25 Kwietnia 2026, 02:33:52 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa na start - proszę o pomoc  (Przeczytany 32493 razy)

Offline twiztid

Odp: Piła formatowa na start - proszę o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lutego 2015, 18:32:04 czas Polski »
To ja spytam trochę inaczej. Czy warto płacić 28tys netto za Feldera czy może pójść w stronę Roblanda za ok 22tyś netto a może jeszcze taniej w Wintera ok 18tys netto? Z tego co się orientuję, to wszystkie są produkowane w Europie. Czy jest naprawdę tak wielka różnica między tymi pilarkami? Tak jak pisałem, to będzie moja pierwsza maszyna takiego typu i kalibru. Wiadomo, że start ze wszystkim (warsztat, maszyny, materiały) to ogromny wydatek, dlatego każda złotówka się liczy. Jeżeli mogę zaoszczędzić kilka tyś. pln i nie widzieć jakiejś znaczącej różnicy, to po co przepłacać? To pytanie z czystej ciekawości a nie przez nieuprzejmość, dogryzienie komuś czy próbę obstawania przy swoich wcześniejszych wyborach.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lutego 2015, 18:48:08 czas Polski »
Bardzo konkretnie sformułowane pytanie.
Jako, że to Twoja pierwsza maszyna to warto merytorycznie podejść do tematu.
Robland jest produkowany w Belgii. Winter to daleki wschód więc myślę że część odpowiedzi masz za sobą.
Feldera na 100 % możesz kupić w cenie netto poprzez NIP UE, tamtych nie kupisz. Musisz wtedy wydać kwotę brutto.
Tu trzeba by było podać konkretne modele maszyn a wtedy możemy napisać o różnicach pomiędzy nimi.

Offline twiztid

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Lutego 2015, 18:57:56 czas Polski »
Skoro Winter to Azja, więc nie ma się co nad nim zastanawiać.
W takim razie (na tą chwilę) szybkie pytanie: Felder K890 vs Robland Z3200 vs Holzkraft SCM Minimax S400 Elite (chyba, że ten ostatni to też chińczyk).
Inne maszyny będę sprawdzał cenowo u dealerów, więc także o nie Was podpytam w późniejszym czasie.

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Lutego 2015, 20:28:30 czas Polski »
Cytat: Robsonik
Los tak chciał, że po ojcu nie odziedziczyłem zakładu, więc sprzedawałem maszyny stolarskie dla znanego producenta.
można wiedzieć dla jakiego producenta? :P

Offline Robsonik

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lutego 2015, 20:55:05 czas Polski »
He, He,  ;D
Trochę nie w temacie, ale nie ma problemu.
Było to Paoloni  8)

Offline kares

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lutego 2015, 21:10:50 czas Polski »
Możesz przytoczyć kilka argumentów na wyższość Remy nad Feldera?

Nie jestem handlowcem, nie będę przerzucał się z tobą danymi technicznymi. Wiem natomiast, że dostali złoty medal na ostatniej DREMIE, między innymi za innowacyjne technologie...

Z tego co piszesz można wywnioskować że nie chcesz iść z duchem technologicznym do przodu, tylko wolisz się zatrzymać w dawnej epoce.

Nie, nie można tego wywnioskować z mojego wpisy. Jedyny wniosek jaki można wysunąć to taki, że pilarki remy produkowane 20 lat temu świetnie się mają w XIX wieku, i jak popatrzysz na ogłoszenia to na rynku wtórnym konkurują z kilkuletnimi maszynami feldera.

Jeżeli tak to ok, ale nie doradzaj komuś żeby się cofał technologicznie.

Trochę Cię poniosło w formułowaniu tych wniosków.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lutego 2015, 22:28:09 czas Polski »
... Felder K890 vs Robland Z3200 vs Holzkraft SCM Minimax S400 Elite ...

Felder to Austria, siedziba centrali w Żorach i 9 terenowych biur sprzedaży.
Robland to Belgia, siedziba to Janowiec Wlkp.
SCM to Włochy. siedziba centrali w Suchym Lesie i w Polsce mają swoich Dealerów.
Daj mi czas i przygotuje porównanie.

Kares, nie zamierzam się z Tobą sprzeczać bo to nie miejsce na to, ale myślałem że jak piszesz
Tylko REMA. W tych pieniądzach kupisz już nową maszynę więcej wartą niż te "austriackie"
to stoją za tym jakieś argumenty techniczne.
Pilarki Remy produkowane w latach '80 były rewelacyjne na tamte czasy i technicznie podobne do maszyn konkurencyjnych i tego nie można im ujmować, lecz czasy się zmieniły i słowo "Tylko" jest zbyt śmiało powiedziane.

Obiecuje, że za kilka dni wrzucę tu porównanie tych trzech maszyn i każdy obiektywnie będzie mógł wybrać taką jaka mu pasuje.

Offline twiztid

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2015, 14:34:09 czas Polski »
Kolejną propozycją wśród rozpatrywanych przeze mnie jest pilarka Jaroma PKS - 300F w cenie ok 26000 brutto.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2015, 14:52:18 czas Polski »
Czy na pewno chodzi Ci o Jaromę? bo wujek Google przekierowuje na Promę  PKS300F
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2015, 14:54:07 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline konradk1k

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lutego 2015, 15:20:47 czas Polski »
Włączając się do dyskusji z własnego doświadczenia mogę polecić na start HOLZMANN 3200.
U mnie taka pracuje już dobrych kilka lat, nigdy większych problemów z nią nie było, serwis bezproblemowy (przyjazd serwisanta od zgłoszenia na w 48h), po tym jak skończyła się gwarancja znalazłem firmę serwisującą i również z niczym nie ma problemów.
Stół 3200 w zupełności wystarcza, silnik 7KW również, do tego elektryczne podnosznie, opuszczanie i ustawienie kąta piły i podcinaka.
I w porównaniu do konkurencji z Europy cena, aktualnie taka piła kosztuje coś ok 19000zł brutto.

Fakt jest to zapewne 100% chinol ale u mnie chodzi bez problemowo więc z czystym sumieniem polecam każdemu.

Offline twiztid

« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lutego 2015, 16:47:21 czas Polski »
Oczywiście chodzi o Promę. Moja pomyłka.

Offline krist138

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2015, 10:07:44 czas Polski »
A czemu nie używana .  Ja  kupiłem  Feldera K-700 od pierwszego  właściciela i jestem bardzo zadowolony , a cena niewielka

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Marca 2015, 15:55:21 czas Polski »
Witam.
Tak samo jak kolega twiztid szukam swojej pierwszej formatówki. Z wymienionych zainteresowała mnie HOLZKRAFT S400 - nie jest tania, ale wygląda na solidną. Najtaniej znalazłem - http://otomaszyny.pl/maszyny-do-drewna/162-pila-formatowa-holzkraft-s400-elite-s32.html ,ma ktoś już doświadczenia z tą firmą?

POZDRAWIAM
marek

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Marca 2015, 16:02:15 czas Polski »
Zapewne ktoś wie coś na temat tej formatówki ale ....
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Marca 2015, 16:13:56 czas Polski »
Zrobione