07 Maja 2026, 10:42:18 czas Polski

Autor Wątek: Szafka pod akwarium typu CUBE  (Przeczytany 5916 razy)

Klo

• Gość
Odp: Szafka pod akwarium typu CUBE
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lutego 2015, 18:21:53 czas Polski »
Chyba że nie chcesz zdradzać tajemnic tylko się pochwalić :P
I od tego jest galeria. :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lutego 2015, 21:17:21 czas Polski »
2. Za mało wody w akwarium.
3. Nie widać, ale zdaje się, że pod akwarium brakuje pianki.
4. Grzałka zdaje się, że jest bez regulacji temp., więc termometr tylko szpeci. Sprawdź, czy grzałka jest potrzebna. Temp. dla welonów nie musi być wysoka. Odpowiednią ilość ciepła powinno dać się otrzymać z temp. otoczenia i od lampki.
5. Dużo żywych roślin. Welony mało nie robią  więc coś musi oczyszczać wodę. Dobrze, gdy rośliny sadzone są w ziemi ogrodowej zasypanej warstwą żwirku.
O podmianach pewnie wiesz, ale przypomnę, że woda odstana. Wymianie podlega ok. 1/3 objętości.

za mało wody, nalepie dolac do 2cm od góry i zrobić pokrywę z dębu która zakryje poziom wody. welonki to ryby zimno lubne i nie potrzebują grzałki.
pozatym lubią wyrywać roślinki więc obłóż korzenie jakimiś kamieniami lub poprostu posadz roślinki w doniczkach.
szkoda że blat szafki nie jest idealnych rozmiarów co akwarium
co do pianki to nie potrzeba pod tak małym akwarium. pozatym widzę , że są tam fabryczne stopki więc nawet luz 3 mm między szybą a szafką nic nie zaszkodzi.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2015, 21:21:35 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline Jakub82

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lutego 2015, 23:08:05 czas Polski »
Pokrywa wykonana , faktycznie można było ją tak wykonać, aby zakryć poziom wody jednakże tak duża pokrywa śmiesznie by wyglądała nawet zrobiłem przymiarkę , a to już zdjęcia z realizacji, jeszcze nie polakierowana.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Lutego 2015, 13:22:24 czas Polski »
Czy dobry materiał zasosowales na pokrywe? Ewentualnie jak jest zabezpieczony?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Lutego 2015, 13:43:15 czas Polski »
Myślę, że płyta meblowa nie jest dobrym materiałem, mam akwarium 200 litrów, moja pierwsza pokrywa była z płyty i była bardzo krótko, nie pomogło nawet uszczelnienie na łączeniach. Teraz od wielu lat jest ze sklejki, pomalowana 3-krotnie lakierem domalux i nic się nie dzieje. W tej chwili będę przerabiał bo zmieniam oświetlenie na LED, pomaluje lakierem jachtowym See Line, takim samym pomalowałem ster od jachtu i daje radę. Nie jest tani ale bardzo dobry.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lutego 2015, 13:49:48 czas Polski »
Tak właśnie myślałem, ja swego czasu miałem pokrywe z plastiku z uwagi na owalny kształt akwarium i wiem jak woda się tam skraplała.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lutego 2015, 15:46:27 czas Polski »
wszystkie łączenia dzisiaj zasilikonowałem na grubo, czterokrotnie zalakierowałem od spodu , jak będzie coś nie tak to zrobi się z czegoś innego na nowo, cała szafka powstała z odpadów tak jak i pokrywa , wykorzystałem wszystko co miałem z płyty fornirowanej kawałków dębu itp. koszt szafeczki to 74 zł to co musiałem zakupić to bejca w tym samym kolorze co pozostałe meble dwa zawiasy , prowadnice i 2 uchwyty na które jeszcze czekam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lutego 2015, 19:04:25 czas Polski »
Tak trzymaj!!!
Widać bardzo dużo precyzji.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2015, 19:22:52 czas Polski »
Całość wygląda rewelacyjnie! Mnie kojarzy się z dalekowschodnimi lampami.
Walory użytkowe pomijam. :) Zanim pokrywa spuchnie, zdążysz zaopatrzyć się w wytrzymalszy materiał. :)

Offline Jakub82

« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2015, 21:32:14 czas Polski »
Właśnie skończyłem od środka dałem folię w płynie kilkakrotnie położona na całość wewnętrznych elementów. Ciekawe jak teraz będzie się to zachowywać. Nie lubię wracać do tej samej roboty dwa razy.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lutego 2015, 21:32:24 czas Polski »
Elegancko szkoda tylko że ułożenie słojów na froncie pokrywy jest takie różniące się od frontu szuflady ;D

Offline Jakub82

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lutego 2015, 21:33:48 czas Polski »
Nie dało zrobić się w pionowym usłojeniu z uwagi na braki materiałowe.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2015, 21:14:50 czas Polski »
Szafeczka cała wykończona, uchwyty przyszły i zamontowane.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lutego 2015, 21:31:01 czas Polski »
ładnie, jednak widoczne lustro wody szpeci cały wygląd.przez tą szpare miedzy pokrywą a poziomem wody będzie wpadać światło na pokój i brzydko to wygląda. ale to tylko moje skromne zdanie :) pozatym plusik

Offline Jakub82

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Marca 2015, 21:55:08 czas Polski »
Mieliście koledzy rację, pomimo zabezpieczeń pokrywa napuchła w miejscu przecięcia, więc postanowiłem to jakoś zabezpieczyć, brzegi wysilikonowałem i wkleiłem kątownik aluminiowy w miejsca gdzie nabierało wilgoci może teraz będzie OK. Za radą kolegi zmieniłem listwę krańcową z odpowiednim frezem aby nadać styl wykończeniu w taki sposób aby zakryć lustro wody, faktycznie ładniej to wygląda. W załączeniu zdjęcia.  Wiem że pokrywa od środka mało estetycznie wykończona ale ma być skutecznie.