01 Maja 2026, 14:56:34 czas Polski

Autor Wątek: u Szewca  (Przeczytany 7612 razy)

Offline prezzemolo

u Szewca
« dnia: 24 Lutego 2015, 23:40:04 czas Polski »
Witam kolegow. Mam duzo pracy a cykanie
 fotek podczas pracy troszke rozprasza i zabiera troszke cennego czasu wiec pokazuje to co udalo mi sie uwiecznic na aparacie :D
 Wiec projekt duzy (moze i za duzy zwazywszy ze wszystko robie sam samiuski :) ale mam nadzieje ze satysfakcja tez bedzie duza)
 na poaczatku wszystko mialo wygladac tak jak na fot. nr 1 wszystko ladnie estetycznie i w miare symetrycznie, ale z panem szewcem
 (bo jest to zaklad szewski gdzie pan Diego robi wlasnorecznie buty) doszlismy do wnosku ze trzeba cos bardziej praktyczniejszego
  wiec powstal projekt ktory widac na rysunku (fot 2,3,4) brakuje drzwiczek po lewej i po prawej ale wyobrazcie sobie ze tam sa :D

wszystkie panele to rama z sosny szeroka ok. 8cm i gruba 4cm  wypelniona w srodku waskimi listewkami + 0,4 mdf bialy (pionowe panele) albo 0,4 sklejka orzech tanganika(panele poziome) na wierzch.
  wszystko klejone przez tydzien czasu (wieczorami po pracy) na "wysokozaawansowanej" prasie zlozonej z :
  -rownej podlogi
  -2-och plyt wiorowych 30mm miedzy ktore wkladane byly panele
  -i wszystkiego co ciezkie i duze zeby to scisnac (typu cegly, wiadra lakierem itp :D)

Po klejeniu i cieciu maly zonk, bo szafa nie miesci mi sie w garazu i trzeba ja montowac na lezaco :D (fot 5,6,7,8)
   Szafka bedzie miec drzwi przesuwne - sosna szczotkowana (fot 9,10)

wszystko bedzie szczotkowane i wygladac mniej wiecej tak (fot 11)

porobilem tez froty do szuflad i 5 z 9-ciu drzwiczek. Desek na ramiaki nawet nie strugalem bo takie jakie sa lepiej sie szczotkuje a i tak byly juz prawie idealnie proste :) (fot12,13,14,15)
ten krzyz na drzwiczkach zrobilem na dole ale chyba powinnien byc na gorze. chyba(?) bo ladniej. sam nie wiem :D

Offline prezzemolo

Odp: u Szewca
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2015, 23:42:01 czas Polski »
..................................

Offline Filip

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2015, 23:57:34 czas Polski »
Dobrze, że to idzie pod szczotkę, bo byś tego nie doszlifował do czystego. Nawet nie chodzi o to, że to niestrugane. :P
To taka świerkowa sosna. Jaka nazwa tego gatunku? Miałem nieprzyjemność pracować. Okropnie brzydka.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2015, 08:04:56 czas Polski »
cześć
wygląda świetnie, mi szczególnie podoba się szczotkowane wykańczanie mebli

mam pytanie laika i dotyczy to zdjęcia frontów tych dzielonych na cztery "pola". Jak robi się takie wypełnienie;
1.jak grube powinny być deski  klejone na płytę wypełniającą,
2 deski musza być klejone na lamele lub kołki a może wystarczy klejenie ze sobą bokami,
3.czy wypełnienie wkleja się do ramy  czy też wkłada się je luźno,
4. jeśli luźno to ile ma być  luzu pomiędzy płytą wypełnienia a ramą?
5. czy takie wypełnienie musi być słojami równolegle do dłuższego boku ramy czy też można zrobić prostopadle (jest jakaś zasada?)

