21 Kwietnia 2026, 14:23:47 czas Polski

Autor Wątek: Zawias bolcowy - większego kalibru - poszkiwany  (Przeczytany 12771 razy)

Offline mati881

Zawias bolcowy - większego kalibru - poszkiwany
« dnia: 26 Czerwca 2013, 21:09:11 czas Polski »
Witam, Panowie jestem na etapie projektowania ławek do altany ośmiokątnej. ławki (mocowane do boku) trochę nietypowe bo, mają mieć siedzisko na 45cm szerokie, lecz z możliwością "poszerzenia" do 70cm, nie mają mieć nóg - tylko jedną pełna ściankę pełniącą funkcję nogi. Dodatkowo mają być składane i po złożeniu zajmować jak najmniej miejsca oraz po złożeniu mają wyglądać tak jak boki altany (deski w poziomie). Ale wracając do tematu, do prototypu taj ławki użyłem zawiasu bolcowego - z starych mebli, zdał egzamin tylko teraz potrzebuję czegoś bardziej wytrzymałego. Orientuje się ktoś czy znajdę coś takiego?
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwca 2013, 21:18:16 czas Polski wysłana przez mati881 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Zawias bolcowy - większego kalibru - poszkiwany
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwca 2013, 21:44:44 czas Polski »
możesz dać  szkic tych siedzisk ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwca 2013, 22:07:44 czas Polski »
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem to możesz zastosować zawiasy;     ZA-PL-321/322   ,  lub  ZA-PL-319/320  , lub  ZA-GR-354
zobacz SPARTA - Poznan

Offline mati881

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwca 2013, 22:15:59 czas Polski »
Zaraz narysuję bo szkic został w warsztacie i wtedy opiszę o co mi chodzi - siedzisko ma być podnoszone do góry i opuszczane w dół - zawias bolcowy po lekkiej modyfikacji tak działał.  ZA-GR-354 - Zawias cylindryczny 24mm - tez działa w dwie strony?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2013, 23:23:39 czas Polski »
A może bardziej odpowiedni do drewnianej altany byłby samodzielnie zrobiony zawias drewniany, dębowy?

Offline mati881

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2013, 14:50:10 czas Polski »
amigorg po Twoim poście  zdecydowałem się na drewniany zawias. Ale mam dalej mały problem... Tak jak pisałem w 1 poście, mam do wykonania ławki. Myślałem, że wszystko już mam przemyślane ale niestety... Mam problem z poszerzaniem ławki... myślałem żeby element poszerzający ławkę był schowany na zawiasie pod siedziskiem ale jaki estetyczny zawias zastosować? problem mały mam też z tą pełną "nogą". musi się ona chować pod ławkę, czyli podjechać pod sam tył tak by można było opuścić siedzisko... Macie panowie jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Dodaję szybki szkic żeby było wiadomo o co chodzi
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2013, 14:55:47 czas Polski wysłana przez mati881 »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2013, 17:21:42 czas Polski »
Tak na szybko:
Nie jestem pewien, czy dobrze zrozumiałem jak siedziska mają się składać i rozkładać. Myślę, że na dwa razy.
Na zdjęciach pokazuję zastosowane przeze mnie rozwiązanie składania stolika w garażu - warsztacie. Nogi nie są pojedyncze, tylko w postaci ram przymocowanych do zawiasów przymocowanych do ściany, nogi składają się do środka, blat jest opuszczany na dół na zawiasach taśmowych przymocowanej do części stałej, ale możesz zrobić trzy zgrabne zawiasy z drewna: na bokach i w środku tak rozmieszczone aby nie przeszkadzały w składaniu nóg. Ta konstrukcja jest bardzo stabilna i mocna, zapewniam. Jeżeli oba siedziska mają się składać  do ściany, myślę, że to też będzie możliwe, np nogi (ramy) mogą być z każdej strony podwójnie rozkładane: na zwyłke siedzisko i poszerzane.. Najlepiej zrób sobie jakiś model ze sklejki aby złapać "knif". Inne rozwiązanie, to zdjęcia z internetu, także wzory ładnych zawiasów.
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2013, 17:28:46 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline mati881

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2013, 18:48:25 czas Polski »
amigorg dzięki za odpowiedź, Chodzi o to że z tyłu ławka będzie zamocowana do ściany altany, a z przodu będzie się opierała na, hmm... jakby to opisać, jednej płycie (imitacji boku altany). i tak jak ławka będzie miała na końcu np 120cm długości, to ta noga będzie cofnięta o ok 4 cm i będzie miała wymiar 116cm x 43cm (wys siedziska - grubość siedziska) i ta cała płyta musi się schować pod siedziskiem...
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2013, 18:52:59 czas Polski wysłana przez mati881 »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2013, 08:57:51 czas Polski »
Mati , młody  jesteś to się podzielę z Tobą  wiedzą na rozwiązanie   tego problemu  ;D. Zdjęć nie  zamieszczę , ale  spróbuję opisać.

