27 Kwietnia 2026, 13:55:19 czas Polski

Autor Wątek: Szczotkarka do desek  (Przeczytany 2722 razy)

Offline macias

Szczotkarka do desek
« dnia: 02 Lutego 2015, 22:28:24 czas Polski »
Witam.
Poszukuje inormacji na temat szczotkowania drewna. chciałbym nadac strukture/fakture słojow podczas obrabiania drewna. Czy macie jakies swoje pomysly jak zrealizowac taki projekt maszyny? Ja myslalem by np wykrzystac stara DYME i przerobic wal strugarki, ( przetoczyc nowy pod srednice krążków drucianych). Problem pozostaje z posuwem do deski ( większa srednica zewnetrzna szczotek spowoduje że wałki od posuwu będą bezużyteczne, gdyż dobrane śa pod srednice wału strugarki). Pomysł wzoruje na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=rsiKVdSSeQg
Wiem, że istnieje do tego elektronarzedzie Festo, ale niestety nie stać mnie na jego zakup jeszcze :-)

Offline pawelski

Odp: Szczotkarka do desek
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2015, 23:08:38 czas Polski »
Może jakaś Dedra bez posuwu. Mam dyme i te wałki posuwu będą bezyzyteczne. Obudowy łożysk sa tak zrobione, że nie ma gdzie tego przesunąć, mechanizm posuwu też nie daje zbyt wielu możiwości.

Stary wał musiałbys wogóle wyrzucić i dorobic zupełnie nowy. Szczotki druciane do elektronarzędzi maja przeważnie średnicę otworu 22,2 mm.
Tak więc, na szczotkarkach sie nie znam ale mogę cos powiedzieć o ograniczeniach dymy. Może lepiej jakąś grubościówke typu SAM przerobić?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2015, 11:19:50 czas Polski »
może lepiej od podstaw zbuduj szczotkarkę? skoro i tak musiałbyś wykorzystać dymę, dorobić wałek i wiele innych elementów to podejrzewam, że wcale nie wyszłoby to taniej

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2015, 17:39:56 czas Polski »
Widziałem stare wyrówniarki przerobione  bez posuwu