17 Kwietnia 2026, 18:54:17 czas Polski

Autor Wątek: obudowywanie schodów  (Przeczytany 19642 razy)

kwita

• Gość
Odp: obudowywanie schodów
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Kwietnia 2015, 17:21:55 czas Polski »
Właściciel dachu z blachy przypominającego dachówkę ;D
Właściciel dachu z blachy przypominającego dachówkę nr 2 ;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Kwietnia 2015, 18:19:08 czas Polski »
Też jestem w trakcie budowy domu. Są rzeczy na których można lub da się przyoszczędzić i takie gdzie się nie da. Moim zdaniem schody należą do tych drugich. A okna też macie byle jakie bo taniej?
Ostatecznie jednak to autora wątku schody i jego sprawa jak je wykończy.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:02:59 czas Polski »
Mily68
Masz rację.
Schody  wewnętrzne , od zawsze uważane były ( i są ) jako mebel   zdobiący  wystrój wnętrza .To robi się na lata, ma być ładne , bezpieczne  , funkcjonalne  i łatwe w utrzymaniu czystości.
W życiu obłożyłem wiele kompletów schodów w różnych  wersjach i wierzcie mi , że o wiele łatwiej jest obłożyć schody z podstopnicą , zachowując równe wymiary , nie zważając na zawsze występujące  błędy  wylewki betonowej  schodów.
Ktoś pisał  o wyrównaniu stopni Atlas-ten 10 , - życzę  powodzenia  i niech mi potem zdradzi patent który  zastosuje by ta zaprawa nie kleiła  mu się do  pacy ;)
Obrabianie  już położonych stopnic czymkolwiek  to następna mordęga by zrobić to  dokładnie , a zarazem czysto ,  sucho i by nie uszkodzić drewna . A potem zostaje nam tylko silikon w szpary , bo przecież wszystko inaczej pracuje i nie ma mocnych.
To już lepiej pomieszkać na surowym betonie i zrobić  później

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:42:11 czas Polski »
Tomku to być może w przyszłym roku będę miał do Ciebie mnóstwo pytań w temacie schodów. U mnie będą właśnie stopnie na beton. Myślę, że sprobowałbym zrobić to samemu (a co?  ;)  )

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Kwietnia 2015, 19:58:05 czas Polski »
Dasz radę :D  i pytaj

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Kwietnia 2015, 20:42:28 czas Polski »
Ja też walczę z wykończeniem domu i staram się trzymać zasady lepiej zrobić raz a nie dwa  :D Szkoda czasu kasy i energii na tymczasowe prowizorki.Odnośnie schodów moje czekają już 5 lat ale się doczekają :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Kwietnia 2015, 22:26:06 czas Polski »
A okna też macie byle jakie bo taniej?
I tu mnie kolega zranił na wskroś  ;D
Okna mam z firmy" Terrazyt " mają już 12 lat i działają ok, a czy gaz jest w nich jeszcze, to nie wiem :-\ na tamte czasy tanie nie były.
Nie wiem ile kolega w tej centralnej Polsce zarabia, bo my tu na wschodzie, do przodujących nie należymy.
Na dachu mam blacho-dachówkę i nie uważam" ŻE " też byle jaka :-\ może kolega położy dachówkę- ???  mnie było stać na podróbę dachówki czyli blacho-dachówkę i zadowolony jestem.
Przepraszam że nie na temat :-[
Pozdrawiam :)

Offline Elvis26

« Odpowiedź #37 dnia: 11 Kwietnia 2015, 23:30:56 czas Polski »
Dasz radę :D  i pytaj