Blat siedziska składa się  z trzech  części  . Ta najbliżej    ściany     o   szer  ok  10 cm  , by  pod  nią  zmieściła  się reszta  po złożeniu  .Dalsze części podzielone  według uznania . Blaty połączone  ze  sobą  zawiasami  taśmowymi   krótkimi    lub  długimi , wg uznania  . Do  blatu zamocowanego  na stałe  do  ściany  dasz zawiasę    tak   by   można    było   całość  trochę unosić do  góry    , a połączenie  dwóch  następnych blatów      tak  by  blat  zewnętrzny   można było schować pod środkowy   . Takie  rozwiązanie pozwoli  na rozłożenie siedziska   w dwóch pozycjach jego  szerokości  .

Nogi:

Do przedniej płyty imitującej poziome  deski przykręcisz ( też takie  same  tanie  zawiasy jak do  blatów  ) nogi . Będą się one  składać z (każda  z nich  ) z dwóch połączonych ze sobą za pomocą  zawias    ( wedle  uznania - płyt , ramek  , ramek  w kształcie  litery    „H” z poprzeczką do góry   itp. .)Dwie  ramki      połączone z płytą  przednią i  ścianą mają się  składać harmonikowo   za pomocą  zawias  na   ścianę  ( będziesz to po prostu wysuwał jak  przód szuflady  , w  dwie pozycje szerokości  siedziska   , podobna  zasada jak  ramiona  markizy   )W pierwszej pozycji  siedziska przednia  płyta  będzie zwisać przed płytą  maskującą  nogi  .
Ramki te   ( dwa  komplety   na  siedzisko  ) po całkowitym pociągnięciu   do  siebie   (rozłożeniu ) nóg powinny być ustawione  trochę  w pozycji zygzaka ( nie prostopadle do  ściany  )  by po pchnięciu płyty  maskującej   w   stronę  ściany , łatwo się złożyły w harmonikę  .
Jak  chcesz to wszystko możesz postawić na obracanych kółeczkach czy kulkach łożyskowych  (kupisz  oprawione w casto )

Pozdrawiam  Tomek

Offline mati881

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2013, 11:02:29 czas Polski »
Tomekz, dzięki za szczegółowy opis, pomysł bardzo dobry, tylko że nie do końca to takie łatwe :P po złożeniu ławek przy słupach powstają "dziury", dlatego, że siedziska to trapezy więc będą one zabudowane (w tym stylu co siedziska) by po złożeniu tworzyło to jedną płaszczyznę. Jako, że noga jest szersza od siedziska to te zabudowane trójkąty będą spodem miały klika cm więcej  niż długość nogi i nie schowa się ona tak jak szuflada. Może delikatnie da się podnieść i wtedy wejdzie...Te poszerzenie nie może zwisać tylko musi być schowane... Ale chcę tutaj zrobić ukryte dwie nogi na zawiasie tak by po rozłożeniu była główna noga w tym samym miejscu a dodatkowo były 2 małe. Tylko po rozłożeniu ta główna noga- płyta będzie za niska o grubość siedziska..
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2013, 11:07:42 czas Polski wysłana przez mati881 »

Offline mati881

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lipca 2013, 22:09:12 czas Polski »
Problem z ławką można powiedzieć, że prawie rozwiązany. Został jeszcze jeden mały.. a mianowicie zawias, który pokazałem na zdjęciu. Zastanawiam się jak go ukryć by nie wystawał bo trochę mi się to nie podoba... Chodzi tutaj o zawias, na którym jest podwieszone te przedłużenie ławki...

(sorry za jakość foto ale robione wysłużoną nokią :P )

Offline mati881

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lipca 2013, 22:06:05 czas Polski »
prezentuję co powstało po podrzuceniu przez Kolegę Amigorg pomysłu z zawiasem... Deski ok 27mm grubości, os z prętu z stali nierdzewnej fi 8 mm, efekt oceńcie sami :P
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2013, 22:08:27 czas Polski wysłana przez mati881 »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lipca 2013, 22:16:38 czas Polski »
Bardzo efektownie to wygląda. Gratuluję :) :)

Offline mati881

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2013, 22:33:30 czas Polski »
Dzięki,  :) mam nadzieję, że efekt końcowy będzie jeszcze lepszy :P

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2013, 22:37:21 czas Polski »
No rewelka, taki zawias to już nie przelewki :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek