15 Maja 2026, 01:21:27 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie  (Przeczytany 6076 razy)

Offline WIUREK

Klejenie
« dnia: 23 Marca 2015, 21:35:19 czas Polski »
Jeżeli ktoś z forumowiczów będzie miał pytania dotyczące nietypowych połączeń na klej - nie tylko drewno z drewnem - chętnie służę pomocą.

Offline Morświn

Odp: Klejenie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2015, 22:43:06 czas Polski »
To ja zapytam czym najlepiej połączyć kamien z drewnem?
I może polecisz jakiś klej który szybko złapie metal z drewnem (musi być mocny).

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2015, 09:24:09 czas Polski »
a ja będę wdzięczny za informacje  czym najlepiej  przykleić magnes do drewna (sklejkowe magnesy na lodówkę)

Offline profes12

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2015, 10:01:40 czas Polski »
Witaj, proszę o informację odnośnie najbezpieczniejszego tj. solidnego połączenia klejonego wzdłużnego drewna, robię ramę łóżka z pozostałości klejonki bukowej i dłuższy bok muszę skleić w połowie długości. Swoje przemyślenia już mam, natomiast chętnie poznam twój sprawdzony sposób z gwarancją  :) że przy wygłupach mi się łóżko nie rozpadnie.

Offline WIUREK

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2015, 10:38:11 czas Polski »
Podaj więcej danych

Offline WIUREK

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2015, 10:56:09 czas Polski »
Witaj, proszę o informację odnośnie najbezpieczniejszego tj. solidnego połączenia klejonego wzdłużnego drewna, robię ramę łóżka z pozostałości klejonki bukowej i dłuższy bok muszę skleić w połowie długości. Swoje przemyślenia już mam, natomiast chętnie poznam twój sprawdzony sposób z gwarancją   że przy wygłupach mi się łóżko nie rozpadnie.

Nie chcę wymyślać koła, myślę, że tu nie ma nic nietypowego w tym połączeniu. Zastanów się nad wykorzystaniem klejów poliuretanowych, może podawanych na gorąco. Są to kleje konstrukcyjne, to znaczy, że wytrzymałość spoiny jest większa niż wytrzymałość klejonych materiałów. Doświadczony stolarz poda najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Są przecież tacy na forum DiD.

Pozdrawiam

Offline WIUREK

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2015, 11:00:06 czas Polski »
a ja będę wdzięczny za informacje  czym najlepiej  przykleić magnes do drewna (sklejkowe magnesy na lodówkę)
Drewno surowe, lakierowane, szlifowane ????
Co to za aplikacja - podaj więcej danych

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2015, 14:50:19 czas Polski »
To sklejanie robi się coraz bardziej śmieszne i dziwne... Bardziej skomplikowanie aniżeli budowa promu kosmicznego ;D

czym najlepiej  przykleić magnes do drewna (sklejkowe magnesy na lodówkę)

np. ten Przezroczysty elastyczny klej epoksydowy - MULTIBOND-1202 tworzy spoiny które mogą być narażone na naprężenia statyczne i dynamiczne jak np. klejenie rdzeni, magnesów i elementów z tworzyw w przemyśle elektrotechnicznym, coś koło 18-19 zł
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2015, 14:56:00 czas Polski wysłana przez kwita »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marca 2015, 16:33:25 czas Polski »
...zawsze można polecić klej najmocniejszy, albo podać 2-3 rodzaje. Zacznijmy od tego, że jeśli podasz nam klej bardzo nietypowy, to albo cena nas zabije albo nie będzie dostępny w sprzedaży. Jeżeli ktoś chce przykleić do blachy malowanej a będzie ona lakierowana a klej będzie wymagał braku lakieru to w miejscu przyklejenia można lakier usunąć. Trochę logiki, bo w reklamie TV też reklamują klej, który przyklei półkę do ściany-tylko nikt nie mówi, że półka spadnie ze ściany razem z farbą.
Jak zamawiasz drzwi u stolarza, on nie pyta jaka występuje wilgotność, w którą stronę mają być słoje, jaka jest średnia liczba opadów, bo nie wie czy lepiej czy gorzej zabezpieczyć drewno, na którą stronę świata...
Według mnie, przynajmniej w dwóch postach były wyczerpujące informacje:
-mocny klej do połączenia kamienia z drewnem - podaj najmocniejszy
-klej do połączenia magnesu z drewnem - podaj najmocniejszy

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Marca 2015, 21:42:13 czas Polski »
klejów poliuretanowych, może podawanych na gorąco
A czy nie wydzielają się przy tym opary?
Już na zimno klej dobrze daje...

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2015, 10:03:02 czas Polski »
Kwita- dzięki za odpowiedź :)

Wiurek- sklejka mniej więcej o wymiarach 50mm/50mm, klejenie do czystego drewna. Grubość sklejki 6-8. Masz inne zdanie niż Kwita w temacie?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2015, 23:52:30 czas Polski »
http://www.woodworkerssource.com/blog/woodworking-projects/how-to-improve-your-solid-panel-glue-ups/

Wrzucam tu, żeby nie zakładac nowego tematu.

wysłane przy użyciu tapatalk

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:17:08 czas Polski »
Ciekawe - ale na klejonkę z kilku lameli potrzeba sporo takich klocków nie mówiąc już o wyrównaniu klejonych elementów z daleka od końców. Mnie się sprawdzają proste kantóweczki podklejone taśmą pakową. Jedna z góry i jedna z dołu w tylu miejscach ile potrzeba. Niby jak się ma dobrze obrobione elementy to nie potrzeba aż tyle ale nieraz dłuższe muszę kleić na podłodze której do płaskości sporo brakuje...
Natomiast patent na nie przewracanie się ścisków i ich równe rozłożenie super!

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Sierpnia 2015, 00:25:31 czas Polski »
A tutaj siły jakie działają na klejonki podczas sciskania

wysłane przy użyciu tapatalk