Witam,
Słowo wstępuW związku iż poniekąd zaczynam przygodę z drewnem (coś tam wcześniej było, ale nie nazwał bym tego przygodą ; ) chciałbym dowiedzieć się co jest najważniejsze i niezbędne, chodzi o narzędzia ręczne jak i elektronarzędzia a także chciałbym prosić o wskazówki co do budowy/umeblowania warsztatu - czego się wystrzegać, jakieś ciekawe rozwiązania, pomysły itp. (np. żeby wiertarki stołowej czy innego narzędzie nie postawić zbyt blisko ściany).
Jako że to zagadnienie jest dość szerokie i myślę że często wyszukiwane chcę założyć kilka tematów w odrębnych działach:
-Elektronarzędzia
-Narzędzia ręczne
-Umeblowanie
ewentualnie może później jeszcze coś o porządku tj. odkurzacze i odciągi.
Jeżeli temat będzie ciekawy i będzie sporo wnosił poproszę o przypięcie tematu dla potomnych

**Wstęp pozwolę sobie skopiować i każdy temat zacząć tym samym wstępem wraz z linkami do pozostałych tematów które będą tu:
-> Najważniejsze elektronarzędzia dla nowicjusza. [uzupełnię jak tylko napiszę]
-> Na co zwracać uwagę przy meblowaniu/budowie warsztatu? [jw]
KonkretyWiadomo, że bez miarki, ołówka i "jakiejś piły" nic nie zdziałamy, ale co poza tym?
Jakie najważniejsze narzędzia i przyrządy należy posiadać w swoim warsztacie? Na początek narzędzia które z pewnością przydadzą się do budowy i umeblowania warsztatu, a także ewentualnie do wykonania innych narzędzi które mogą się przydać?
Osobiście na dziś posiadam:
-Kątownik - wolfcraft - uważam że jest całkiem fajny i ma sporo udogodnień takich jak otwory co 1cm do odznaczania wzdłużnego.
-Kątownik - no name, mniejszy cieńszy, bez jakichkolwiek odznaczeń.
-Ściski stolarskie śrubowe - sztuk dwa - uważam, że przyda się znacznie więcej i znacznie lepszych, jednak liczę że do samej budowy warsztatu wystarczy
-Ściski sprężynowe - wolfcraft oraz marketowy lux tools, tutaj uważam że wolfcraft się nie postarał, albo końcówki ścisków muszą się jeszcze wyrobić, gdyż nie chodzą luźno i trzeba je ręcznie poprawiać
-Piłka ramowa do metalu (po wymianie brzeszczota i do drewna, jednak nie wiem czy się to nadaje do czegoś dokładniejszego.
-Punktak do metalu wolfcraft
-Miara rozwijana
-Liniał metalowy 50cm oraz 30cm
-Komplet 3 pilników do metalu (płaski, półokrągły oraz okrągły) oraz tarnik do drewna.
-Wkrętaki (Wera, komplet wkrętaków izolowanych)
-Klucze nasadowe (Zestaw Yato)
-Klucze płasko oczkowe (Zestaw firmy bodajże "Corona")
-Multitool Victorinox Spirit
-Zszywacz tapicerski marketowy
-Jakieś młotki ślusarkie
-Poziomice 40 oraz 80cm
I to chyba tyle jeżeli chodzi o moje wyposażenie - co jeszcze byłoby przydatne lub niezbędne według Was? Co ułatwi prace przy składaniu mebelków do warsztatu oraz przy budowie nowych narzędzi/elektronarzędzi?