23 Kwietnia 2026, 12:10:50 czas Polski

Autor Wątek: filtr powietrza  (Przeczytany 8012 razy)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: filtr powietrza
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:52:38 czas Polski »
Te filtrowanie pod sufitem jest genialne. Każdy to przyzna kto zobaczy co się na nim zebrało po pracy (następnego dnia rano). Ilość tego pyłu który zamiast krążyć w powietrzu ląduje na filtrze...

Kiedyś po szlifowaniu egzotyka, na drugie dzień patrzę pod sufit a filtr cały pomarańczowy - tyle tego fruwało (mimo pracy z dużym odciągiem).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline wstefan

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Kwietnia 2015, 21:53:49 czas Polski »
Gdyby nie to, że mam brata który robiącą wentylację też bym nie wiedział :P
Kiedyś odbyłem z nim naradę wojenną i właśnie takie sprawy wskazał jako istotne.

Co do wentylatora to mam TD-800/200 (coś tego typu http://www.wentylacja24.pl/pl/p/Wentylator-kanalowy-TD-800200-N/222 ale starsza wersja i bez regulatora obrotów, tylko dwa biegi) jego charakterystyka http://www.wentylacja24.pl/public/assets/W_KANALOWE/TD/charakterystka.jpg

W pierwotnym planie wentylator miał być zamontowany w środku między filtrami - lepsze zbieranie, bo tylko wstępny filtr blokuje i wydmuch przez filtr dokładny.  Nie zdecydowałem się jednak na to rozwiązanie z dwóch powodów:
 - kiepski dostęp do wentylatora i nie wiadomo czy wszystko OK (przypominam wentylator z odzysku)
 - wentylator ten jest przeznaczony do środowiska czystego i bałem się żeby syf go nie zabił, bo z drugim takim może być problem w tej cenie :)

Przemku - moje pierwsze próby były właśnie z "turbiną" z okapu (z takim wentylatorem podobnym do tych stosowanych w odciągach, nie było źle ale d.. nie urywało.

Jeśli chodzi o turbiny do odkurzaczy - tu też może być pewien problem bo ... podciśnienie spoko ale przepływ mały, bo w odkurzaczu wielki być nie musi, on ma ciągnąć.

Problem w doborze jest trudny bo wentylator musi posiadać dwie cechy: przepływ w m3/h (to zależne od pomieszczenia) i ciąg żeby go filtry nie zabiły.
Zwróćcie uwagę, że podobne problemy są z odciągami - zazwyczaj w tych tańszych nikt nie podaje podciśnienia, wszyscy za to chwalą się przepływem np. na poziomie 1000m3/h. Podłączacie to do maszyny długim wężem o mniejszej średnicy np. 50mm a nie 100mm i jest lipa - za duże opory. I co z tego że masz 1000m3 jak silnik nie uciągnie. Tutaj jest podobnie. Temat rzeka... i nie chodzi mi o to żeby się wymądrzać jaki to mądry jestem. Miałem farta, że trafił  mi się taki wentylator :P

cholera ale się rozpisałem :P

Offline wstefan

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Kwietnia 2015, 22:01:59 czas Polski »
Jarku Ty masz jeszcze lepszą sytuację - odciąg masz super :) - ja mam zwykłego sheppacha w tym samym pomieszczeniu. Teraz planuje o zabudować i dać na wyjściu obudowy  filtry :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Kwietnia 2015, 23:25:12 czas Polski »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Kwietnia 2015, 09:38:06 czas Polski »
Tu jest przykład rozwiązania z trzema wentylatorami, które można włączać osobno i tym samym regulować przepływ:   http://lumberjocks.com/projects/392

Offline sajo

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Kwietnia 2015, 10:56:22 czas Polski »
całkiem niezłe rozwiązanie, znazłem ten model:
http://www.comairrotron.com/content/tarzan-td24b1-19031769a
ok. 150 pa jeden, czyli teoretycznie mogą pociągnąć 450pa.

Offline wstefan

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Kwietnia 2015, 15:29:24 czas Polski »
Tylko to nie są standardowe wentylatory od komputera :)

Każdy z nich ma około 36W (normalne komputerowe około 2W)
zwróćcie  uwagę też na ich poziom hałasu 65.20dB jedna sztuka (komputerowe 13-20dB) - to zrobi się niezły hałas jak wszystkie zaczną działać.

Offline ObywatelRP

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwietnia 2015, 15:38:54 czas Polski »
Mi tez wydawało się ze to wiatraczki do komputera jednak wymiary 180x180 i ciężar ponad 2 kg same mówią za siebie. Ponadto amigorg pisze o wentylatorach ale nic nie wspomina o komputerowych, co najwyzej mogą to być wentylacyjne, ale i te mogą nie dac rady przy drobnym filtrach.

Offline wstefan

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Kwietnia 2015, 15:58:10 czas Polski »
nie twierdze, że Amigorg tak twierdził :)
Jeśli chodzi o wymiar 180mmx180mm to w komputerach też się takie stosuje ale znowu ta nieszczęsną waga :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Kwietnia 2015, 18:45:32 czas Polski »
Taki wentylator z powodzeniem mógłby chłodzić komputer wielkości .... szafy ;)
Spójrzcie na dane techniczne wentylatora ( link Sajo) - każdy daje przepływ 320 CFM, tj. 320 x 1,7 m3/h = 544 m3/h  ( 1 CFM = 1,7 m3/h; CFM to jednostka przepływu mierzona w stopach sześciennych na minutę)
Jeżeli uruchomimy trzy, to mamy 3 x 544 m3/h = 1632 m3/h ( oczywiście teoretycznie, bez uwzględnienia oporów na filtrach).
Nie wiadomo z artykułu jaka jest wielkość warsztatu, ale autor zapewnia, że filtr wentylatorowy spełnia swoje zadanie.
Dałem ten link jako przykładowe rozwiązanie. Sam będę robił filtr powietrza do warsztatu, przeglądam więc różne projekty.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Sierpnia 2015, 17:15:24 czas Polski »
Spamer

wysłane przy użyciu tapatalk

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Sierpnia 2015, 17:17:25 czas Polski »
Gdybyście ich szukali
A gdybyśmy nie szukali tej firmy to co innego polecisz?