23 Kwietnia 2026, 13:20:16 czas Polski

Autor Wątek: Szafa pod skosem  (Przeczytany 1983 razy)

Offline Seba856

Szafa pod skosem
« dnia: 19 Marca 2015, 18:59:06 czas Polski »
Witam, podpowie mi ktoś może bo nigdy nie brałem się za taką szafę...

Ciulowo z tym wymiarowaniem zwłaszcza trójkąt, nie wiem na co uważać szczególnie. Pod same schody do końca szczeliny raczej się nie dostane.
Na górę i na dół planowałem dać listwę 10cm szeroka, żeby ściągnąć nierówności...

Konstrukcja ze zwykłej płyty. A front MDF ze wzorem.
Cały ten przód ze zdjęcia ma być z frontów na zawiasach a bok, czyli tył szafy ma być cześć przesuwna.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Szafa pod skosem
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2015, 20:21:24 czas Polski »
Jak zrobisz szafe na metr głęboką i robisz "skrzynki" na nogach to nie wyregulujesz nóg bo ręką nie sięgniesz.
Chyba nie kumam tego boko-frontu co się ma przesuwać.

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2015, 22:28:29 czas Polski »
Nie za głęboka ta szafa ? jak wyciągać rzeczy z górnych półek.
Szafę podziel na segmenty będzie łatwiej rozliczyć elementy.

Offline nefestus

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2015, 15:09:38 czas Polski »
Z tego co widzę to fajny pomysł na dwuczęściową szafę. Z przodu półki a z tyłu głęboki schowek. Jeśli dobrze czytam rysunek.
A o co konkretnie pytasz? W czym podpowiedzieć? Czy front ma mieć przesuwne drzwi?
"Zwycięzcy to przegrani, którzy powstali i spróbowali o jeden raz więcej."

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2015, 15:30:16 czas Polski »
Widzę, że zwymiarowałeś wysokość półek po 30cm, 40 cm itd. Brałeś pod uwagę grubość materiału(płyty) na półki? Trochę centymetrów Ci odejdzie...

Offline Seba856

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2015, 15:43:23 czas Polski »
Przód szafki, czyli to z obrazka może mieć głębokość 40cm.
Odstępy między półkami są tutaj tylko poglądowo. Oczywiście będę odliczał 18mm.

Głębokość tylko 40cm(może być pare cm więcej). Ponieważ tył szafy(na rys. oznaczone bok szafy) będzie przesuwny i ta wolna przestrzeń za półkami da schowek na jakieś zmiotki odkurzacz itd.

Nie chce robić tej szafy na skrzyni. Tylko "listwa" 10cm szeroka, żeby nierówności ściągnąć z płytek i górna część schodów.
Z tymi frontami walczę bo ciężko jest mi ustalić dobry wymiar. Na szerokość jakoś w miarę idzie to ustalić. Natomiast z wysokością mam problem.
Mógłbym to pewnie jakoś po skosie wymierzyć, ale boję się ze wymiar mi ucieknie... skos jest bardzo nierówny.
Mógłbym tez zamontować najpierw te 'listy' i ściągnąć nierówności po czym wymiarować, ale do klienta mam ponad 100km i raczej mało sensowne jeździć 2,3 razy.

Nie potrafię się teraz dobrze określić z tym wszystkim...