03 Września 2026, 11:52:06 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie nietypowego tarasu  (Przeczytany 3923 razy)

Offline Yar0

Zadaszenie nietypowego tarasu
« dnia: 13 Marca 2015, 16:51:53 czas Polski »
Witam wszystkich.
Noszę się z zamiarem zadaszenia tarasu. Problemem jest jego kształt (przede wszystkim łuk), który możecie obejrzeć na zamieszczonych zdjęciach domu oraz jego projekcie. W jaki sposób zadaszyć łuk, tak by cała bryła nie stała się zbyt ciężka, przysadzista, by dom nie stracił swojej lekkości?  Docelowo taras będzie wyłożony deską tarasową.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2015, 17:02:40 czas Polski wysłana przez Yar0 »

Offline def

Odp: Zadaszenie nietypowego tarasu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2015, 17:49:07 czas Polski »
Rozumiem, że zadaszony ma być wycinek tarasu o podstawie okręgu. A może cały taras? Wycinek o podstawie okręgu proponuję konstrukcję  mongolskiej jurty; szczyt oparty-zakotwiony o róg . Dach lekki stały z poliwęglanu ?komórkowego. Boki w jakąś formę naprzemiennie "przeszklone" lub nie poliwęglanem aby ewnentualnie mieć nieco cienia. Boki gięte stosownie do krągłości tarasu, przesuwane na zakładkę tj pierwsza ciągnie drugą , druga ciegnie trzecią. Dwa zestawy w prawo i w lewo. Ale to Twój dom i Twoja żona,...
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2015, 17:52:29 czas Polski wysłana przez def »

Offline def

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2015, 18:04:27 czas Polski »
Sam daszek będzie chciał sam latać. Osobiście zalecam opcję szczelnego zamykania bryły i będzie bezpiecznie, pionowe boki rozsuwać na wichurę i na zimę.

Offline Yar0

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2015, 18:26:48 czas Polski »
Def dzięki za odpowiedz. Zadaszenie całości również rozważam. Opcja szczelnego zamykania bryły zdecydowanie odpada. Koszta grają główną rolę. Mysłałem by zabudować taras dwuspadowo, tak jakby nie był łukiem tylko naroznikiem z kątem prostym. Nie widzi mi się tylko narożny słup daleko w trawniku... Zadaszenie chciałbym wykonać z gontu lub blachodachówki. By nie zaciemniać w dużym stopniu salonu myślałem nad pasem poliwęglanu pomiędzy arkuszami blachodachówki lub zrobieniu czegoś na wzór okien dachowych.  Z pewnościa najlepiej wyglądałoby zadaszenie w formie łuku ale nie wyobrażam sobie docinania blachodachówki do kształtu tarasu, łuku. Później wrzucę zdjęcie zadaszenia które znalazłem w sieci to będzie wszystko jasne.

Offline def

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2015, 19:23:48 czas Polski »
Zaplanuj to, co chcesz mieć na samym końcu. Ma być lekko, jasno, musi być dach z poliwęglanu lub szkła. Nie masz dzisiaj na to, kup namiot picknikowy za 500,- lub nieco więcej. Przytul do budynku nawet połowę tego namiotu. Uzupełnij taras betonem, ogrodowymi kasetonami z betonu lub drewna aby wewnątrz namiotu uzyskać optycznie i rzeczywiście równy poziom by nie łamać sobie nóg. W ten sposób doczekać funduszy i doświadczyć proporcji. To co piszesz, przepraszam, już widzę, że nie zadziała. Blacha bębni, daje cień i w słońcu gorączkę. Wygląd ciężki. Reszta to też nie po mojemu. Zadzwoń do przyjaciela i podyskutuj. Pooglądaj googel obrazki ,... Zabraniam Ci poddawać się tylko mojemu osądowi. To Ty masz czuć się dobrze i zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2015, 19:36:47 czas Polski wysłana przez def »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marca 2015, 19:36:01 czas Polski »
2 lata temu też stałem przed zadaszeniem tarasu, kształt znany, nie bardzo wiedziałem czym wykończyć dach, poliwęglan czy papa. Na blachodachówkę miałem za mały spadek, żona upierała się na poliwęglan. Na szczęście znajomi zrobili sobie taki daszek w sąsiedztwie swojej sypialni. Co jakiś czas kolega biega z Karcherem i myje by nie był zielony, szczególnie gdy drzewa pylą, przy większym deszczu huk. Problem się sam rozwiązał, została mi papa termozgrzewalna, pomalowana specjalną srebrną farbą, dzięki czemu jest chłodno. Swoją drogą, na Twoim miejscu zrobił bym kwadrat dwuspadowy ze zwężeniem w stronę budynku. Kształt z góry jak dwa trapezy prostokątne w literę L. Słup co prawda na trawie ale taras będzie w pełni funkcjonalny.

