Witam Koledzy.
Od grubo ponad dwóch godzin czytam to forum. Jestem pod dużym wrażeniem Waszej wiedzy i umiejętności, a przede wszystkim urządzeń i przyrządów jakie wykonaliście.
Mam małą zagwostkę bo najprawdopodobniej będę miał do wykonania dość dużą ilość drewnianych listewek do ramek. Ich przekrój będzie nie większy jak 20x20mm. W związku z tym zastanawiam się nad wykonaniem niewielkiej obrabiarki czterostronnej do obróbki takich elementów. Chciałbym wykonać ją na wzór większych przedstawicieli"gatunku" jednak o odpowiednio pomniejszonych gabarytach, zarówno samej maszyny jak i zastosowanych silników. Myślałem żeby jako głowic strugarskich użyć frezów z okleiniarek, mają wymienne noże i są odpowiedniej szerokości strugania.
Mam odpowiednie maszyny i umiejętności potrzebne do połączenia wszystkich elementów w całość, jednak brak mi doświadczenia projektowego i liczę tutaj na podpowiedzi.
Żeby zacząć chciałbym zapytać o parę rzeczy:
-czy ktoś wie czy można z jednego silnika napędzać narzędzia pracujące równolegle. Chodzi mi np. o
struganie góra dół, czy lepiej zastosować jeden silnik na jedno wrzeciono.
-jakiej mocy silniki dobrać do takich narzędzi. Średnica takich frezów to 70mm szerokość 20mm i planuję że nie będą strugały więcej niż 1-2mm.
-jako że owe frezy mają/mogą kręcić się z prędkościami grubo powyżej 10000obr/min jaki zastosować napęd (pasy klinowe czy pas napędowy płaski), oraz jakie stosuje się tutaj łożyska?
Znając odpowiedzi na te pytania będę mógł zrobić dokładniejszy szkic.
Pozdrawiam i z góry dziękuję z odpowiedzi.