07 Maja 2026, 01:14:29 czas Polski

Autor Wątek: Najważniejsze narzędzia ręczne dla nowicjusza.  (Przeczytany 4067 razy)

Offline MrMaly_PL

Najważniejsze narzędzia ręczne dla nowicjusza.
« dnia: 02 Kwietnia 2015, 00:47:41 czas Polski »
Witam,

Słowo wstępu

W związku iż poniekąd zaczynam przygodę z drewnem (coś tam wcześniej było, ale nie nazwał bym tego przygodą ; ) chciałbym dowiedzieć się co jest najważniejsze i niezbędne, chodzi o narzędzia ręczne jak i elektronarzędzia a także chciałbym prosić o wskazówki co do budowy/umeblowania warsztatu - czego się wystrzegać, jakieś ciekawe rozwiązania, pomysły itp. (np. żeby wiertarki stołowej czy innego narzędzie nie postawić zbyt blisko ściany).

Jako że to zagadnienie jest dość szerokie i myślę że często wyszukiwane chcę założyć kilka tematów w odrębnych działach:
-Elektronarzędzia
-Narzędzia ręczne
-Umeblowanie
ewentualnie może później jeszcze coś o porządku tj. odkurzacze i odciągi.
Jeżeli temat będzie ciekawy i będzie sporo wnosił poproszę o przypięcie tematu dla potomnych :)

**Wstęp pozwolę sobie skopiować i każdy temat zacząć tym samym wstępem wraz z linkami do pozostałych tematów które będą tu:
-> Najważniejsze elektronarzędzia dla nowicjusza. [uzupełnię jak tylko napiszę]
-> Na co zwracać uwagę przy meblowaniu/budowie warsztatu? [jw]

Konkrety
Wiadomo, że bez miarki, ołówka i "jakiejś piły" nic nie zdziałamy, ale co poza tym?
Jakie najważniejsze narzędzia i przyrządy należy posiadać w swoim warsztacie? Na początek narzędzia które z pewnością przydadzą się do budowy i umeblowania warsztatu, a także ewentualnie do wykonania innych narzędzi które mogą się przydać?

Osobiście na dziś posiadam:
-Kątownik - wolfcraft - uważam że jest całkiem fajny i ma sporo udogodnień takich jak otwory co 1cm do odznaczania wzdłużnego.
-Kątownik - no name, mniejszy cieńszy, bez jakichkolwiek odznaczeń.
-Ściski stolarskie śrubowe - sztuk dwa - uważam, że przyda się znacznie więcej i znacznie lepszych, jednak liczę że do samej budowy warsztatu wystarczy
-Ściski sprężynowe - wolfcraft oraz marketowy lux tools, tutaj uważam że wolfcraft się nie postarał, albo końcówki ścisków muszą się jeszcze wyrobić, gdyż nie chodzą luźno i trzeba je ręcznie poprawiać
-Piłka ramowa do metalu (po wymianie brzeszczota i do drewna, jednak nie wiem czy się to nadaje do czegoś dokładniejszego.
-Punktak do metalu wolfcraft
-Miara rozwijana
-Liniał metalowy 50cm oraz 30cm
-Komplet 3 pilników do metalu (płaski, półokrągły oraz okrągły) oraz tarnik do drewna.
-Wkrętaki (Wera, komplet wkrętaków izolowanych)
-Klucze nasadowe (Zestaw Yato)
-Klucze płasko oczkowe (Zestaw firmy bodajże "Corona")
-Multitool Victorinox Spirit
-Zszywacz tapicerski marketowy
-Jakieś młotki ślusarkie
-Poziomice 40 oraz 80cm

I to chyba tyle jeżeli chodzi o moje wyposażenie - co jeszcze byłoby przydatne lub niezbędne według Was? Co ułatwi prace przy składaniu mebelków do warsztatu oraz przy budowie nowych narzędzi/elektronarzędzi?

kozio

• Gość
Odp: Najważniejsze narzędzia ręczne dla nowicjusza.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2015, 08:18:53 czas Polski »
DŁUTA!
Osobiście uważam że dłuta i strugi to najlepsza zabawa jeśli chodzi o ręczne  narzędzia.
Piła japońska, na początek może być ryoba.

Moja rada to: Kupuj te które będą Ci potrzebne do wykonania jakiejś pracy, a zbiorą się same.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2015, 08:29:29 czas Polski »
Ściski warto kupować przy każdej okazji. Bardzo często okazuje się, że jest ich o kilka za mało ;) , brakuje małych/dużych itp.
Piła grzbietnica lub japońska i kilka dłut oraz jak Kozio napisał strugi (chociaż ze dwa na początek).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwietnia 2015, 08:31:21 czas Polski »
Ściski warto kupować przy każdej okazji
To prawda, za każdym razem jak jestem w Juli to biorę choć jeden mały za 10zł ;)
O dziwo są niezłe.

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2015, 09:22:02 czas Polski »
Dobrze wiedzieć o tych ściskach, mowa o tych czerwonych "jednoręcznych"? Bo wiem że w juli też wolfcraft jest no ale jeżeli tańsze są spoko to bym także kupował :) Dłuta jakieś także muszę kupić, odstrasza mnie natomiast sprawa ostrzenia ich, ale pewnie doczytam :) A co jeżeli chodzi o narzędzia traserskie?