Offline def

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marca 2015, 19:42:31 czas Polski »
To są słuszne argumenty. Wszystko ma swoją cenę. Glony rosna i trzeba je myć. Darmo jest  tylko szynka i ser,..... w pułapce na myszy. W jednym się zgadzamy, ten okrąg to pomyłka,.... ale chata ładna.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2015, 22:35:53 czas Polski »
Tak się składa, że mam duży taras i to na pierwszym piętrze, nad sporym wejściem do domu. Powstał jak rozbudowywałem dom. Nie bardzo wyobrażałem sobie czyszczenie dachu z drabiny. Zresztą przy sporym dachu stojącym na ziemi, nie bardzo wyobrażam sobie chodzenie po poliwęglanie. Większość rozkłada deski po których chodzi. Wolę jednak mniej problemowe konstrukcje. Wiaty materiałowe też przerabiałem... Szkoda kasy, w kółko trzeba interesować się pogodą czy aby nie będzie za mocno wiało. Raz wichura właśnie połamała mi wiatę za 1500zł. Składaj na zimę, rozkładaj na wiosnę ...

Offline demolkaa

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2015, 11:32:01 czas Polski »
A moze by zrobic dach na zasadzie altanki szescio lub osmiokatnej cos ala moja altanka od spodu oodbitka widoczna a na gore gont. Jakby dobrze pomyslec to i luk by szlo tak wykonac dokladajac krokwie.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

Offline Yar0

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marca 2015, 12:46:22 czas Polski »
Znalazłem w sieci takie oto zadaszenie tarasu częściowo podobnego do mojego. W moim przypadku trzy słupy byłyby daleko w trawie ale myślę, że dramatu estetycznego z tym by nie było. Jak widać na zdjęciu zaciemnienie jest bardzo duże dlatego co najmniej dwa okna dachowe bym zrobił sam, fixy bo po co mi opcja otwieranie. Będzie zdecydowanie łątwiej je zrobić. Poliwęglan tak jak piszecie dobry jak nowy, z czasem wygląda paskudnie.
 Def odnośnie kosztów i planów. Całego taras mając nawet nieograniczone środki nie chciałbym budować. Ogrody zimowe czy oranżeria to nie moje klimaty. I masz racje, łuk tego tarasu to jedna wielka porażka. Generalnie przez taras już spać nie mogę. Dwa lata temu miałem położona żywice poliuretanową którą po pierwszej zimie musiałem zrywać. Fliz nie chce bo i tak odpadną, na naturalny kamień mnie nie stac, zresztą kto mi to dotnie po łuku. Jeśli już to koszta kosmos. Dlatego będę ukladał sam deske tarasową z modrzewia. Niestety naszego krajowego. Myślę nad zadaszeniem bo w południe nie idzie wysiedzieć na słońcu to raz a dwa to pod zadaszonym tarasem modrzew dłużej mi się utrzyma.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2015, 12:56:54 czas Polski wysłana przez Yar0 »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marca 2015, 13:06:28 czas Polski »
 :)

Offline Yar0

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marca 2015, 13:06:54 czas Polski »
A moze by zrobic dach na zasadzie altanki szescio lub osmiokatnej cos ala moja altanka od spodu oodbitka widoczna a na gore gont.
Bardzo dobry pomysł i również poważnie się nad nim zastanawiam. Gont dotne bez problemu pod żądany kształt. Podbitka ładnie polakierowana pięknie by wyglądała:) Poniżej dwa kolejne zdjęcia zadaszenia po łuku. Poliwęglan zastąpić gontem i by chyba było? Co myślicie o oknach dachowych, które by mi wpuściły trochę światła?
Ps
Sorry za posta pod postem ale znikła mi opcja edycji

Offline Yar0

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marca 2015, 13:08:10 czas Polski »

Offline def

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marca 2015, 13:33:46 czas Polski »
Nie chcę robić za "Alfonsa i Omegę"  :o i zdominować Wasze wypowiedzi. Nie powiem, co mi się spodobało a spodobało. Chcę jeszcze się dowytłumaczyć z jurtą i namiotem; chodziło mi o proporcje i konstrukcję. Materiały nie powiem, że można lekceważyć, ale to rzecz wtórna. Tak czy siak, masz w czym wybierać i zrób sobie dobrze no i żonie, niech ma też coś z tego. Zawsze stosuję zasadę, że najważniejsza jest funkcja a potem funkcję ubieramy wyrafinowaną formą. Nie jestem konsekwentny i ztm bywa różnie.