20 Kwietnia 2026, 08:13:23 czas Polski

Autor Wątek: Mój kącik - pytania, pomysły, realizacja  (Przeczytany 4800 razy)

Offline harnas3007

Mój kącik - pytania, pomysły, realizacja
« dnia: 24 Marca 2015, 08:32:45 czas Polski »
Wczoraj zanotowałem mały sukces, ponieważ udało mi się dogadać z teściem o wydzierżawienie kąta w jego małym garażu. Ponieważ warunki lokalowe są mocno ograniczone muszę zrobić jak kolega amigorg, że większość rzeczy będzie mobilna, a na czas pracy auto będzie pod chmurką.

Miejsce nie jest jeszcze przygotowane, więc jeszcze nie mam projektu. Mam jednak sporo pytań. Część odpowiedzi znalazłem już w istniejących wątkach i na zdjęciach. Jeśli jednak coś przegapiłem i o to zapytam, to bądźcie wyrozumiali ;)

Zanim przystąpię do planowania konkretnych rozwiązań zastanawiam się co mi jest tak naprawdę potrzebne do moich drobnych prac. Chodzi mi głównie o narzędzie elektryczne. Pewne jest to, że piłą stołowa będzie pilarka podpinana pod blat stołu, a wiertarką kolumnową normalna wiertarka na stojaku. Zastanawiam się jeszcze jak ugryźć kwestię szlifowania, a w przyszłości frezowania. A jakie były wasze początki, od czego zaczynaliście? Chyba nie każdy miał komfort, że jechał do sklepu i wracał z kompletem narzędzi.

Jeśli zaś idzie o same elektronarzędzia, to jakiego producenta możecie mi polecić? Chodzi mi oczywiście o dobre narzędzie w konkurencyjnej cenie :). Nie wyłożę ponad 1000zł na wyrzynarkę festool`a, ale też nie będę kupował wyrzynarki za 100-150zł, żeby ledwo przeżyła czas gwarancji. Zależało by mi na producencie, który oferuje duży wybór akcesoriów typu uchwyty, prowadnice itd. Czy rozwiązanie w postaci różnych akumulatorowych elektronarzędzi z tymi samymi akumulatorami (zielony Bosch, Ryobi One +) są godne uwagi?

Offline Kris

Odp: Mój kącik - pytania, pomysły, realizacja
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2015, 08:55:25 czas Polski »
Obstawiałbym na Twoim miejscu Makitę :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2015, 09:22:24 czas Polski »
A moze park maszynowy na parksidzie. Ale tu ciezko kupic cos bo mozna tylko brać jak "rzuca"

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline harnas3007

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2015, 09:34:40 czas Polski »
A moze park maszynowy na parksidzie. Ale tu ciezko kupic cos bo mozna tylko brać jak "rzuca"

Nie ukrywam, że mam małe obawy co do marketowej marki. Nie chodzi mi o jakość, bo mam coś z elektroniki z lidla i jest bardzo dobrze. Bardziej boję się o osprzęt i akcesoria, jak będzie z ich dostępnością.

Obstawiałbym na Twoim miejscu Makitę :)

Hmm, na pewno to rozważę. Moje dotychczasowego doświadczenia skłaniały mnie to B&D (mam ich wkrętarkę i sobie bardzo chwalę) i Boscha.

Offline BuziolPaint

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2015, 09:51:14 czas Polski »
W moim warsztacie ciężko znaleźć narzędzia inne niż zielony bosch lub parkside mam już ich trochę szlifierka mimośrodowa, szlifierka typu delta, wkrętarka, wyrzynarka, wiertarka, wiertarka stołowa, szlifierka tarczowa z papierem, kilka pneumatyków i pierdół typu grawerka i narzekam tylko na wkrętarkę boscha 12V bardzo amatorska jedyny plus że leciutka ;) pozostałe narzędzia które posiadam to zwykłe markietówki i flex marki flex ;p

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marca 2015, 09:54:26 czas Polski »
Ja również mam mały budżet i kupuje przewaznie używane markowe elektronarzedza lub na raty nowe. Oczywiście zawsze zakupy są przemyślane. Poluje na okazje, czasami się udaje, jak nie to biorę na raty 10x0% i tak powoli zbieram park maszynowy. Niektóre maszyny jak nie wszystkie można zrobić samemu. W twoim przypadku ta ostatnia opcja jest idealna bo musisz uwzgledniac warunki lokalowe.   Opcja pily stolowej z pilarka podwieszana jest optymalna, podobnie z frezarka czy wyrzynarka. Z szlifierki typu czołg można zrobić stolowa szlifierke taśmowa, a z wiertarki szlifierke czpieniowa, ze starego silnika można zrobić szlifierke tarczowa. Na początek chyba wystarczy. Wyrowniarko- grubosciowke oraz pile taśmowa można kupić uzywane na raty na allegro czy olx.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2015, 17:04:46 czas Polski »
Harnaś - a może zastanowisz się nad ręcznymi narzędziami - bez prądu. Cicho, czysto ...

Offline harnas3007

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Marca 2015, 08:08:09 czas Polski »
Ręczne narzędzia też będą, ale nie wyobrażam sobie rozcinania sklejki czy desek ręcznie ;) A nie mam też zaprzyjaźnionego warsztatu, gdzie takie pojedyncze rzeczy mógłbym zrobić.

A macie jakieś doświadczenia z markami Graphite czy Meec (ten czerwony rzecz jasna)?

Czy w przypadku narzędzi robionych samemu, ktoś spotkał się z jakimś patentem na sprawne przekładania napędu z np. pilarki stołowej do szlifierki? Widziałem patenty z wiertarkami, ale tutaj obawiam się małej mocy. Myślałem o jednoczesnym napędzie pilarki, szlifierki i co tam jeszcze będę miał. Ale wtedy pracując ja jednym narzędziu, drugie będzie na biegu jałowym. Dojdą dodatkowe wibracje i szybsze zużycie.

Offline jawor

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Marca 2015, 09:39:00 czas Polski »
Ja mam z Graphita mimośrodówkę, wyrzynarkę i  szlifierkę kątową - złego słowa nie powiem, ale nie katuje tego sprzętu po 8h dziennie ;) Wydaje mi się jednak, że to są produkty porównywalne z innymi markami w podobnym zakresie cenowym, na plus - sprawiają wrażenie trochę solidniejszych od konkurencji - ale to moje subiektywne odczucie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Marca 2015, 19:57:06 czas Polski »
amigorg ma patent z przekładanym silnikiem. podpatrz na jego zdjęciach. wystarczy dorobić przystawkę do silnika i jakieś szybkie mocowanie

Offline harnas3007

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Marca 2015, 08:56:21 czas Polski »
amigorg ma patent z przekładanym silnikiem. podpatrz na jego zdjęciach. wystarczy dorobić przystawkę do silnika i jakieś szybkie mocowanie

No właśnie takie miałem wrażenie, ale nie byłem. Będę musiał dokładniej przejrzeć zdjęcia. Wszystko się rozbija o to szybkie mocowanie, ale na pewno coś podejrzę.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Marca 2015, 10:04:23 czas Polski »
Ja mam silnik z podstawką, który używam do napędu trzech maszyn:
- tokarki,
- szlifierki bębnowej i szlifierki cylindrycznej do łuków.
Mocowanie jest na dwóch zawiasach trzpieniowych, wystarczy zdjąć pasek klinowy, wysunąć napęd i włożyć do innej maszyny. Przy silniku jest przewód z wtyczką a przy maszynach gniazdka i wyłączniki, które też są modułem wymiennym.
Ponieważ przy wrzecionie tokarki są dwa  przełożenia, trzpienie zawiasów są nieco dłuższe, aby móc przesuwać silnik przy zmianie przełożeń
- jest też blokada położenia.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2015, 10:19:28 czas Polski »
Aktualnie mam inny moduł zasilania, który przekładam pomiędzy maszynami razem z silnikiem: z wyłącznikiem elektromagnetycznym i regulatorem obrotów.

Offline harnas3007

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwietnia 2015, 07:52:15 czas Polski »
@amigorg

A jakiej mocy silnik jest odpowiedni do takich urządzeń. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem czym się kierować dobierając moc silnika.

I pytanie z innej beczki. Jakie są wasze preferencje jeśli idzie o organizację śrubek, wkrętów itd. Kuwety czy organizery warsztatowe?