03 Maja 2026, 16:33:36 czas Polski

Autor Wątek: Bieżące... roboty :)  (Przeczytany 320260 razy)

Offline vitter

Odp: Bieżące... roboty :)
« Odpowiedź #1545 dnia: 18 Stycznia 2017, 23:55:03 czas Polski »
niema problemu bezrysowo będzie  ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #1546 dnia: 19 Stycznia 2017, 01:15:02 czas Polski »
Jak ktoś ma w planach kiedyś rozkręcać taki blat, można poczekać aż wyschnie i wtedy dopiero skręcić.

Raczej nie do końca, bo pod wpływem tego kleju wstaję wiór i tworzą się nierówności , przez które będzie problem ze szparą na łączeniu .

Smarujesz cienką warstwą, po wyschnięciu jak coś tzn wiórek wystaje, to go lekko papierkiem. Tak potraktowałem już kilka blatów przylega idealnie. Przecież skręcasz je śrubą, siła taka, że nawet gdyby coś to zniknie bez śladu.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Henry

« Odpowiedź #1547 dnia: 28 Stycznia 2017, 18:45:25 czas Polski »
Jak wiecie mam teraz sen zimowy... No ale ręce świerzbią... A znalazłem w szufladzie stalkę HSS (do noży oprawkowych do toczenia). No to sru na szlifierkę (chłodząc śniegiem), potem kawałek drewna, rozciąłem, podłubałem, posmarowałem żywicą, ścisnąłem. No i mam fajne dłuto do gniazd za 10zł - tylko jeszcze rękojeść oszlifować muszę.

No i jeszcze kolega mnie ostatnio zapytał czy mu zrobię wazonik - taki nowoczesny kanciaty. Mówię "ok, warsztat nieczynny, ale zajdę i sprawdzę czy w ogóle mam jakiś dość duży świder". No i poszedłem sprawdzić... dwie godziny później wazonik już był gotowy - przy pomocy piły ręcznej, nowego dłuta które od razu chciałem przetestować i struga do końcowego wyrównania. Tylko dziurę musiałem wyrzeźbić frezarką bo znalazłem świder ale jakiś stary, krzywo naostrzony i wiercenie wzdłuż włókien to była męczarnia.
Dłuto się sprawdziło - po obrobieniu wszystkich ścian wazonika przestało golić włosy na ręku ale żadnych wyszczerbień i nadal dość ostre by używać.
To chyba sosna jest? Znalazłem słupek dzisiaj rano przy śmietniku bo ktoś wyrzucił jakieś stare łóżko, więc zrobiłem recykling.

Jeszcze tylko becja i lakier... ale to już zrobię w domu ;)

Offline robson

« Odpowiedź #1548 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:47:52 czas Polski »
Henry, gdzieś Ty się podziewał  ;) wybudziłeś się już  ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #1549 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:52:37 czas Polski »
mróz się skończył, śniegi stopniały poczuł wiosnę i od razu wylazł z nory :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #1550 dnia: 28 Stycznia 2017, 22:23:33 czas Polski »
Henry, za szybko machasz tym pobijakiem ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #1551 dnia: 28 Stycznia 2017, 22:28:05 czas Polski »
Nadal zimuję. To tylko tak przypadkiem zaszedłem do warsztatu i tak jakoś samo wyszło ;) A jak jest taki lekki mrozik (dzisiaj było -2C) to nawet lepiej się pracuje bo takiej wilgoci nie ma. Choć jak przywiozłem kawałek deseczki do domu to się od razu banan zrobił...
Ale za to jutro w domku, kocyk, ciepła herbatka i nauka programowania. Albo lutowanie, albo fotografia... trzeba nadrobić inne hobby :)

@mily68: musiałem się rozgrzać. Zaczynałem w rękawiczkach, ale po paru minutach już mi nie były potrzebne ;)

EDIT: Swoją droga wczoraj mocno się zastanawiałem jak ten kształt wyciąć na pilarce - jak poustawiać pochylenie, jak to w ogóle zamocować na wózku - czy może jakieś korytka porobić. Jak to przyciąć jak już będzie częściowo przycięte... A tu się okazało że wystarczy zgrubnie przygotować dłutem, a potem parę ruchów małym strugiem i gotowe.  8)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2017, 22:31:53 czas Polski wysłana przez Henry »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #1552 dnia: 29 Stycznia 2017, 08:37:47 czas Polski »
I wyszło piknie...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #1553 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:33:53 czas Polski »
Jakiego programowania się uczysz ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #1554 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:42:46 czas Polski »
a ten wazonik czym zabezpieczysz od wewnątrz żeby wody nie wchłaniał ? no chyba że tylko na sztuczne kwiatki ma być :)

Offline Henry

« Odpowiedź #1555 dnia: 29 Stycznia 2017, 13:09:20 czas Polski »
Jakiego programowania się uczysz ?
Teraz akurat php (do stron na mysql).

a ten wazonik czym zabezpieczysz od wewnątrz żeby wody nie wchłaniał ? no chyba że tylko na sztuczne kwiatki ma być :)

Do suchych bo chcę tylko z wierzchu dać politurę.
Ale można w otwór włożyć szeroką probówkę, albo coś w tym rodzaju i będzie też do mokrych (można wtedy wyjąć do umycia z glonów).

Offline Andriu

« Odpowiedź #1556 dnia: 29 Stycznia 2017, 19:24:33 czas Polski »
moje wczorajsze montaże wraz z moim nowym samochodem dostawczym

montaż tych półek opisałęm w wątku krok po kroku
szafa w całości z płyty akrylowej połyskowej

oraz szafka łazienkowa lakierowana biała z awentosem HKS

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #1557 dnia: 29 Stycznia 2017, 20:40:24 czas Polski »
Gdzie ten samochód ?  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #1558 dnia: 30 Stycznia 2017, 09:09:42 czas Polski »
W szafie  ;)

Offline Andriu

« Odpowiedź #1559 dnia: 30 Stycznia 2017, 10:15:15 czas Polski »
samochód  zakurzony więc  nie  robiłem zdjęć, mój pierwszy montaż  na który jechałem samochodem dostawczym  dotąd  męczyłem się z przyczepką