I ja bym zadał kilka pytań na priv, za pozwoleniem ofkors  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Kwietnia 2015, 23:37:27 czas Polski »
Krzyś - piszesz, że okna nie były tanie więc wnioskuję, że musiały być raczej dobre bo za byle co byś chyba nie przepłacał. Blachodachówka jest już w zasadzie tak powszechna, że można mówić o standardzie (a i tu są lepsze i gorsze). Argumenty raczej nie trafione.
Co do zarobków to wiadomo jak jest - zawsze mogliby nam więcej płacić za robotę :)
Wracając do meritum wątku to moim zdaniem nie ma sensu robić podstopni z płyty G/K gdyż jest zwyczajnie za miękka. Obłożenie jej tynkiem żywicznym troszkę ją "utwardzi" ale na jak długo? Autor (być może pod wpływem małżonki?) z jakiegoś powodu nie chce drewnianych podstopni choć kilka osób znających się na rzeczy sugeruje takie rozwiązanie jako najlepsze - cóż, Jego prawo i jego schody. Równie dobrze zamiast G/K mógłby je zamalować Betondurem.
Nie wiemy z jakiego materiału będą trepy ale podstopnie można zrobić z sosny oklejonej obłogiem (będzie sporo taniej).
Rozumiem, że jak się kupuje dom to prawie zawsze już na starcie jakieś pieniądze trzeba w niego władować i każdy kombinuje żeby była to jak najmniejsza suma. Niestety, jak już napisałem są rzeczy na których nie opłaca się "sknerzyć".

Elvis26 - jak Tomek nie będzie miał nic przeciw to pytaj na forum - zawsze ktoś jeszcze skorzysta i ludzie nie będą się go pytać o to samo...
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2015, 23:39:24 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline Elvis26

« Odpowiedź #39 dnia: 12 Kwietnia 2015, 02:41:49 czas Polski »
Dobra, chciałem tylko spytać jaką najlepiej zastosować płytę mdf na podstopnicę, ma być biała. Zwykła laminowana wystarczy? Chciałem kupić cały arkusz i z niej wycinać elementy, wangi też. Ewentualnie istnieje jakiś sposób aby taką płytę laminowaną samodzielnie polakierować w chałupniczych warunkach? Drugie pytanie dotyczy ich montażu, wiem, że od góry wchodzą one we frez w stopniu a od dołu? Po prostu stopień ma być dosuniety do płyty czy też frez? W ogóle będę wdzięczny za wszelkie porady, wskazówki. Jeszcze kilka info:
- stopnie montowane na kołki fischera + piana niskoprężna,
- listwy przypodłogowe i narożniki na połączenie podstopnica, stopień - wang drewniane lakierowane na biało.

Tak będzie dobrze?

Marzą mi się właśnie takie białe podstopnice ale nie chce płacić stolarzowi 5-6 tys. za schody, skoro mogę je zrobić sam dużo taniej. Zamieszczam rysunek jak ja to widzę:

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Kwietnia 2015, 12:30:44 czas Polski »
dotyczy ich montażu, wiem, że od góry wchodzą one we frez w stopniu a od dołu?

Jedna szkoła montażu podstopnic oferuje wkładanie ich w rowek pod stopniem i w stopień  poniżej  . Druga szkoła - podstopnica w rowek pod stopniem i wchodząca za stopień poniżej . Z tym ,że jest ona do tego stopnia przykręcona na wkręty ( można dać trochę kleju )
Na podstopnicę ( grubość od 10 mm  ) starczy pl. laminowana lub   sklejka , pł. wiórowa surowa okleinowana , w ostateczności lite drewno , ale nie polecam bo się kurczy.
Kołki do montażu to przeszłość , wystarczy piana .
Listwy cokołowe to tylko na styku stopnia i podstopnicy z boczną  ścianą klejone   do  niej na klej montażowy i z tym jest trochę  gimnastyki by ładnie powcinać

