02 Maja 2026, 09:45:46 czas Polski

Autor Wątek: Prowadnica/szablon do połączeń typu jaskółczy ogon  (Przeczytany 3026 razy)

Offline Jarek75

Prowadnica/szablon do połączeń typu jaskółczy ogon
« dnia: 17 Marca 2015, 23:20:32 czas Polski »
Witam,
jak w temacie chciałbym wykonać we własnym zakresie prowadnicę do frezarki górno wrzecionowej aby wykonywać połączenia tego typu. Generalnie chodzi mi o to czy jest jakaś zależność pomiędzy średnicą pierścienia kopiującego a wielkością frezu do grubości deski, czyli rozstaw "zębów" w prowadnicy jaki musi być żeby było dobrze.
Jeśli  ktoś ma jakieś materiały lub link albo po prostu dobrą radę będę zobowiązany.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Prowadnica/szablon do połączeń typu jaskółczy ogon
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2015, 23:26:49 czas Polski »
Wycinałem ostatnio taki szablon dla jednego forumowicza. Sam też sobie zrobiłem, ale jeszcze nie potestowałem.
Tam między zębami było 17mm
Też się zastanawiam czy pierścień kopiujący musi być wilkości 17mm czy może być mniejszy.

Offline Jarek75

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2015, 14:16:13 czas Polski »
Ok. więc może jest ktoś kto ma taki szablon i podpowie jaką ma średnicę pierścienia kopiującego oraz jaką średnice maja otwory w szablonie i jaka jest ich głębokość?

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marca 2015, 16:50:03 czas Polski »
Ja w giełdzie miałem do sprzedania cały zestaw razem z frezem.
Aktualne jest dalej.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marca 2015, 17:07:53 czas Polski »
Wycinałem ostatnio taki szablon dla jednego forumowicza. Sam też sobie zrobiłem, ale jeszcze nie potestowałem.
Tam między zębami było 17mm
Też się zastanawiam czy pierścień kopiujący musi być wilkości 17mm czy może być mniejszy.
A to nie jest tak, że średnica pierściena, wielkość frezu, rozstaw palców w szablonie muszą być odpowiednio dobrane bo inaczej boki połączenia nie będą pasowały ?