dziękuję z góry za objaśnienia

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2015, 16:19:34 czas Polski »
Będziesz pasował frontu u siebie na leżąco?
Żeby nie było zonka u klienta. :)
Ale znając twoje prace masz wszystko przemyślane i nie pozwolisz sobie na jakiś błąd :)
Ad meliora tempora

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2015, 17:57:42 czas Polski »
Jak robi się takie wypełnienie;

ad1.filong  ( wypełnienie ) jeśli ma frezy ozdobne z obu  stron to materiał , który  wchodzi w nutę ( rowek ) powinien  mieć na końcu ok 5 mm . Filong zasadniczo nie powinien  być grubszy jak jego rama drzwiowa.

ad.2 deski klejone tylko na styk

ad3.nie wkleja się

ad4. wchodzić ma suwliwie

ad5.zasadniczo słoje  w pionie . Jak są   np.  trzy filongi (górny i dolny wyższe , a środkowy niski ) to można dać usłojenie poziomo

Offline mario78

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2015, 19:39:06 czas Polski »
Kolega wybaczy że pytam w jego temacie ;) Bardzo mi się podoba efekt postarzania jaki uzyskałeś i chciał bym zrobić cos podobnego z dębem. Jest to możliwe bez specjalistycznych maszyn?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2015, 21:23:19 czas Polski »
Jest możliwe, szczotka druciana i do roboty, ręczna bądź na wiertarce czy kątówce.

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2015, 23:18:57 czas Polski »
Jak robi się takie wypełnienie

no juz TomekZ odpowiedzial Ci fachowiej niz ja byl bym w stanie :) dodam tylko moje wymiary. rama 23mm, plycina ok.17mm. Rowek w mojej ramie ma 7mm i gleboki na 10mm.deski na plycine klejone na styk bez lemeli itp. przy wiekszych rozmiarach daje kilka kolkow Domino ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby. dla kazdej plyciny staralem zostawic 1-2mm luzu.   dodam tylko ze wszystkie drzwiczki na zdjeciu na dole nie sa jeszcze sklejone tylko zmontowane na sucho! wszystko ladnie sie sklada jak klocki Lego, bez zadnego mlotka ale oczywiscie jest troszke luzu na klej.

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2015, 23:24:53 czas Polski »
Będziesz pasował frontu u siebie na leżąco?
a bede :D tzn. sprawdzilem tylko ile luzu moge zostawic i wypadlo tak ze 3mm z kazdej strony. wiec  montowac fronty moge u klienta :) 

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2015, 23:45:10 czas Polski »
Jest to możliwe bez specjalistycznych maszyn?

ja uzylem wiertarki i takiej szerokiej szczotki. zdjecie nizej.(z innego watka :P) sa tez takie specjalne do szlifierki katowej.  Pewnie szczotkarka Festoola Rustofix bylo by lepiej i szybciej ale to dla bogatych :D

P.S. zaloz maske bo umrzesz od pylu :D

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2015, 23:51:43 czas Polski wysłana przez prezzemolo »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2015, 08:30:33 czas Polski »
P.S. zaloz maske bo umrzesz od pylu

Nie tylko , bo maska powinna być na  całej twarzy , gdyż w trakcie pracy odłamują się druty stalowe ze  szczotki i mogą się wbić w oko  lub twarz.To co napisałem to nie instrukcja wzięta z kartki tylko z doświadczenia podczas szczotkowania.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2015, 08:43:36 czas Polski »
TomekZ i prezzemolo
dziękuję za informacje, bardzo dobry i jasny opis.

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2015, 23:26:15 czas Polski »
prawie wszysto skonczone!klamki narazie zastapione wkretami  , ale te prawdziwe sa juz w drodze :D
na pierwszej fotce szkielet paneli.

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Marca 2015, 18:04:26 czas Polski »
Jak zwykle pokazałeś kawałek dobrej roboty :) bardzo fajnie ogląda się Twoje realizacje.
Ciekawi mnie czy taki typ mebli sprawdzi się w warsztacie szewskim.

pozdrawiam :)