29 Kwietnia 2026, 14:46:47 czas Polski

Autor Wątek: Obrabiarka czterostronna małych listew.  (Przeczytany 5221 razy)

Offline martin73

Obrabiarka czterostronna małych listew.
« dnia: 15 Marca 2015, 18:28:14 czas Polski »
Witam Koledzy.
Od grubo ponad dwóch godzin czytam to forum. Jestem pod dużym wrażeniem Waszej wiedzy i umiejętności, a przede wszystkim urządzeń i przyrządów jakie wykonaliście.
Mam małą zagwostkę bo najprawdopodobniej będę miał do wykonania dość dużą ilość drewnianych listewek do ramek. Ich przekrój będzie nie większy jak 20x20mm. W związku z tym zastanawiam się nad wykonaniem niewielkiej obrabiarki czterostronnej do obróbki takich elementów. Chciałbym wykonać ją na wzór większych przedstawicieli"gatunku" jednak o odpowiednio pomniejszonych gabarytach, zarówno samej maszyny jak i zastosowanych silników. Myślałem żeby jako głowic strugarskich użyć frezów z okleiniarek, mają wymienne noże i są odpowiedniej szerokości strugania.
Mam odpowiednie maszyny i umiejętności potrzebne do połączenia wszystkich elementów w całość, jednak brak mi doświadczenia projektowego i liczę tutaj na podpowiedzi.
Żeby zacząć chciałbym zapytać o parę rzeczy:
-czy ktoś wie czy można z jednego silnika napędzać narzędzia pracujące równolegle. Chodzi mi np. o
struganie góra dół, czy lepiej zastosować jeden silnik na jedno wrzeciono.
-jakiej mocy silniki dobrać do takich narzędzi. Średnica takich frezów to 70mm szerokość 20mm i planuję że nie będą strugały więcej niż 1-2mm.
-jako że owe frezy mają/mogą kręcić się z prędkościami grubo powyżej 10000obr/min jaki zastosować napęd (pasy klinowe czy pas napędowy płaski), oraz jakie stosuje się tutaj łożyska?
Znając odpowiedzi na te pytania będę mógł zrobić dokładniejszy szkic.
Pozdrawiam i z góry dziękuję z odpowiedzi.

Offline Robsonik

Odp: Obrabiarka czterostronna małych listew.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2015, 19:09:49 czas Polski »
Witaj.
Ciekawą maszynkę chcesz zaprojektować.
Ja bym nie robił maszynki stricte do 20 mm.
Zastosowałbym po jednym silniku na głowice a głowice zastosowałbym takie jak:
http://pl.feldershop.com/pl/Frezowanie/Narz-dzia-frezarskie/Frezy-do-falcowania-i-strugania/Spiralna-g-owica-strugarska-WPL-HW.html
Średnica głowicy 77mm, wysokość 80 mm.
Zakres skrawania to 10 mm (a nawet więcej w zależności od ustawienia)
Głowica może pracować z prędkościami nawet od 10000 do 17800 obrotów/min
Masz wtedy dużo większy zakres obrabianego materiału.
W razie uszkodzenia obracasz lub wymieniasz jeden nożyk a wykonane są z tego samego materiału co nożyki w oklejarce.
Do napędu silników zastosuj paski wielorowkowe, mają dużo większą żywotność niż zwykłe klinowe.

Pracowałem na tej głowicy i uważam że jest świetna.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2015, 19:12:37 czas Polski wysłana przez Robsonik »

Offline DM

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2015, 19:12:48 czas Polski »
Do licha kiedy to wywalicie ze skryptu bo ciagle się myli ten guziczek YT

Woodmaster Three Sided Molding System -- Mike Crowder Banks 300% from Cast Offs
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2015, 08:00:13 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline martin73

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2015, 20:00:17 czas Polski »
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Koledze DominikDec dziękuję za filmik. O czymś podobnym myślę.
Odpowiadam Koledze Robinsonik. Też się zastanawiam żeby zwiększyć szerokość możliwej obróbki ale to pociąga za sobą zwiększenie mocy silników napędzających te głowice a co za tym idzie cenę . Myślałem o tych głowicach ale nie mam z nimi żadnego doświadczenia. W jednym z opisów przeczytałem że służą do wstępnej obróbki. Masz jakieś doświadczenie jak strugają te głowice?
Już mam trochę więcej informacji, pomyślę posprawdzam i dam znać.
Pozdrawiam i dziękuję.

