20 Maja 2026, 17:56:07 czas Polski

Autor Wątek: Zaciski/ściski  (Przeczytany 24111 razy)

Offline a3756

Odp: Zaciski/ściski
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Czerwca 2014, 11:36:41 czas Polski »
Irwinów to raczej po tyle nie kupisz chyba że masz kogoś w usa.  Nie wiem czy koledzy nie kupowali  tych
http://www.partnar.pl/ na ale są chyba po 230 zł za 5 sztuk

trdm

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Czerwca 2014, 09:40:09 czas Polski »
ja za irwin-a typu head zapłaciłem 120 zł za sztukę

kozio

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Czerwca 2014, 19:52:06 czas Polski »

Offline studio tata

« Odpowiedź #48 dnia: 04 Czerwca 2014, 21:59:25 czas Polski »
mam uzywam
trzeba nasmarowac i bedzie ok

Offline RobRob

« Odpowiedź #49 dnia: 19 Listopada 2014, 23:31:15 czas Polski »
Panowie jak wam się sprawują te ściski partnera
na Allegro są jeszcze irwiny i jeszcze jakieś Jason
ma ktoś może te irwiny lub Jasony
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=scisk+rurowy+&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v10-p-3-o-1106

Offline a3756

« Odpowiedź #50 dnia: 20 Listopada 2014, 16:09:40 czas Polski »
Ja mam w stylu tych jonsonów firmy pony z usa i bardzo sobie chwalę. A te irwiny to jakieś dziwne

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #51 dnia: 04 Kwietnia 2015, 20:10:49 czas Polski »
A co sądzicie o takim zacisku (ścisku)? https://www.narzedziowy.pl/85751_IRWIN-Scisk-typu-Head.html
Zastanawiam się czy kupić takie jak w linku czy może rurowe.

Offline robson

« Odpowiedź #52 dnia: 04 Kwietnia 2015, 21:03:22 czas Polski »
Trudno odpowiedzieć ,które są lepsze podoba mi się w tym patencie to że jest pełna regulacja długości .

Offline darkk

« Odpowiedź #53 dnia: 08 Kwietnia 2015, 18:18:11 czas Polski »
Jest może ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie, która opcja ścisków rurowych jest lepsza, mocniejsza i bardziej wytrzymała? A mianowicie stoję przed wyborem partnarów, w których rura jest wkręcana na gwint w element ścisku ze śrubą, a "jason"/"irwi style" (na allegro), w których oba elementy ścisku posiadają blaszki, które klinują rurę. Fakt, że cena tych drugich jest o 25zl na sztuce wyższa niż partnarów, nie przekonuje mnie, że będą one lepsze. A na besseye niestety mi budżet nie pozwala, szczególnie że planuję kupno 6-8 sztuk takich ścisków.
Kolejną kwestią, która mnie nurtuje to czy ma jakieś znaczenie czy w takich ściskach zastosuję rurę ze szwem czy bezszwową? czarną czy ocynkowaną? i czy wystarczy rura o grubości ścianki 2,3mm czy może raczej szukać czegoś grubszego?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Kwietnia 2015, 19:10:47 czas Polski »
Rodzaj rury ma znaczenie.
Bezszwowa jest mocniejsza i gładsza.
Nie widziałem na żywo takich ścisków, ale podejrzewam, że nawet nie nałoży się ścisku na taką rurę. Jeżeli już się to uda, to przesuwanie będzie bardzo upierdliwe i jest ryzyko ślizgania się w czasie zaciskania.
To taka moja teoria. :)

Offline darkk

« Odpowiedź #55 dnia: 08 Kwietnia 2015, 20:06:24 czas Polski »
Bezszwowa jest mocniejsza i gładsza.
Nie widziałem na żywo takich ścisków, ale podejrzewam, że nawet nie nałoży się ścisku na taką rurę. Jeżeli już się to uda, to przesuwanie będzie bardzo upierdliwe i jest ryzyko ślizgania się w czasie zaciskania.

Czyli mam z tego rozumieć, że do tych ścisków rura ze szwem będzie lepsza, bo będzie bardziej "chropowata"(?) czy źle zrozumiałem to co napisałeś.
Zanim jednak zdecyduję się na zakup poczekam, aż inni się wypowiedzą i wybiorę najbardziej chwaloną opcję. :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Kwietnia 2015, 20:39:10 czas Polski »
Rura ze szwem nie jest chropowata, tylko ma szew. ;D
Szew, czyli zgrubienie (coś jak spaw) na całej długości. I będzie gorsza od gładkiej.
Reasumując: źle zrozumiałeś. :)

Offline a3756

« Odpowiedź #57 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:32:01 czas Polski »
Ja do irwinów używam rury bezszwowej do kupienia w hydraulicznym za 11 zł za metr 3/4 cala z tego co pamiętam nic się z nią nie dzieje. Końce tych rur trzeba gwintować bo z jednej strony nakręca się część ścisku.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:38:07 czas Polski »
Mam to samo, tanio i skutecznie.

Offline darkk

« Odpowiedź #59 dnia: 08 Kwietnia 2015, 21:49:17 czas Polski »
Czyli rura bezszwowa. A ocynkowana czy moze lepiej nie?
A gwint wykonac najlepiej we własnym zakresie, tj. Narzynką do rur, na allegro do kupienia za 15zl tylko bez ramienia, ale ramię do tego się jakos wykombinuje, czy moze lepiej zwykła narzynka? Czy może jeszcze lepiej zlecić to komuś na tokarce?

A ta średnica 3/4" to ma byc śr zewnętrzna rury, tak? Bo jak Znalazlem rurę 3/4 to jej średnica zew to było coś 26,9mm  a przecież 3/4" to nie jest 26,9mm. I to wlasnie mnie zastanawilo.