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Kwietnia 2015, 23:56:00 czas Polski »
Czyli tak jak Elvis narysował - podstopnica na dole przykręcona (ew. z klejem) do tyłu trepa a od góry suwliwie wsadzona w rowek w wyższym stopniu, montaż trepów tylko na pianę? A co jeśli (a najczęściej tak jest) schody nie są wylane idealnie równo? Czy między betonem a stopniem w piance daje się jakieś dystanse celem wypoziomowania trepów?
Co do samej piany to podobno na "Zachodzie" bardzo często stolarka np. drzwiowa też montowana jest bez kołków czy kotw. Ja zrobiłem tak tylko raz - małe, lekkie drzwi od łazienki z mdf. Po roku na górze ościeżnica odchyliła się o ok. 2 - 3 mm. U siebie duże, ciężkie sosnowe dodatkowo kołkowałem i po 10 latach ani drgnęły.
Czy grubość stopni z litego (klejonka) 3 cm mieści się w normach? Mogę mieć palisander honduraski za free - odpady z produkcji instrumentów - długie ale większość niezbyt grube i szerokie - można ew. zrobić klejonkę warstwową? Na podstopnice obłóg czy wystarczy fornir? OSB np. najcieńsze pod obłóg się nada? Pytam, bo u mnie w planie była wąska klatka i schody zabiegowe. Po przesunięciu ścianek (zmniejszeniu kotłowni gazowej) i zmianie schodów na takie z podestem wyszło, że stopnie betonowe będą miały jakieś 16,5 cm wysokości ale tylko 21 cm głębokości. Wykombinowałem, że te dodatkowe powiedzmy 4 - 5 cm dadzą trepy (cienka podstopnica i wysunięty nosek stopnia). Co najwyżej będzie ból z zapraszającym (ale jeśli nic się nie wymyśli to będzie to tylko jeden stopień - szkoda, że właśnie ten a nie ostatni ale nie chciałem jeszcze bardziej zwężać podestu - i tak wyszło go 85 cm od strony "w dół" i 83 cm od strony "do góry").
Mam nadzieję, że będzie dobrze bo jutro leją beton...
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2015, 00:00:42 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:49:54 czas Polski »
mily68

kiedyś z tarcicy 42 mm robiło się stopień na gotowo ok. 36mm
z tarcicy 45 mm na gotowo ok.39 mm.
Z racji większej dostępności tarcicy 50 mm , stopień wychodzi ok. 44mm.
Tak więc ok.40 mm uważam za dobrą grubość , a 30 mm daje zbyt mocne uginanie się pod ciężarem człowieka , oddziaływaniem piany ( skurcz) i efektem wizualnym - ale są tacy co stosują taką grubość.
Co do betonów:
Uwzględniamy wysokość już na gotowo między podłogą dolnej kondygnacji i górnej, i wyliczamy wysokość stopnia w betonie.
Następnie szalunek ( deskowanie stopni ) opuszczamy o grubość materiału którym obłożymy stopnie ( grubość trepa ) + ok. 10 mm luzu na mogące się pojawić niedokładności wykonawcze betonowania , no i  na pianę.
Jeśli zrobimy betonowanie idealnie , to rezygnujemy z dużego luzu i możemy kleić później stopnie bezpośrednio na klej do betonu.
Są różne szkoły układania stopni :
Ja preferuję położenie stopnia na wypoziomowanej podstopnicy ( w rowek klej ) i podłożenie pod stopniem odpowiednio grubych podkładek  wielkości  ok. 5x5 cm proporcjonalnie w tyle stopnia ( pod miejscem przykręcenia następnej  wyższej  podstopnicy.
Tak więc stopień opiera się przodem na całej długości podstopnicy a z tył na dwóch punktach.
Co to daje ?
Otóż piana która będzie wciśnięta pod stopień , kurcząc się dociśnie jeszcze bardziej stopień do podstopnicy , ponieważ z przodu brak jest podkładek , które położyliśmy bardziej  z tył ( stopień nie jest poziomowany na 4 punktach  tylko dwóch )Jest to sprawdzony patent , by nie skrzypiały stopnie.
Okleina  0.6 na podstopnice w zupełności wystarczy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Kwietnia 2015, 23:25:41 czas Polski »
OK. Dzięki za wskazówki. Tak też obliczałem schody :) W przyszłym roku zobaczymy czy wyszło jak należy...

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 12 Lipca 2015, 01:10:32 czas Polski »
podstopnica zrobiona biała, pomalowana specjalna farba, która można po prostu na mokro umyć, na razie zdaje to egzamin, a kiedyś jak będzie kasa, zrobi się może w innym guście :)
żeby ściąć i mieć deski, najpierw trzeba, żeby urosło :)