13 Maja 2026, 10:40:07 czas Polski

Autor Wątek: Prowadnice Blum Bluemotion  (Przeczytany 15071 razy)

Offline SSN774

Odp: Prowadnice Blum Bluemotion
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2015, 08:59:57 czas Polski »
Moje kilkuletnie doświadczenie z blumem mówi: nie wieżę?! no chyba że w tej szufladzie było ładowane ze 100kg :D
Pierwsze co bym zrobił to obejrzał bym dobrze korpus, może poprostu tu tkwi problem.
Podniósłbym prowadnice około 2 cm do góry, od nowa zamocował front.
Jeśli to nie pomoże to proponuję nowe prowadnice, a z tą jedziemy na gwarancję, jeśli jest to oryginał to napewno sprzedawca się zdziwi :D
(Pamiętaj o tym że blum daje "niby" dożywotnią gwarancję)

I jeszcze jedna kwestia, zdecyduj się: albo szuflada, albo wiadro ze śmieciami :) Są specjalne prowadnice na wiadra ze śmieciami a taki duży front tylko na jednej prowadnicy... nie zrobił bym tak sobie ani nikomu ;)

Pablo, odnośnie ostatniego zdania to już mogę jedynie Pana z BRW obić, który projekt robił. Ja jestem klientem, ja wymagam a on ma mi przedstawić właściwe rozwiązanie, nie ma takiego proponujemy inne, ale co ja będę Ci mówił skoro siedzisz w tym temacie :)
Skoro twierdzicie że nie możliwe aby prowadnice "same się rozjechały" to wina ewidentnie leży w problemie ich mocowania w korpusie, bo wiadro jak mówiłem jest na śmieci i nic innego tam nie jest składowane, a już na pewno nic ciężkiego.  Chyba najlepszym wyjaśnieniem tego problemu, przynajmniej jak dla mnie może być post kolegi Rudio34, ale to moje zdanie.
Z tego co widać na zdjęciu to w BRW wmontowali w szufladę śmietnikową prowadnicę do 30 kg a powinna być min na 50 kg z a zalecana na 65 kg . Jest to nie tyle uzależnione od obciążenia tej szuflady ale od cykli ile ta szuflada pracuje w naszej kuchni . Z testów bluma szuflada przeznaczona na kosz na śmieci jest najczęściej otwierana .

Na koniec wrzucam filmik z szufladą i pustym koszem, szkoda że nie nagrałem rano filmu jak jeszcze były w nim śmieci. Oraz drugi z szufladą z miskami i naczyniami szklanymi, waga na moje oko około 30 kilo w sumie. różnica w domykaniu znaczna, gdzie szuflada obciążona domyka się szybciej i bez oporu w porównaniu do szuflady z pustym koszem.
Szuflada -kosz http://youtu.be/ra8wyK6NZw0 Szuflada -naczynia http://youtu.be/Ar4WxNgKi0o
Pozdrawiam Wojtek

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2015, 12:42:52 czas Polski »
Ciekawy jestem jeszcze jaka jest grubość płyty (korpusy) 16 czy 18mm?
I prowadnice na co są przykręcone, czy na zwykłe wkręty, czy na wkręty "euro" - srebrne, grubość "spirali" 5mm (lub 4 już dobrze nie pamiętam)?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SSN774

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2015, 16:01:15 czas Polski »
Ciekawy jestem jeszcze jaka jest grubość płyty (korpusy) 16 czy 18mm?
I prowadnice na co są przykręcone, czy na zwykłe wkręty, czy na wkręty "euro" - srebrne, grubość "spirali" 5mm (lub 4 już dobrze nie pamiętam)?
korpus 16, wkręty euro od początku. Po 4 na prowadnice
Pozdrawiam Wojtek

Offline Rufio34

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lutego 2015, 16:32:44 czas Polski »
SSN774 tak jak pisałem wcześniej już . Możesz zareklamować zestaw tej szuflady na hurtowni  tylko nie mów że była użytkowana jako śmietnikowa .
Co do wysokości frontu to faktycznie jest to troszkę za wysoko  dla takiej częstej i obciążonej szuflady . Albo dokładamy servo drive lub prowadnice tip on .

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Lutego 2015, 08:10:29 czas Polski »
korpus 16,
i to jest właśnie między innymi to....
Jakbym miał to "pod ręką" to bym coś kombinował, ale tak jak pisze kolega zareklamuj zestaw do hurtowni, jeśli będą coś marudzić to powiedz "przecież blum daje dożywotnią gwarancję", najlepiej wcześniej poczytaj jeszcze o blumie, jak zagniesz ich swoją wiedzą to ze wstydu nawet bez problemu ci wymienią ;)
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline profes12

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Marca 2015, 09:44:16 czas Polski »
Słyszałem co nieco na temat mebelków masowych, mogą być ale na kilka lat i nic więcej. Nie będę narzekał i krytykował, bo nie zrobiłem specjalistycznych badań gęstości płyty, nie chciałbym być posądzany przez producenta, lecz polecam zobaczyć jak wygląda przekrój takiej płyty masowej, a jak Pfleiderer, następnie Egger, nie mówiąc już o płytach włoskich tu jest bajka, tylko jedna płyta kosztuje ok 400zł. Pfleiderer to średnia półka, Egger jest dużo wyżej, żeby się coś w płycie wyrobiło, naprawdę trzeba siły. System Bluma, pomimo dopracowana konstrukcja, jak nie ma odpowiedniego podparcia jak wszystko inne może ulec uszkodzeniu. Jak koledzy doradzali, reklamuj Bluma, jak dostaniesz nową szufladę zastanów się co zrobić z korpusem, by problem nie pojawił się ponownie. 

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Marca 2015, 13:59:21 czas Polski »
różnica w domykaniu znaczna, gdzie szuflada obciążona domyka się szybciej i bez oporu w porównaniu do szuflady z pustym koszem.
zawsze tak będzie, że szuflada pusta domyka się wolniej. Czysta fizyka. Mechanizm dociągu jest tak zrobiony, że przechwytuje szufladę i dociąga, szuflada załadowana(przeładowana) zawsze nada większą siłę początkową co spowoduje szybsze ściąganie mechanizmu. Co do udźwigu prowadnic np. 30kg. Nikt nie bierze pod uwagę wagi samej szuflady z frontem, która jest wliczona w te 30kg. Przy takim wysokim froncie i korpusie szuflady ile mamy kg? Sam ma taką szufladę, ale zrobiłem na prowadnicach rolkowych 50kg (push to open), korpus zrobiony pełny z płyty 18, tył podwyższony i połączony relingiem z frontem, wszystko działa bez zarzutu od 6 lat, otwieranie nogą, kolanem,ręką... Mając brudne ręce można otworzyć kubeł bez użycia rąk.
Jak dla mnie, wina leży po stronie wykonania samej szuflady w stosunku do wysokiego frontu, brak sztywności...