Offline Robsonik

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2015, 20:44:37 czas Polski »
Te głowice są rewelacyjne. Używałem je zawsze do normalnej obróbki. Prace na łożysku, felcowanie, obróbka na szablonie.
W razie uszkodzenia nożyka to obracasz lub wymieniasz jeden nożyk.
Zdecydowałbym się na większy wydatek, ponieważ jak trafisz zlecenie na szersze ranki to będziesz musiał zrobić nową maszynkę.
Z drugiej strony jak zmieni Ci się profil pracy to szybciej odsprzedaż maszynkę z szerszym struganiem.
Osobiście jakbym szukał czterostronnej obrabiarki to prędzej bym kupił maszynę która może obrobić element 80x80 niż 20x20.
Silnik - im większy zbiór tym mocniejszy silnik.
Następna rzecz, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak długo silnik ma pracować.
Czy to będą dwie godz dziennie czy dwie zmiany dziennie.

Offline Filip

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2015, 20:48:46 czas Polski »
Przy listwach 20x20 duży zbiór, nawet ostrymi narzędziami, jest niewskazany.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2015, 21:20:50 czas Polski »
Dużo tego będziesz obrabiał ? 
Chcesz od razu zbierać z 4 stron ( taki dałeś temat ) jak nie to  zmień temat na "obrabiarka dwustronna małych listew )
       Jak masz  trzy fazy w warsztacie , to pogadamy ( pw ) -  mam dwustronną frezarkę która obrabiała listwy drewniane do rolet, itp.

Offline martin73

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2015, 21:40:54 czas Polski »
Te głowice są rewelacyjne. Używałem je zawsze do normalnej obróbki. Prace na łożysku, felcowanie, obróbka na szablonie.
W razie uszkodzenia nożyka to obracasz lub wymieniasz jeden nożyk
Mógłbyś napisać przy jakich prędkościach pracowałeś na tej głowicy i w jakim drewnie. jesli podasz przybliżoną wartość obrotów będę mógł obliczyć przełożenia.
Zdecydowałbym się na większy wydatek, ponieważ jak trafisz zlecenie na szersze ranki to będziesz musiał zrobić nową maszynkę.
Z drugiej strony jak zmieni Ci się profil pracy to szybciej odsprzedaż maszynkę z szerszym struganiem.
Zrobię chyba tak żeby maszyna mogła być wykorzystana do produkcji np. boazerii lub deski podbiciowej.
Następna rzecz, to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak długo silnik ma pracować.
Czy to będą dwie godz dziennie czy dwie zmiany dziennie.
Raczej planowałem żeby maszyna pracowała raczej całą zmianę ale mogą to być np. dwa dni w miesiącu.
Przy listwach 20x20 duży zbiór, nawet ostrymi narzędziami, jest niewskazany.
Święta prawda. materiałem który będzie obrabiany będzie cięta piłą kantówka więc już dość dokładne wymiary.
Chcesz od razu zbierać z 4 stron ( taki dałeś temat ) jak nie to  zmień temat na "obrabiarka dwustronna małych listew )
Tak jak napisałem chciałbym w jednej operacji obrobić cztery strony.

Offline DM

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2015, 21:48:39 czas Polski »
Jak ma być na pełny etat to lepiej celować w frezarkę używaną 4 stroną.

W sumie kiedyś potrzebowałem czegoś takiego ale niestety chyba nie ma takich maszyn mini do prostych robótek.

Offline Filip

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2015, 21:51:29 czas Polski »
@DominikDec, masz do tego wielopiłę, czy każdy klocek odcinasz pojedynczo?

Offline DM

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2015, 22:09:05 czas Polski »
Obcinane pojedynczo na małej pilarce SAM z ruchomą culagą czy jak to tam się nazywa.

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2015, 23:26:39 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2015, 23:30:57 czas Polski wysłana przez Keleven »
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline macias

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Maja 2015, 20:01:52 czas Polski »
Bardzo fajny pomysl. Daj znać jak tam postępy, sam jestem ciekaw jak to sie sprawdzi bo też by się przydała. A koszt takiej dużej i utrzymane jej to spory wydatek. Pozostaje więc grubościówka + dokładna dwóch frezarek lewo / prawo z regulacja wysokości ( winda?) i odległości frezowania.
Podrawiam