22 Kwietnia 2026, 06:59:36 czas Polski

Autor Wątek: Długość otworu pod konfirmat  (Przeczytany 4850 razy)

Offline piotrek99119

Długość otworu pod konfirmat
« dnia: 28 Stycznia 2015, 21:28:35 czas Polski »
Witam. Mam do was pytanie odnośnie otworu pod konfirmat 7X50. Wykonuje projekt na kompie i muszę znać dokładna długość całkowita otworu. Wiem, ze to wiertło wykonuje otwór o 3 średnicach. W przypadku konfirmatu 7 X 50 są to otwory o srednicach 10mm, 7 i 5mm. Interesują mnie również kąty fazowania pod łeb konfirmatu, oraz kąt zakonczenia otworu. Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość  ;)
Pozdrawiam

Piotrek

kwita

• Gość
Odp: Długość otworu pod konfirmat
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:09:34 czas Polski »
W swoim życiu przerobiłem tysiące konfirmatów, ale nigdy nie zastanawiałem się nad kątami wiertła do nich (nigdy nawet nie znalazłem takiej onformacji), średnice i długość owszem... Wiertło do konfirmatów ma wiertło wymienne, często długość wierteł jest różna a na pewno nikt nie wymienia wiertła gdy zamiast 70mm zastosuje śrubę 50mm. Z ogólnej zasady jaką ja stosuję, otwór powinien być dłuższy od śruby o co najmniej jej średnicę.
Kiedyś wszystkie konfirmaty były takie same, w chwili obecnej co producent, to minimalne różnice w wielkości np. kołnierza, co jest bardzo istotne przy skręcaniu i dobrym trzymaniu. Spotkałem już takie konfirmaty, które nie miały prawie kołnierza(producent uznał że to dość zbędny element.

Offline piotrek99119

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2015, 22:56:01 czas Polski »
Ja też nie interesowałem się kątami, no ale wolałem się upewnić, żeby w rysunku technicznym nie zrobić sporego błędu. dzięki za pomoc

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2015, 00:02:53 czas Polski »
Piotrek, a regulamin czytałeś???
Trudno o wyrozumiałość bo zbyt długo walczyliśmy o zmiany żeby teraz odpuszczać.

Jeśli chodzi o meritum - po kie licho Ci takie pierdoły? Domyślam się, że w kompie chcesz rozrysować każdy otwór z chirurgiczną precyzją tylko po co?

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2015, 07:25:43 czas Polski »
Mily jeśli chodzi o pkt 4 regulaminu to kolega spełnił warunek. Z resztą w zupełności się zgadzam, po co tracić czas na takie rozrysowywanie ?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2015, 07:55:10 czas Polski »
Jaka musi być skala rysunku aby ująć szczegóły otworu pod konfirmat? Najważniejszą rzeczą jest dokładność nawiercenia w stosunku do osi półki (płyty), która przy nieznacznym odchyleniu potrafi rozerwać słabą płytę wiórową przy skręcaniu.

Offline piotrek99119

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2015, 15:28:12 czas Polski »
Jesli nie musiałbym to nie uwzględniałbym takiej pierdoły jak kąt pod łeb konfirmatu. Niestety w rysunky wykonawczym wymagają tego odemnie. Kolego miły? A jakiego warunku nie spełniłem, ze tak się denerwujesz? Proponuje nie ciągnąć dalej tematu. dzięki za pomoc.
Pozdrawiam