXAzU8XrJA - dobry tutorial jak wybrać strug dla siebie.

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2015, 08:43:37 czas Polski »
do zgrubnego i do wygladzania jednym i tym samym
tak jak studio tata zauważył, ni da się. Inaczej musi być przeszlifowana stopa, inaczej przeszlifowane ostrze.
Jak pierwszy japoński to najtańszy z dłuta pl.  Bo tak, to musisz zdawać sobie sprawę, że nie kupujesz struga, tylko kupujesz "kit", z którego sobie dopiero struga zrobisz. Trzeba "obrobić" dai (to drewienko), zarówno w miejscu o które opiera się ostrze, jak i na stopie. Oczywiście w zależności od przeznaczenia inaczej. Łamacz wiórów odpowiednio "pogiąć" lub spiłować, bo często osobno jest robiony dai, a osobno ostrze z łamaczem i nie muszą do siebie pasować.

A czemu akurat japoński?

Offline piotrlg

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2015, 21:47:36 czas Polski »
tak jak studio tata zauważył, ni da się. Inaczej musi być przeszlifowana stopa, inaczej przeszlifowane ostrze.
Jak pierwszy japoński to najtańszy z dłuta pl.  Bo tak, to musisz zdawać sobie sprawę, że nie kupujesz struga, tylko kupujesz "kit", z którego sobie dopiero struga zrobisz. Trzeba "obrobić" dai (to drewienko), zarówno w miejscu o które opiera się ostrze, jak i na stopie. Oczywiście w zależności od przeznaczenia inaczej. Łamacz wiórów odpowiednio "pogiąć" lub spiłować, bo często osobno jest robiony dai, a osobno ostrze z łamaczem i nie muszą do siebie pasować.

A czemu akurat japoński?

Wtrącę się do wątku, bo mi też w oko japońskie wpadły. Powód prosty: ich ostrość jest przekonująca bardzo. I ta prostota. Tak mi się przynajmniej wydawało, ale po tym co pisesz, to nie takie proste.

Jak rozumiem strug nowy, np taki http://www.dluta.pl/struganie/strugi-kanna/strug-hira-kanna.html to nie to samo co ten: http://www.dluta.pl/struganie/strugi-kanna/strug-kanetomo-kanna.html ego pierwszego trzeba przygotować jak pisałeś wyżej jakimiś tajemniczymi dla mnie sposobami, a ten drugi jest gotowy do działania?

Nie widziałem w strugach japan podziału na takie do równania drewna z tartaku (wstępna robota) i takich do wykończeniowych prac. Czy mam rozumieć, że bierze się dwa takie same strugi po czym jednego przygotowuje się (już na stałe) do pracy zgrubnej, a drugiego do wykończeniowej?

P.
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2015, 21:51:10 czas Polski wysłana przez piotrlg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2015, 20:10:04 czas Polski »
Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem japońskiego struga kanna 258 x 75 mm, nóż 60 mm, ostrze 53 mm. Kupiłem go po tym jak wypróbowałem dzięki uprzejmości Andrzeja, naszego kolegi z forum, nieco większy strug tego typu ( na ostatnim zdjęciu jest porównanie obu strugów). Bardzo mi się spodobała praca takim strugiem. Jest fabrycznie naostrzony, gotowy do pracy.

adres sklepu: http://japan-knives-tools.pl/strugi-kakuri-c-4_23_57.html
Zgodnie z ofertą strug dostarczono w ciągu 48 godzin, bardzo solidnie zapakowany.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2015, 21:19:14 czas Polski »
Rysiu gratuluję  :), napisz jak się sprawuje na twardym drewnie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Września 2015, 21:27:48 czas Polski »
Sprawdzałem na krawędzi 20 mm deski jesionowej i 45 mm deski bukowej - powierzchnia wychodzi bardzo gładka.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2015, 21:43:02 czas Polski »
krawędź zawsze się lepiej struga . Miarodajne jest solidne struganie płaszczyzny i to trochę z  zawiłym słojem . Czy wychodzi bez zadziorów , czy w miarę lekko się struga , czy nie  zapycha się wiórami itp.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2015, 22:49:17 czas Polski »
Strugałem tym pożyczonym strugiem kanna widoczną na zdjęciu deskę jesionową, z której zrobiłem bok szafki. Miałem odczucie, że przydał by się mniejszy strug. Strugałem                " cienkim wiórkiem" jak to radził Armagedon.
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2015, 22:55:00 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2015, 10:06:38 czas Polski »
Z tego rozumiem , że było ciężko machać narzędziem.
Jak kiedyś najdzie Cię chwila , spróbuj naostrzyć tak by ostrze było delikatnie w łuku ( podobnie jak w zdzieraku )

Offline piotrlg

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2015, 10:15:36 czas Polski »
Strugałem tym pożyczonym strugiem kanna widoczną na zdjęciu deskę jesionową, z której zrobiłem bok szafki. Miałem odczucie, że przydał by się mniejszy strug. Strugałem                " cienkim wiórkiem" jak to radził Armagedon.

Czy ta pomysłowa szafka to Twój pomysł? Bok z jednolitego kawałka drewna wygląda super. W końcu mebelek z drewna wygląda jak z drewna a nie posklejany z kawałków.

Gruba ta deska boczna?

No i te zawiasy drewniane. Też jesion? Wymagały rzeźbiarza czy samoróbka? Są z jednego kawałka drewna czy sztukowane?

P.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Września 2015, 11:24:30 czas Polski »
@piotrlg
Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w dziale "Realizacje krok po kroku" w sześciu moich wątkach " Meble do chaty w górach", tu jest część VI:  http://forum.domidrewno.pl/index.php?topic=3624.0  . Na początku tego wątku jest odniesienie do poprzednich. Większość projektów jest mojego autorstwa i w całości wykonane przeze mnie, również zawiasy z dębu. Deski jesionowe są grubości 20 -22 mm.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2015, 11:27:50 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline rafalx

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Września 2015, 20:50:24 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2015, 20:56:03 czas Polski wysłana przez rafalx »
Pozdrawiam
Rafał Ulfig