21 Kwietnia 2026, 23:56:07 czas Polski

Autor Wątek: Półki  (Przeczytany 7084 razy)

Offline hobbysta

Odp: Półki
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Marca 2015, 21:15:06 czas Polski »
Dzięki że doradziliście mi bym KUPIŁ DOMINO... teraz z czystym sumieniem zapewne ZAKUPIE DOMINO :)

Offline Filip

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Marca 2015, 22:03:36 czas Polski »
Co to dla Ciebie znaczy "domowa produkcja"? Ile sztuk miesięcznie?
Przyrząd do kołkowania nadaje się do kilku sztuk trzy razy do roku. Opieranie na tym produkcji to samobójstwo. Nawet Domino to nie jest to, co być powinno.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Marca 2015, 22:06:08 czas Polski »

Tak trzymaj ;D
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2015, 22:14:20 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Filip

« Odpowiedź #33 dnia: 06 Marca 2015, 22:09:12 czas Polski »
A ja mogę teraz z czystym sumieniem powiedzieć, że cytowanie na forum leży. :D :P

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Marca 2015, 22:26:34 czas Polski »
No domowa produkcja, ale może zalać rynek tanimi półeczkami, byle się nie przesycił.
Do tego by było to szybko i tanio to niestety wiertarka wielowrzecionowa np. taka http://olx.pl/oferta/wiertarka-wielowrzecionowa-stan-dobry-cena-do-negocjacji-CID628-ID8Q8fX.html#64761ae4f7

W cenie domino i na tanie kołki, anie na ten cud od festoola

Offline Filip

« Odpowiedź #35 dnia: 06 Marca 2015, 23:01:43 czas Polski »
No o tym mówię. Wiertarka ww jak najbardziej, ale skoro to domowa produkcja to może... w kuchni, piwnicy? Raczej przerost formy - nie zwróci się z takim podejściem. Na pewno nie szedłbym w Domino, jeśli nie ma kasy na wiertarkę ww, to chociaż poziomą. Seriami powiercisz. Za 2 koła kupisz.
No i do tego cena...kołek fi8<kołek Domino. A to bardzo ważne.
Ale skoro kolega pyta o łączenie, a nie o oklejanie, cięcie, to pewnie mała ta produkcja. :P

hobbysta, masz rynek zbytu na to? Czy liczysz na olx, allegro?

Offline hobbysta

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Marca 2015, 19:36:49 czas Polski »
hobbysta, masz rynek zbytu na to? Czy liczysz na olx, allegro?

Na początku liczę na allegro i olx ale nie zamierzam się do tego ograniczać.
Co do Domina faktycznie się przekonuję, że to morze nie za dobry pomysł.

domowa produkcja to może... w kuchni, piwnicy?
produkcja w garażu z gotowych formatek.
Wiem, że kokosów na początku nie będzie ale od czegoś trzeba zacząć...

A powiedzcie mi czy mogę jakoś do takiej produkcji wykorzystać pionową wiertarkę? Jeżeli tak to jak?

Offline Filip

« Odpowiedź #37 dnia: 07 Marca 2015, 19:48:56 czas Polski »
Wiertarką pionową powiercisz otwory pod kołki na płaszczyźnie płyty. W krawędziach też od biedy zrobisz.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Marca 2015, 20:54:42 czas Polski »
Według mnie, najprościej i dokładnie można zrobić przyrząd samemu. Weź 2 deski szerokości 6cm(wystarczy) i jedną 8cm, i do tej szerszej przykręć węższe w odległości 18mm. Podczas przykręcania włóż np. kawałek płyty meblowej, którą później będziesz wkładał do nawiercania pionowego. Przyrząd ma wyglądać jak litera "pi". Aby było łatwo przy pracy seryjnej, długość całego przyrządu przytnij do długości nawiercanego materiału. W szerszej desce przyrządu od góry nawierć otwory pod małe łożyska z otworem wewnętrznym 8mm. Wklej łożyska i przyrząd do nawiercania pionowego gotowy. Łożyska pozwolą zachować Ci powtarzalność i trwałość, małe łożyska są bardzo tanie a stal w środku pozwoli Ci na wielokrotne wiercenie. Taki sam przyrząd możesz zrobić do nawiercania bocznego. Można też pokombinować i zrobić dwa w jednym. Spokojnie można wtedy wiercić nawet z ręki. Sprawdzone