25 Kwietnia 2026, 00:41:14 czas Polski

Autor Wątek: Półki  (Przeczytany 7094 razy)

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Półki
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2015, 20:49:39 czas Polski »
Najszybsza to będzie wiertarka wielowrzecionowa :)
Podobna cena.

Offline hobbysta

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marca 2015, 09:26:02 czas Polski »
a frezy domina nie będą się szybko tępić na wiórowej płycie? muszę liczyć na jak częste ich wymiany?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2015, 09:35:49 czas Polski »
Uważam, że nawet dobrze zrobiony szablon pod kołki i wiertarka stołowa bardzo dobrze się sprawdzą i będą o wiele tańsze w eksploatacji. Nie spodoba Ci się albo biznes nie wyjdzie, małe nakłady. W przypadku Domino zabawa zaczyna się od dużych wydatków. Zrobiłem już sporo mebli na połączenia tylko kołkowe i klej, używam Wolfcraft WF3750000 i jestem z niego zadowolony. Przy robieniu małych półeczek sprawdzi się nawet stolik z przykładnicą na wiertarce kolumnowej. Minimum nakładu a dokładność jak w Domino.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marca 2015, 09:59:28 czas Polski »
Skoro nie masz doświadczenia, to zacznij od Wolfcrafta, który proponuje Kwita. Na Domino czy Lamello możesz zdecydować się później.

Offline hobbysta

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marca 2015, 12:50:52 czas Polski »
a powiedzcie mi czy połączenie na domino będzie tak samo mocne jak konfirmaty?

Offline MetQ

• Full Member
  • Ocena +2/-1
  • Wiara czyni cuda
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marca 2015, 13:05:51 czas Polski »
a powiedzcie mi czy połączenie na domino będzie tak samo mocne jak konfirmaty?
Sam już nie wiem w którym kierunku brniesz.
Bierz tą kołkownice i jak ci nie wyjdzie to będziesz stratny 100 PLN a nie 2000 PLN.
Przy tego typu pierdółkach kołkownica i domino będzie miało porównywalną jakość,
chyba że masz wolne środki i się upierasz przy tym domino.
Ad meliora tempora

Offline hobbysta

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Marca 2015, 13:46:49 czas Polski »
Bierz tą kołkownice i jak ci nie wyjdzie to będziesz stratny 100 PLN a nie 2000 PLN.
a gdzie można nowe Domino z gwarancją za 2000zł kupić?:)

chyba że masz wolne środki i się upierasz przy tym domino.
Wolne środki w kwocie 2000zł się znajdą. a upieram się przy dominie z uwagi na to, że chcę z czasem rozwinąć asortyment...
Dodatkowo wykorzystam sobie domino do składania pierdołek w warsztacie

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2015, 14:14:05 czas Polski »
Uważam, że nie masz pomysłu ani koncepcji...
Najpierw, że konfirmaty są widoczne...Pytasz o alternatywę, pada propozycja kołków a Ty upierasz się na Domino. Teraz pytasz, czy Domino będzie tak samo mocne jak konfirmat. Dodam, że stosuje się też kołki przy skręcaniu konfirmatami czy innymi mniej widocznymi połączeniami śrubowymi. Pada pytanie, czy znajdziesz Domino do 2000 zł? Może i tak. Później zaczyna boleć jak masz kupić np. 300 szt. Domino za pięćdziesiąt kilka złotych bo mógłbyś kupić 300 kołków 8mm za 5 złotych (w takiej cenie kupuję). Znam ludzi co mają drogi sprzęt aby go mieć. Czy nie lepiej zacząć a za resztę kupić potrzebny osprzęt? 130 zł to nie majątek przy wyrzuceniu 2000 zł.
Jak można porównać przy takich półeczkach "moc" połączenia drewnianego i metalowego? Jedno i drugie na pewno wytrzyma.

Zobacz galerię PANA (amigorg), który pokazuje jak można zrobić "cuda" maszynami wykonanymi własnoręcznie. Czapki z głów!
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2015, 14:18:19 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline hobbysta

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Marca 2015, 14:23:57 czas Polski »
Czapki z głów!
!!!!!!

Koncepcje mam.
moje pytanie "a powiedzcie mi czy połączenie na domino będzie tak samo mocne jak konfirmaty?" było tylko pytaniem co do porównania mocy połączenia tych dwóch sposobów.

Kwita - wyczuwam nerwy w Twojej wypowiedzi... BEZ STRESU !!! nie mam zamiaru doprowadzać nikogo do takich stanów a jeżeli to robię to nieświadomie i niezamierzenie...

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Marca 2015, 14:46:06 czas Polski »
hobbysta, jak jego nick wskazuje jest hobbystą ;) więc nie dziwie się , że denerwuje kogoś swoimi pytaniami. nieraz głupimi. sam czasem takie zadaje bo brakuje mi doświadczenia. i choć pytanie brzmi durnie, dla niego może być kluczem do rozwikłania problemu

Offline krzyś48

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Marca 2015, 14:54:42 czas Polski »
Na

Koncepcje

dobra antykoncepcja ;D
To seria durnych stwierdzeń :P
Sorry,to tak dla rozluźnienia ::)
Pozdrawiam :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Marca 2015, 15:52:54 czas Polski »
Nie denerwuje się, wręcz odwrotnie... Napisałem to abyś przeanalizował, jednak doszukałeś się czegoś innego. Jeśli chodzi o czapki z głów, też odczytałeś to inaczej. Chodziło o "czapki z głów" dla człowieka, który tworzy na swoich maszynach takie rzeczy. Chcesz koniecznie kupić domino, kup. Wychodząc na przeciw, napisałem o kwestii kosztów zakupu sprzętu i kosztach osprzętu. Widocznie zadając pytanie o Domino, chciałeś usłyszeć że tylko to i nic innego. Najpierw zadaj sobie pytanie, jaki ciężar będzie na tych półkach? bo uważam, że jedno i drugie wytrzyma, kwestia tylko ceny wykonania i jak ktoś napisał estetyki. Czy zrobisz to na domino za 2000 zł czy na kołki za 130, nikt nie rozpozna na co jest połączone.

Poczytaj jeszcze raz wypowiedzi kolegów, padają propozycje kołków, wiertarki kolumnowej a Ty nadal piszesz o Domino...Z tego wywnioskowałem, że nie interesują Cię inne rozwiązania niż Domino.
...więc kup Domino.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Marca 2015, 16:25:13 czas Polski »
KUP DOMINO BĘDZIE NAJLEPSZE
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S. Dobrze że nie ma minusów ;D

Offline studio tata

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Marca 2015, 17:45:22 czas Polski »
to ja tez napisze jak Kozio
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Marca 2015, 18:23:39 czas Polski »
A ja powiem  tak
KUP LAMELLO :D
bo tańsze , tańsze wkładki , szybsze w pracy , bardziej  wszechstronne przy innych  pracach