Offline Rizer

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwietnia 2015, 13:25:27 czas Polski »
Na pewno przyda Ci się miotła - po jakimś projekcie wszędzie są wiórki. Kleszcze mimo że nie przydają się wprost do pracy w drewnie ale często sie ich używa do napraw narzędzi i wielu innych rzeczy, według mnie są niezbędne. Pilnik/i do ostrzenia pił, kolejne do drewna no i jakiś tarnik półokrągły też jest przydatny. Nożyczki, nóż i jakieś szmatki do preparatów. Ostrzałka(osełka naturalna/syntetyczna/ z papieru ściernego). Ostry, twardy ołówek do zaznaczania wymiarów i drugi nie konieczne ostry, raczej miększy niż HB do rysowania kształtów z ręki. Piła grzbietnica(mała) do wycinania połączeń lub docinania małych elementów; piła grzbietnica(większa) lub płatnica do rozcinania większych desek/kantówek itp. Szczotka(mała) do czyszczenia miejsc gdzie miotła nie wejdzie. Może przydać się też jakaś mała linijka i ekierka do mniejszych projektów. Kątownik nastawny i kątomierz. No i papiery ścierne ale to się nabywa na bieżąco. Jak jeszcze coś mi zaświta w głowie to napiszę. Powodzenia :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwietnia 2015, 16:15:01 czas Polski »
Do trasowania popularny jest kątownik np; empire magnum a do większych rzeczy jakiś dekarski typu
http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/p/20/de/20dedd38a75e7e8ebf42b692c989f661.jpg

Przede wszystkim MŁOTEK bo bez niego jak bez ręki ;)

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2015, 17:46:21 czas Polski »
Witam i dziękuję serdecznie za odpowiedzi :)

Sądzę, że mimo długiego opisu źle sprecyzowałem o co chodzi, albo nie rozumiem dokładnie jak to się ma do mojej pracy. Chodzi o to, aby na początek posiadać narzędzia które będą bardzo wpływały na budowę warsztatu - np. nie sądzę, że taki strug będzie przydatny przy założeniu, że szafki itp. będą budowane z płyt wiórowych, a ewentualne maszyny najprawdopodobniej ze sklejki.
Piła japońska czy dłuto z pewnością będą przydatne, jednak tu nasuwa mi się pytanie - czy narzędzia te nadają się do obróbki sklejki? czy nie stępią się zbyt szybko? O ile dłuto pewnie bym naostrzył to z piłą obawiam się, że bym sobie nie poradził...?

Offline Rizer

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwietnia 2015, 18:02:05 czas Polski »
Co ty taki pesymistyczny. Naoglądasz się filmików na YouTube, poćwiczysz na paru piłach za 5 zł z kauflanda i już będziesz miał doświadczenie i umiejętność. Ja się nauczyłem ostrzyć piły w jedną sobotę w taki właśnie sposób.
                                                                Abraham Maslow

Offline Rizer

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Kwietnia 2015, 18:08:04 czas Polski »
Czasami niektóre rzeczy trzeba po prostu zacząć robić. Nie myśleć, że się nie umie, że się nie wie pod jakim kątem, czy ma się dobry pilnik czy.........  Po prostu piłę w imadło, pilnik w dłoń i co wyjdzie to wyjdzie. Jak nie wyjdzie to jeszcze raz tylko trochę inaczej. Jak wyjdzie to nie kuś losu i nie ostrz kolejnej piły w tym dniu bo jeszcze nikt dwa razy w totka nie wygrał :) A tak serio to po prostu trzeba zacząć.
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Kwietnia 2015, 19:30:42 czas Polski »
Myślę że powinieneś napisać czego tak naprawdę chcesz bo ludzie tu zaczynają pisać co sami by chcieli mieć ;D
Do płyt to:

miarka, zagłębiarka, wiertarka i wiertło do konfirmatów + wkrętarka z bitem.

Offline kedob

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Kwietnia 2015, 19:31:22 czas Polski »
Dokładnie, najtrudniejszy pierwszy krok.
I ktoś już wcześniej napisał, nie kupuj narzędzi na zasadzie: "bo za miesiąc będę pomagał dla wujka przy kuchni", zaczniesz, wtedy kupuj. Często potrzeba co innego niż się wydaje.
No i staraj się nie kupować NAJTAŃSZYCH rzeczy. Wiem że kasa i takie tam, ale trudno, zaprocentuje, zobaczysz

Offline MrMaly_PL

« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwietnia 2015, 20:06:25 czas Polski »
Zatem żeby nie ciągnąć w nieskończoność - dla potomności robię podsumowanko i kończymy:

Najważniejsze na początek:

a) nie kupować narzędzi "bo się kiedyś przydadzą" - kupować to co aktualnie potrzebujemy
b) nie kupować najtańszych narzędzi - zwłaszcza tych ręcznych - tutaj to chyba zwłaszcza odczuwalne
c) wyjątek od powyższego - chcemy się nauczyć np. ostrzenia narzędzia ;)

Z najpotrzebniejszych rzeczy to:

a) kątownik przynajmniej jeden
b) miarka, ołówek,
c) ściski - nigdy nie za mało, przydatne bardzo często
d) młotek
e) piła - na początek japońska
f) dłuta
g) ostrzałka bądź papier ścierny do ostrzenia narzędzi
h) pilniki, tarniki

To chyba by było na tyle :)
Dziękuję jeszcze raz - mam nadzieję że jeszcze wielu z tego skorzysta :)